Hoe duurzaam is het huren van kleding?

Nu we het er allemaal wel zo’n beetje over eens zijn dat de huidige fast fashion industrie onhoudbaar is, komen links en rechts steeds meer alternatieven opzetten. En omdat de jongere generatie ‘bezit’ een ouderwets concept vindt, lijken opties als ruilen, lenen en huren mateloos populair te worden. Maar is het lenen of huren van kleding eigenlijk wel zo duurzaam? Onlangs kopte The Guardian dat het huren van kleren minder groen zou zijn dan het weggooien ervan. Een boud statement vinden wij, die in onze groene bubbel voor  nogal wat verontwaardiging zorgde. Tijd dus om het één en ander uit te zoeken. 

Het huren van kleding

Het statement is gebaseerd op een Fins onderzoek naar de klimaatimpact van de verschillende vormen van kledinggebruik. Van het traditionele consumeren van fast fashion tot aan recyclen, tweedehands kopen en huren. Dat laatste wordt ook wel aangeduid als lenen, omdat je er vaak voor naar een kledingbibliotheek gaat.

Het huren (of lenen) van kleding wordt steeds populairder, zo kopte het Financiële dagblad vorig jaar al. Volgens onderzoeksbureau GlobalData groeit de markt van kledingverhuur gemiddeld met 20% per jaar. Dat is ook terug te zien in het feit dat één van de bekendste verhuurbedrijven, het Amerikaanse Rent the Runway, deze zomer aankondigde naar de beurs te willen gaan. Bekende namen als Gwyneth Paltrow hebben zich aan dit bedrijf verbonden door in het bestuur zitting te nemen.

Dat het huren van kleding steeds populairder wordt, is niet onopgemerkt gebleven bij de traditionele kledingmerken. Zo kondigde Ralph Lauren aan een verhuurafdeling te willen starten. En ook fast fashionketens als H&M en Urban Outfitters zijn op de verhuurkar gesprongen. Dat het huren van kleding zo populair is, is niet heel verrassend stelt consumentenpsycholoog Patrick Wessels op Sublime FM. “Als je kleding huurt en dat wordt goedgekeurd door je omgeving (omdat het duurzaam is, red.), dan kan dat statusverhogend werken.”

Kleding Huren

Fins onderzoek

Even terug naar het eerder genoemde Finse onderzoek, want als we de kop van The Guardian moeten geloven, is die statusverhogende duurzaamheid van kledingverhuur dus een wassen neus. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de klimaatimpact van het huren van kleding nog hoger is dan de klimaatimpact van het traditioneel consumeren. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met de hoeveelheid transport die bij huren komt kijken (de kleding wisselt regelmatig van gebruiker en dus van locatie) en met het reinigen van de kleding. Want verhuurde kleding moet na gebruik elke keer door de stomerij en hoe onschuldig dat ook klinkt: een stomerij is over het algemeen chemisch.

Toch valt er het één en ander aan te merken op deze conclusies, zo bleek ook tijdens een meet-up over dit thema, georganiseerd door de Sustainable Fashion Gift Card. Zo bestaat er wel degelijk zoiets als een milieuvriendelijke stomerij er hoeft het veelvuldige transport niet per se een grote CO2-voetafdruk te hebben. Kijk naar Nederland, waar veel kleding op de fiets gehaald of gebracht wordt. Als de logistiek van het verhuren van kleding milieuvriendelijk is, ontstaat er al een heel ander plaatje en heeft het net zoveel milieu-impact als de verkoop van tweedehandskleding. Of tweedehands kleding altijd de meest duurzame keuze is, lees je overigens hier.

Kleding Huren

Duurzame kledingkast

Tegelijkertijd is er ook iets voor te zeggen dat kleding in ieder geval meer gedragen wordt als het verhuurd wordt. Tenslotte is het nu nog steeds zo dat we een kledingstuk in Nederland gemiddeld maar zeven keer dragen. De rest van de tijd hangt het dus ongebruikt te verstoffen in de kast. Buy less, wear more is dan ook het motto van kledingverhuurbedrijf Rent the Runway. En inderdaad: de meest duurzame manier om met mode om te gaan, is nog altijd minder kleding kopen (of het nou nieuw of tweedehands is). Tenslotte heb je met 37 kledingstukken al een volledige garderobe waarmee je maar liefst 80 verschillende outfits kan creëren.

Als het huren (of lenen) van kleding leidt tot minder kopen (en daar lijkt het wel op) dan draagt het dus wel degelijk bij aan een duurzame mode-industrie. Zeker als je bedenkt dat het wel eens een prikkel zou kunnen zijn om kwalitatief betere kleding te maken, die niet na een paar keer wassen al uit elkaar valt of vaal wordt. Immers: hoe vaker je een kledingstuk kan verhuren, hoe meer het de verhuurder oplevert.

Huur (of leen) jij al kleding en wat zijn jouw ervaringen daarmee? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Wil je weten waar je kleding kan huren? Bekijk onze lijst dan hier

Over de schrijver