Hoe advertising het probleem van droogte verhelpt

Screen Shot 2013 04 18 At 18.03.18
Foto: Utec

Dat de reclamewereld alleen maar bestaat uit snelle jongens en meisjes die het slechts te doen is om meer: meer geld, een grotere auto en huis en meer van dergelijke kapitalistische rijkeluiswensen, dat idee is langzamerhand wel achterhaald. Steeds meer zelfs leveren ze een bijdrage aan een betere wereld. Ja, je leest het goed: ze dragen op hun manier hun steentje bij aan een betere wereld. Waarbij sommige bureaus twee vliegen in een klap slaan.
Van lucht naar water
Zoals in Peru. Daar sloegen reclamebureau Mayo Publicity/DraftFCB  en de Technische Universiteit van Lima Utec de handen ineen op zoek naar eerste jaars-studenten. Niet zomaar technische studenten, maar zij die met hun studie een bijdrage willen leveren aan een betere wereld. Gezamenlijk besloten ze een groot probleem van Lima aan te pakken: het chronische tekort aan drinkwater. De hoofdstad van Peru is namelijk na Caïro de grootste woestijnstad ter wereld. De luchtvochtigheid in de stad ligt wel heel hoog: 98%. En dus ontwierpen het reclamebureau en de universiteit een billboard dat van lucht water maakt. Via een door de universiteit ontwikkelde methode condenseert die lucht op het billboard, het water dat daardoor ontstaat gaat door een aantal filters zodat het geschikt is om te drinken. Volgens de universiteit kun je op deze manier honderden gezinnen per maand van water voorzien. Ondertussen is het aantal inschrijvingen aan de universiteit met 28% gestegen.

Van billboard naar waterbassin
Van een ander kaliber is de actie van cosmeticamerk Burt’s Bees. Herfst vorig jaar voerde het bedrijf een campagne voor een nieuw product: op een groot zeil waren allemaal geeltjes geplakt die het publiek eraf kon halen. En toen al die plakkers eraf waren, gooide BB het zeil niet weg maar schonk het aan de Durham School of the Arts in North Carolina. Daar vangt het nu regenwater op dat studenten aan de gewassen gegeven kan worden.
Beste Nederlandse reclamebureaus en marketingafdelingen: iets voor jullie? Je werk doen en tegelijkertijd social innovators helpen? Ook nog goed voor je eigen imago.

A Natural Before & After – Phase II from Baldwin& on Vimeo.
Lees ook
Waar komen jullie toch vandaan? Wij komen uit de …waterkraan.
Advertising for social change
Groene advertising
“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver

1 gedachte over “Hoe advertising het probleem van droogte verhelpt”

  1. Pingback: Multi functional billboard | A I B

Reacties zijn gesloten.