Hoe duurzaam is het dragen van lenzen eigenlijk?

In Nederland heeft meer dan de helft van de mensen een hulpmiddel nodig om goed te zien. Dat betekent dus dat er heel veel lenzen en brillen gemaakt, gebruikt en weggegooid worden. Contactlenzen hebben doorgaans een korte levensduur, dus het is logisch dat steeds meer mensen zich afvragen; hoe duurzaam is het dragen van lenzen?

Wanneer je slecht ziet, dan zijn een bril of lenzen noodzakelijk voor het uitvoeren van je dagelijkse werkzaamheden. Geen luxeproduct dus, maar wel gemaakt van plastic. Voor het milieu is het allerbelangrijkste hoe je de lenzen en bijbehorende verpakking weggooit. Lees daarom verderop hoe je lenzen het beste kan recyclen.

Maakt het uit voor welke lenzen je kiest?

Tegenwoordig kun je kiezen voor allerlei soorten lenzen. Zoals zachte of harde lenzen, daglenzen of maandlenzen en zelfs kleurlenzen. Wat het beste past bij jouw behoefte en ogen is natuurlijk leidend. De milieuvriendelijkste keuze zijn harde lenzen, omdat je hierbij niet elke keer nieuwe nodig hebt, en ze dus simpelweg langer meegaan. Maar deze zijn niet voor ieders ogen geschikt.

Wanneer we kijken naar de keuze tussen dag- en maandlenzen, klinkt het logisch dat maandlenzen milieuvriendelijker zijn, omdat je er minder van nodig hebt. Maar dit is nog maar de vraag. Per stuk verpakte daglenzen hoef je namelijk niet schoon te maken en te bewaren. Dit scheelt aanzienlijk in milieubelasting van lenzenvloeistof in plastic flessen. Het zal elkaar dus niet veel schelen.

Net iets duurzamer lenzen dragen

Het dragen van lenzen kan op verschillende manieren net iets duurzamer. Let bijvoorbeeld op de verpakking. Er zijn merken die de lenzen aanbieden in een 100% kartonnen doosje in plaats van met plastic. Bestel je je lenzen online? Sla dan gelijk een grotere voorraad in. Dit scheelt verpakking en CO₂-uitstoot.

Recyclen van lenzen

Er zijn op sommige plekken inleverpunten waar je je gebruikte lenzen weer kunt laten recyclen, dit is de beste optie. Zit er geen inleverpunt bij jou in de buurt, dan gooi je ze weg bij het restafval. Veel bronnen melden dat lenzen bij het plastic afval horen. Maar dit is niet juist. Lenzen worden doorgaans gemaakt van verschillende materialen. Hierdoor zijn ze lastig te recyclen. Daarnaast worden hele kleine deeltjes tijdens het verwerkingsproces alsnog uit het plastic afval verwijderd. Om het proces zo energie-efficiënt mogelijk te houden, gooi je je lenzen dus het beste bij het restafval.

Vloeistof en blisters

De plastic flessen van de vloeistof horen uiteraard wel bij PMD. Zorg ervoor dat je de fles helemaal opmaakt en goed platdrukt. De blister waar de lenzen inzetten kan ook bij het plastic afval. Het aluminiumfolie dat erop zit kan in de grijze container en het kartonnen doosje kan bij het oud papier.

Waarom je je lenzen nooit moet wegspoelen

Het is erg verleidelijk om je lenzen door de gootsteen te spoelen. Want ach, ze zijn zo klein en zoveel zou het niet uitmaken… toch? Maar het doorspoelen van lenzen is een veel groter probleem dan het afval. Ze komen op deze manier namelijk in de riolering terecht. De lenzen worden vervolgens opgevangen door de waterzuiveringsinstallaties en vallen langzaam uit elkaar. Zo eindigen ze in minuscule plastic deeltjes die niet gefilterd kunnen worden. En deze microplastics komen uiteindelijk in ons drinkwater en het zeeleven terecht. Oftewel, ze worden onderdeel van onze plastic soup. Spoel lenzen daarom nooit weg! Zo houd je het dragen van lenzen zo duurzaam mogelijk.

Over de schrijver