H&M stopt met gebruik giftige stoffen in kleding

Elvert Barnes, Flickr.com
Elvert Barnes, Flickr.com

 
De Zweedse modeketen H&M heeft aangekondigd per 1 januari 2013 te stoppen met het gebruik van perfluorverbindingen, de chemicaliën waarmee kleding vlek- en waterafstotend wordt gemaakt. Hiermee wil het bedrijf het aantal gevaarlijke chemicaliën in kleding reduceren en meewerken aan een beter milieu en veilige kleding. Perfluorverbindingen hebben een hormoonverstorende werking en kunnen zelfs kanker veroorzaken. Het lichaam kan deze stoffen opnemen, als het ermee in aanraking komt.

Goed voorbeeld
In het persbericht waarin bevestigd wordt dat het bedrijf stopt met het gebruik van deze chemische stoffen geeft het bedrijf aan al sinds 1995 te werken aan het verminderen van het gebruik en de impact van giftige stoffen. Alleen in 2011 werden hiervoor al 30.000 tests uitgevoerd. Veel perfluorverbindingen zijn door de jaren heen al uitgefaseerd. Het gebruik volledig stopzetten was de volgende stap. Dat juist H&M met zo’n maatregel komt, is niet vreemd. Het bedrijf maakt deel uit van AFIRM, een internationale groep van vooraanstaande bedrijven die leveranciers voorlichten over correct gebruik van chemische stoffen. Het doel van de groep is het verminderen van het gebruik en de impact van giftige stoffen in kleding en schoenen.
Katalysator voor verandering
Het besluit van H&M kan in ieder geval rekenen op steun van milieuorganisatie Greenpeace. Wat hen betreft is de stap van een van de grootste modeketens ter wereld pas het begin: “We verwachten dat alle andere kledingmerken ook geven om de veiligheid van hun klanten en het milieu en een zelfde ambitie uitspreken en het gebruik van perfluorverbindingen staken. Deze cruciale toezegging wordt een katalysator voor verandering in de branche en zou leveranciers moeten stimuleren om met alternatieven zonder perfluorverbindingen te komen.
Bron: Ecosalon
Lees ook:
Wereldprijs voor hét duurzame talent
Dit gebeurt er als je wél een minister van Milieu hebt…
BPA veroorzaakt spanning, maar soja helpt

2 reacties op “H&M stopt met gebruik giftige stoffen in kleding”

  1. WAAR GAAT DE WERELD NAAR TOE!!!! HET IS NIET NORMAAL DAT ZE ZO IETS DOEN OM KLEREN TE MAKEN!!! EN ONS ZIEK MAKEN!!!!!
    WE MOETEN ZE VOOR DE RECHTER SLEEPEN!!!!

Reacties zijn uitgeschakeld.