Hoe de 16-jarige Greta Thunberg de wereld verandert

Zestien is ze pas, maar ze heeft al heel wat gerenommeerde nominaties op haar naam staan. Klimaatactiviste Greta Thunberg siert deze week de cover van Time Magazine als één van de tien leiders van de volgende generatie. Het Amerikaanse magazine voegde Greta vorige maand al toe aan de lijst van 100 meest invloedrijke mensen van 2019. En ze werd twee maanden geleden natuurlijk nog genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Leuk detail: de coverfoto van Greta op Time Magazine is gemaakt door de Nederlandse fotografe Hellen van Meene, die vooral bekend staat om haar foto’s van jonge meisjes in hun ontwikkeling naar volwassenheid.

Met de trein naar Stockholm

Voor het begeleidende artikel voegde verslaggever Suyin Haynes zich bij Greta tijdens haar reis van Londen naar Stockholm. Natuurlijk met de trein, want vliegen is een te grote belasting voor het milieu en is dus door de hele familie afgezworen. Om die reden reisde ook fotografe Hellen van Meene met de trein van Nederland naar Zweden om Greta op de foto te zetten in een prachtige groene jurk, die ze onderweg in een vintage shop in Kopenhagen vond.

Hellen van Meene vertelt

“Ik wilde dat deze foto anders was,” vertelt Hellen aan Time Magazine. “Omdat haar verhaal groter is dan het leven.” De groene jurk is zeker anders dan wat Greta (net als de meeste tieners) normaal draagt, namelijk een broek met een geblokte blouse of een hoodie. “Het groen staat voor mij symbool voor het leven. En de donkere gang waarin ze gefotografeerd is, staat symbool voor hoe we eindigen als we geen aandacht besteden aan de boodschap van Greta. Laat je niet afleiden door haar leeftijd, maar luister naar wat ze te zeggen heeft. Zij en haar hele generatie zullen de prijs moeten betalen als we nu niet handelen.”

De boodschap van Greta

Die boodschap is, dat we midden in een existentiële crisis zitten. Alleen als we daarnaar handelen, kunnen we een klimaatramp voorkomen en ons voortbestaan zeker stellen. “De mogelijkheid om iets te kunnen doen, zal niet eeuwig duren,” vertelt Greta aan Time Magazine. “We moeten vandaag beginnen.” En daarin brengt ze geen nuance aan. “Ik houd niet van compromissen. Voor mij geldt dat je duurzaam bent of niet – je kan niet een beetje duurzaam zijn.”

Het Greta effect

Dat Greta veel mensen inspireert, is geen geheim. Ze heeft niet voor niks zoveel gerenommeerde nominaties op haar naam staan. En op Instagram volgen 1.6 miljoen mensen haar. Maar er is meer. Haar vader noemt dat ‘het Greta effect’. In Duitsland en Zweden melden de spoorwegmaatschappijen dat er jaarlijks meer mensen met de trein reizen. En de Zweedse luchthavens hebben sinds september zelfs minder passagiers. Of dat allemaal door Greta komt, is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Maar het Zweedse woord Flygskam kennen we inmiddels ook in Nederland: vliegschaamte.

Thuis

Het Greta effect is ook thuis duidelijk merkbaar. Zo eten haar ouders geen vlees meer, hebben ze zonnepanelen op het dak van hun huis geïnstalleerd en vliegen ze niet meer. Vooral dat laatste heeft veel impact gehad op haar moeder Malena, die als operazangeres veel internationale optredens had, die ze nu niet meer kan doen.

“Later als ik groot ben, wil ik het gevoel hebben dat ik alles heb gedaan wat ik kon doen. Ik denk dat meer mensen dat zouden moeten voelen,” besluit Thunberg.

Wat vind jij van het klimaatactivisme van Greta Thunberg? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

16 gedachten over “Hoe de 16-jarige Greta Thunberg de wereld verandert”

 1. Dit kwetsbare meisje wordt misbruikt. En gaat straks in zo’n enorm gat vallen. Ik hoop dat ze dan ook goed begeleid wordt. Ik hou mijn hart vast.

 2. De enige reden dat dit meisje een platvorm krijgt,is omdat wij het slaven volk straks de prijs mogen betalen. En komt dit de elite goed uit om kinderen in te zetten als eigenaar van alle media .Zolang het over klimatchange gaat ,is het onzin .Grote vervuiling vind plaats dat klopt en we worden dagelijks gek en ziek gestraald,straks met 5g is het einde zoek en staan we onder totale controle. Zodra je de politiek gaat napraten kijk je de verkeerde richting op en ben je hun puppet.Wanneer gaan mensen het eens snappen?

  1. En stem in godsnaam niet op de partijen die er al lang zitten en bewezen hebben dat het hun niet om het volk gaat ,maar trouw zijn aan de coöperaties .Zoals vvd D 666 ,groen links,pvda, allemaal in de broekzak van elite.

 3. Pingback: Deze studenten gebruiken hun talent om wereldproblemen op te lossen

 4. Greta Thunberg is voor mij een enorme inspiratiebron, net als Anuna de Wever en Lilly Platt en anderen. Ze staan symbool voor de toekomst van mens-en dierwaardig leven op Aarde. Ze vertegenwoordigen de stem van mijn ongeboren kleinkinderen en hun kinderen. Als ik Greta hoor spreken voel ik mij tot diep in mijn kern tot tranen toe geraakt door haar LEF en onomwonden woorden. Zo zuiver, zo zwart of wit, je doet ‘t of je doet ‘t niet en niks ertussen in. Daar is slechts afleiding. Dat is ook m’n leidraad, daar wil ik me naar toe bewegen, met steeds nieuwe keuzes maken, uitproberen, vallen en weer opstaan. Ook ik wil aan het einde van mijn leven kunnen zeggen: ik heb sinds ik weet wat de impact van mijn handelen op deze aarde is alles gedaan wat ik kon: geen vlees of vis, zo lokaal mogelijk biologisch voedsel, bijna dagelijks bendes zwerfafval uit de bermen vissen, verpakkingsgebruik verminderen. Steeds volgende stapjes zetten en soms ook op m’n bek gaan. Later deze week gaan we stemmen voor het Europese Parlement. Ik hoop dat het besef voor het ecologische groeimodel het wint van het economische. Dit laatste put de Aarde slechts uit. Laat de wetenden het winnen van de niet (willen) wetenden.

  1. Je hebt gelijk Jopie, de andere kant mag niet gehoord worden. We moeten allemaal hetzelfde denken en meegaan in deze hoax. Het wordt steeds meer duidelijk!

 5. Het is treurig hoe de mensheid een gigantisch schuldgevoel wordt aangewreven door klimaatfanaten . Wij zijn NIET schuldig aan het veranderen van het klimaat . Een nietig schepsel als de mens is niet in staat een klimaatverandering te veroorzaken . Dat is het toppunt van arrogantie . Het klimaat verandert al zo lang de aarde bestaat , dat komt niet door de mens , maar door natuurlijke omstandigheden en de zon . Soms is het warmer en soms is het kouder. Heel normaal .Dat Greta voor het klimaatkarretje wordt gespannen , heeft alles te maken met geldschieter Soros. Arme Greta , een meisje van 16 moet een onbezorgde jeugd genieten . Het is ontzettend jammer dat zij denkt dat binnenkort haar leven voorbij is ,als wij (de mens ) doorgaan met vlees eten . Dat het gezin van Greta nooit meer het vliegtuig pakt zal de aarde ook niet redden . Zolang Schiphol mag groeien en vliegveld Lelystad open moet , tja wat moet je daar van denken . Maar goed , ook onze regering wil ons laten geloven dat wij als Nederland de werend gaan redden door de bevolking in de armoede te storten met deze onzinnige klimaatplannen. Er is niets schoner dan gas en daar moeten wij van af . Nee dat liever zonnepanelen , en elektrische auto’s , waar kleine kinderen de kobaltmijnen voor in moeten .Kinderarbeid met desastreuze gevolgen . Ja, onze regering redt de aarde ! Gelooft u het ??? Dit is mijn mening .

  1. Van mij wel Jopie. Een goede site neemt voor- tegen en tegen-voor in zich op want, wees eerlijk: Alles heeft tenslotte minstens twee kanten en van commentaar kun je leren. Accepteer je geen kritiek zul je nooit wijzer worden.
   Dat is trouwens een groot gebrek van hen die zich ‘links’ noemen. Persoonlijk ben ik niets, ik heb alleen een mening. Een mening die zomaar kan veranderen als ik toe moet geven dat een ander meer gelijk heeft dan ik.
   Ik ben trouwens TEGEN de drie punten die je noemt

 6. Het klimaat verandert al miljarden jaren omdat dat een normaal proces is . Ik vind het bijzonder treurig dat de mensheid als schuldige wordt aangewezen . Dat de mens beter voor het milieu moet zorgen staat buiten kijf . Maar milieu en klimaat zijn 2 aparte zaken . Het klimaat is door de mens niet te beïnvloeden , ook al willen de klimaatfanaten ons dat wijsmaken . Ons angst aanjagen en de portemonnee leegtrekken , dat is de bedoeling . Ons leven terugsturen naar de middeleeuwen , zit daar iemand op te wachten ? Er schijnt een groep genaamd “de elite “ te bestaan die 7miljard mensen van deze planeet wil verwijderen , misschien als iedereen door armoede het leven laat krijgen zij hun zin .En deze Greta , als je het koppie ziet van dit meiske , daar krijg je toch meelij mee ? Arm kind , voor het karretje van geldschieter Soros gespannen door de klimaatidioten …….. Dit is mijn mening .

Reacties zijn gesloten.