Hoe Corona mensen doodt, maar de menselijkheid kan redden 

Crises maken het ondenkbare denkbaar. Ze maken scheuren van kleine barstjes. Ze schudden het stof af van dingen en maken zichtbaar wat niet gezien wilde worden. Crises zijn even pijnlijk als nuttig en even gevaarlijk als kansrijk.  Tijdens de paniek die er ontstaat gedurende een crisis is het makkelijk voor machthebbers om plannen, die allang op de plank lagen, ineens uit te voeren. Tijdens eerdere crises liep dat slecht af. Corona biedt een nieuwe kans. Mensen zullen sterven, maar de menselijkheid kan overleven – als we nu in actie komen.

9/11

Op 11 september 2001 boorde een vliegtuig zich in het WTC-gebouw in New York City. De jaren erna startte er een oorlog tegen ‘het terrorisme’. Hiervoor werden wetten rondom privacy zodanig aangepast, dat overheden en beveiligingsinstituten ineens veel meer macht en afluistermogelijkheden kregen dan voorheen. Het plan voor die maatregelen bestond al jaren. De chaos rondom 9/11 bood de kans om het ook daadwerkelijk door te voeren.

Tsunami

In 2004 raasde er een tsunami over Sri Lanka en nabijgelegen landen. Op plekken waar voorheen arme vissers woonden, vulden de maanden erna dure hotels de kusten. De ontwikkelingsplannen voor die hotels waren jaren eerder al gemaakt, maar men was bang voor protest. Van de armen, NGO’s en mensenrechtenorganisaties. Die waren nu druk bezig om verwoeste huizen op te bouwen, zieken te verzorgen en hun kinderen op te voeden. Toen ze weer adem en tijd hadden om terug te keren naar hun oude thuis, was die plek bezet.

Orkaan Katrina

In 2005 overstroomde 80% van de Amerikaanse stad New Orleans door orkaan Katrina. De rijkere bewoners reden in volgepakte auto’s de stad uit. Maar de armere bewoners, zij die zich geen persoonlijk vervoer konden permitteren, zaten massaal vast in hun huizen of in opvangruimtes. Die laatsten liepen zo vol, dat veel mensen naar andere staten werden gevlogen om daar af te wachten tot het water gezakt was. Zonder geld voor een retourticket lukten het velen niet om terug te keren. En veel zin had dat misschien ook niet gehad. Op de plek van hun ingestorte huizen stonden nu nieuwbouwwoningen, die onbetaalbaar waren voor de oorspronkelijke bewoners. Dat paste precies in het plan van de staat Louisiana om de stad welvarender, moderner en opgeruimder te maken. Katrina zorgde voor het momentum waar politici en ontwikkelaars op hadden gewacht.

Corona virus

In 2020 verspreidde een virus zich over de planeet. De eerste weken vielen er duizenden doden en stierf ook de waan van controle en zekerheid, die met name de westerse landen hadden gecreëerd. Politici verklaarden Corona tot een pandemie. Burgers lieten zich van hun mooiste kant zien: vrijwilligerswerk voor ouderen en andere kwetsbaren, het eren van beroepen die onderbetaald maar wél waardevol zijn, juffen en meesters die geweldig schoolwerk improviseren voor kinderen thuis, bedrijven die diensten gratis aanbieden. En -uit angst, onwetendheid of hebberigheid – van hun lelijkste kant: hamsteren, onzin verspreiden op sociale media, geen rekening houden met anderen, ruziemaken en huiselijk geweld, geld proberen te verdienen aan de vrees of het leed van anderen.

Corona als vergrootglas

De Corona crisis bleek een vergrootglas. Het liet zien wat er mis is in onze samenleving. We gaan op een manier met dieren om, die inhumaan en destructief is. Het leefgebied voor wilde dieren werd de afgelopen decennia steeds kleiner, omdat wij wegen, mijnbouw en steden aanlegden in natuurgebieden. Dat speelt een rol in de toename van zoönosen: infectieziekten die van dier op mens overgaan.

De meesten van die mensen zijn arm, opdat andere landen, zoals ook het onze, zo rijk konden worden. Zo’n 30% van de wereldbevolking woont in sloppenwijken. Er wonen momenteel 7 miljoen mensen in vluchtelingenkampen. Voor hen is social distancing geen optie. Je handen wassen met zeep is ook lastig voor de 780 miljoen mensen in de wereld die geen toegang hebben tot schoon of veilig drinkwater. Bovendien hebben de artsen die hen behandelen een groot gebrek aan materialen en medicijnen.

Eenzaamheid is dodelijk

In ons eigen land wonen tienduizenden ouderen en andere alleenstaanden, die zelden bezoek krijgen. Ook zijn er veel meer jonge mensen, die wel constant contact hebben met anderen, maar niet meer weten wat werkelijke verbinding is. Beide groepen voelen zich diep eenzaam. Dat is gevaarlijk, want kwetsbare en eenzame mensen overlijden het eerst.

Er is de afgelopen jaren zoveel gekort op de zorg, dat artsen en bedden overbezet zijn. Er worden kinderen en vrouwen mishandeld in hun eigen huizen door hun vaders en echtgenoten. Nu meer dan voorheen, omdat de scholen, sportscholen en kantoren dicht zijn, maar de slijterijen open. De hulpinstanties werden de afgelopen jaren zo uitgehold, dat ze nu weinig kunnen bieden: de kindertelefoon wordt platgebeld. Er is met zoveel aandacht en devotie een taal gecreëerd die de nadruk legt op schijnveiligheid en een gevoel van controle, dat mensen zijn vergeten hoe ze kunnen omgaan met onzekerheid. Er werd zoveel gevlogen, gereden en gevaren dat de lucht vervuild was en het water troebel zag.

Een leefbare planeet

Te midden van al die dynamieken, inzichten en paniek, stonden de mensen voor misschien wel de belangrijkste beslissingen uit hun generatie. Ze konden twee dingen doen. Ieder individu kon zichzelf pogen te beschermen tegen dit virus, desnoods ten koste van anderen, en daarna weer zo snel mogelijk terugkeren naar de pre-corona werkelijkheid. Of ze konden inzien, dat er allang geen normaliteit meer was. Hoogstens waren dingen als hebzucht, ongelijkheid, uitputting, eenzaamheid en een gebrek aan heldere informatie en vertrouwen genormaliseerd. Als de mensen zich dat realiseerden, zouden ze zichzelf weer kunnen zien als wezens die worden gestuurd door biologie en fysica. En dat wij dus voor ons bestaan afhankelijk zijn van een leefbare planeet en menselijke verbindingen.

Als mensen dat zouden zien, zou de Corona crisis een kans vormen. Een versneller van een beweging, die al gaande was, maar die als te extreem werd gezien. Een beweging die pleitte voor meer gelijkheid, minder dierenleed, meer natuur, minder stress, meer verbinding en minder retourtjes Bali. Corona is pijnlijk en dodelijk, maar misschien wel precies wat we nodig hebben om de scheuren in onze samenleving te dichten en om de ideeën die al bestaan nu eindelijk door te voeren.

Wat denk jij: keert onze maatschappij na deze crisis weer terug naar ‘normaal’ of gaat de wereld zoals we die kennen er anders uitzien? Met meer respect voor de natuur en elkaar. Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

25 gedachten over “Hoe Corona mensen doodt, maar de menselijkheid kan redden ”

 1. Wat een mooi geschreven stuk! Vanuit heel mijn hart hoop ik dat de mens gaat veranderen en we naar een nieuwe samenleving gaan met alle elementen die jij zo mooi beschrijft. Het goede nieuws is dat we daarop niet hoeven te wachten maar de veranderingen zelf al in gang kunnen zetten door in ons dagelijks leven elke dag opnieuw keuzes te maken. Zoals Gandhi al zei: wees de verandering die je in de wereld wilt. Ik zie dat ook in andere reacties o.a. met mooie initiatieven, heel hoopvol!

 2. We hebben wederom een dieptepunt bereikt als mensheid. Deze keer echter moesten de maatregelen dusdanig zijn dat duidelijk werd dat de wereld met die maatregelen ineens ook mooie kanten blijkt te hebben die snel zichtbaar werden. Er was al een verandering gaande en deze intense crisis maakt aan nog meer mensen duiddelijk dat die verandering doorgezet moet worden. Ik geloof er in, maar de weg is lang. Er komt nu ook een lange hete en droge zomer op ons af. De volgende crisis?

 3. Ik ben er van overtuigd dat deze crisis als het ware de geboorteweeen zijn van een nieuw leven hier op aarde, een leven in onvoorwaardelijke liefde. En met elkaar kunnen we dat gaan maken. De corona (betekend kroon) laat ons het uiterste van ene kant van de polariteit zien: wegblijven van elkaar. Terwijl we elkaar zo heel hard nodig hebben. Dat kunnen we met elkaar gaan creeren.
  een ding is zeker: het wordt nooit meer zoals het was. De geest is uit de fles en er niet meer in terug te duwen.
  En dat door maatregels niet om er voor de mensen te zijn maar om de economie te laten blijven draaien. En diezelfde maatregels lieten de zaak binnen enkele dagen helemaal stoppen

 4. Ah, natuurlijk gaan er dingen veranderen. Al die dingen broeien al heel lang of zijn al op kleinere schaal begonnen. En dat is goed, op de overdreven manier van leven kon het ook niet doorgaan! Alle mensen met een hart in hun lijf, zien dat de aarde lijdt, de dieren lijden, bomen massaal gekapt worden, de lucht vol vliegtuigen zat…..En waar was het omkijken naar elkaar? Ik ben in wezen blij met dit gebeuren, niet voor de zieken natuurlijk, of mensen die een geliefde moeten missen, maar eindelijk proeven we de rust, de stilte, zien de schoonheid en de liefde die de aarde ons schenkt!

 5. Beste Roanne Van Voorst, best een goed leesbaar en zo je wilt een hoopvol stuk maar je vergeet de grootste oorzaak van alle ellende en dat is de huidige overbevolking en de onstuimige groei die er nog aan zit te komen in bijvoorbeeld delen van Afrika.

 6. Mooi bericht, maar helaas wie een schuld heeft (bv hypotheek) zal net als een verslaafde je wel gelijk geven, maar eerst moet de verslaving/schuld betaald worden.

  Maw. ja we gaan weer gewoon in de file staan, ja we gaan weer gewoon bij de bank werken en mensen rente laten betalen voor uit lucht gecreëerd nepgeld, ja we gaan weer gewoon door in de zorg door met pillen en vaccinaties te geven omdat je dat verteld wordt etc etc
  Wie in de valkuil is gestapt van schuld heeft zn principes verkocht ….

  De vraag is nu waar is de oorzaak van alles wat het schuldsysteem op zn kop zet

  Dat begint met te beseffen dat fiat geld geen geld is, maar n munt niets meer of minder er is nl geen enkele dekking achter.

  Banken doen winsten privatiseren en verliezen socialiseren !

  Hier een uitleg over de FED wat je kan vergelijken met de ECB
  Wat inflatie is en wat dat betekent voor jouw en mij.

  De uitleg van Edward Griffin een must see om te snappen hoe gruwelijk het fiat geld systeem is.
  https://www.youtube.com/watch?v=-X5ISQJEpV0

  Henry Ford had het al gezegd 100 jaar geleden
  ‘Als mensen zouden beseffen wat inflatie werkelijk was dan zou er een revolutie ontstaan’
  Snap je nu waarom je niets geleerd wordt op school over geld …..

  Zolang we dat systeem gaande houden veranderd er niets
  Stop spending money !

  is er dan niets te doen, nee, dat ook niet dit is nl DE oplossing

  https://www.youtube.com/watch?v=RXY8Rbx3fwI

 7. Er gaan sowieso dingen veranderen en als er een periode is waarin dat ten goede kan zijn, is het nu. Door nieuwe verbindingen te vormen, door bestaande initiatieven die meer gelijkheid, minder eenzaamheid en humaner leven, voorstaan en te ondersteunen. Ik geloof erin. Grote veranderingen beginnen vaak klein.

 8. Ik hoop wel, maar geloof niet dat er dingen gaan veranderen. Wie de film over de kredietcrisis heeft gezien, The Big Short, weet dat de mensheid gewoon weer probeert door te gaaan op de oude voet. Dat er dingen mis waren, wisten we al heel lang en ook dat het steeds slechter werd. De urgentie voor het klimaat werd steeds prangender. En toch gebeurde er niets of bijna niets. Dat is een keuze. De kunst is om keuzes te maken in een rustige periode, niet in een crisis.

 9. de crisis heeft een zaadje geplant, dit zal uitgroeien als we het blijven voeden.
  jullie redactie blijft voeden, mijn dank daar voor. Als tuinier kan ik niet wachten dit
  mooie plantje zien groeien én bloeien. Eenieder heeft kunnen zien dat waar een wil is, is een weg

Reacties zijn gesloten.