Hoe duurzaam ben je met een kunsttuin?

We zijn met z’n allen steeds bewuster bezig met duurzaam leven. We eten minder vlees, rijden zuinigere auto’s en duiken steeds meer op de “consuminderen” trend. Een goede ontwikkeling voor mens, milieu en planeet. Aan de andere kant zijn we allemaal steeds drukker, en zodoende hebben we graag een onderhoudsvrij huis. Inclusief onderhoudsvrije tuin dus. Maar hoe duurzaam is dat dan?

De duurzaamheid van een kunsttuin

Dat we met de kerst een kunstboom in de tuin zetten, is al jarenlang ingeburgerd. En die kant gaan we ook steeds meer op met kunstplanten en kunstgras in onze tuinen. We kijken er niet meer van op als we een tuin zien waar vrijwel geen natuurgras of natuurgroen meer te bekennen is.
Kunstgras wordt tegenwoordig hartstikke duurzaam geproduceerd. Zowel de sprieten als de backing (de vezelrug) zijn tegenwoordig vaak goed recyclebaar, wat de productiebelasting op het milieu aanzienlijk verkleint ten opzichte van hoe “plastic” kunstgras vroeger was.
Bovendien is het hebben en onderhouden van kunstgras vrij onbelastend. Zeker vergeleken met natuurgras. Een natuurgazon moet immers onderhouden worden. Denk aan bemesten, bemaaien, ontkalken… En of je nou elektrisch maait of met een benzinemotortje; beide opties zijn belastend voor het milieu. Omdat je kunstgras niet hoeft te maaien, verbruik je dus ook minder stroom.

Minder natuur in onze tuinen

Hoewel kunstgras en kunstplanten met oog voor milieu en natuur geproduceerd worden, en redelijk onbelastend zijn voor het milieu, betekent de toename van kunstgras in Nederland natuurlijk wel dat we massaal minder natuurgras hebben in onze tuin. Dat betekent minder biodiversiteit. Minder vogels, insecten, egels en andere dieren. Minder flora en fauna. Het “verstenen” van de wereld waarin we leven, is op zich daarom geen gezonde trend.
Ben jij een tegenstander van het kappen van bossen, oerwouden en het ‘verstenen‘ van natuurparkjes in de stad? Zorg dan dat je niet hetzelfde doet maar dan in het klein.

Goede balans tussen kunst en natuur = belangrijk!

Ben je een liefhebber van natuur? En iemand die graag duurzaam en milieubewust leeft? Kies dan voor een goede balans tussen kunst en natuur in je tuin. Heb je kunstgras? Zorg dan bijvoorbeeld voor echte planten en bomen. Heb je kunstplanten, omdat je die mooier vindt? Neem dan natuurgras in plaats van kunstgras. Je hebt er iets meer onderhoud aan, maar weegt op die manier wel je eigen belangen af tegen milieubelangen. Bedankt namens onze planeet!
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met tuin en kunstgras. 
Lees ook: Verticale bossen vergroenen jouw stad en Tips voor een groene gevel

Over de schrijver