In de modewereld is deze verduurzaming hard nodig. HetkanWel berichtte in de afgelopen jaren al meerdere keren over de problemen rondom textielverwerking. Zo is de mode-industrie één van de meest waterverspillende industrieën (8.000 liter water voor één spijkerbroek); zorgt het wassen van kleding ervoor dat oceanen in een ‘plastic soep’ veranderen; en verdwijnt er jaarlijks een enorme hoeveelheid textiel in de verbrandingsoven.
Deze feiten zijn ook onder de grote namen in de modewereld bekend en gelukkig doen sommigen er ook iets mee. Zoals de wereldwijd bekende modeketen H&M, die zich al langere tijd inzet om de mode-industrie duurzaam te maken. Zo introduceerde H&M haar ‘Conscious Collection’ en ging het modehuis vorig jaar in zee met de ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, om te werken aan het verduurzamen van de katoenteelt, het watergebruik en de arbeidsomstandigheden van hun kledingproductie.
Laat fashion geen vuilnis worden
Deze maand lanceert H&M haar Close the Loop-collectie: zestien nieuwe denim stijlen (voor man, vrouw en kind), die allen gemaakt zijn van recycled katoen. Katoen, dat afkomstig is van jouw oude kleding. Deze collectie is namelijk het resultaat van H&M’s Garment Collecting Initiative (kledingcollectie initiatief), waarmee H&M sinds de lancering van het project in 2013 al ruim 14.000 ton (12,7 miljoen kilo) aan kleding heeft ingezameld.
Sinds 2013 is het daarom in alle 3.600 H&M-winkels, wereldwijd, mogelijk om oude kleding in te leveren. Alle soorten textiel mogen worden ingeleverd, van ieder merk, en in alle vormen (kapot, heel, versleten). Vervolgens wordt er gekeken hoe er op de meest duurzame manier met deze kleding kan worden omgegaan.
Een transformatie van oud naar nieuw

Dat gebeurt in verwerkingscentrales, waar het ingeleverde textiel in drie groepen wordt opgedeeld:
Opnieuw dragen: kleding die nog in goede staat verkeerd wordt wereldwijd verspreid als tweedehands artikelen.
Hergebruiken: items die niet meer te gebruiken zijn, omdat ze te versleten en/of kapot zijn, worden in andere producten verwerkt (zoals isolatiemateriaal of schoonmaakdoekjes).
Recyclen: ingeleverd textiel dat niet meer bruikbaar is, kan ook worden gerecycled als textielvezel.
In de Close the Loop-collectie die nu wordt aangeboden is nog maar 20% van de recyclede kleren verwerkt. De modeketen streeft er echter naar dit getal in de toekomst tot 100% op te voeren, en zo een gesloten textielkringloop te creëren. Tot die tijd investeert H&M in technologieën die het percentage gerecycled textielvezel kunnen vergroten, zonder daarbij de kwaliteit van het product te verliezen.
Bekijk de nieuwe, duurzame collectie van H&M en breng jouw oude kleding naar de dichtstbijzijnde H&M.