Hoe eerlijk is Albert Heijn’s Puur&Eerlijk?

FairtradezalmTer gelegenheid van de fairtradeweek nodigde Puur&Eerlijk van Albert Heijn een aantal bloggers uit om te genieten van een culinaire presentatie gegeven door topchef Ron Blaauw. De gerechten waren bereid met fairtrade en biologische ingrediënten van Albert Heijn.

De grootste supermarktketen van Nederland krijgt als supermarkt de hoogste waardering voor haar duurzame beleid van Rankabrand. De keten scoorde vorige week echter een tiende plaats in de Ekotellingen van Milieudefensie, met gemiddeld 32 fairtrade producten per winkel. Daar staat wel tegenover dat Albert Heijn het assortiment Puur&Eerlijk binnenkort uitbreidt naar ongeveer 500 producten. Daarnaast krijgen de puur & eerlijk bananen van Albert Heijn de hoogste score: 13/16 bij Rankabrand.

Het is natuurlijk goed om te zien (en lekker om te proeven) dat een grote supermarkt als Albert Heijn steeds bewuster nadenkt over zijn assortiment, maar hoe fairtrade is de Puur&Eerlijk-lijn van Albert Heijn nu precies?

Het begrip fairtrade garandeert dat het product dat je koopt is ingekocht onder eerlijke handelsvoorwaarden bij boerenorganisaties in ontwikkelingslanden. Fairtrade stimuleert kleine boeren om zich bij een dergelijke organisatie aan te sluiten, zodat niet alleen hun handelspositie sterker wordt, maar ook dat er kennis wordt gedeeld over bijvoorbeeld efficiënt en duurzaam verbouwen. Hierdoor kunnen kleine boeren hun economische positie zelfstandig versterken. Dit stelt de boeren instaat het heft in eigen handen te nemen om zo te investeren in een betere toekomst voor hun bedrijf en de gemeenschap.

Puur&Eerlijk van Albert Heijn bestaat daarnaast niet alleen uit fairtrade producten, maar het heeft ook een fairtrade categorie met het bekende Max Havelaar-keurmerk. Naast Puur&Eerlijk Fairtrade vind je verder de keurmerken Puur & Eerlijk Biologisch, Duurzame vangst, Scharrelvlees en Ecologisch. Alle onderdelen dragen één of meerdere onafhankelijke keurmerken, om zo de standaard van het producten te bewaken. Meer informatie over de verschillende categorieën vind je op de website, per keurmerk.
Mocht je een product niet kunnen vinden in je lokale AH, probeer het dan in de online Puur&Eerlijk winkel.

Opmerkelijk genoeg heeft Albert Heijn niet de ambitie om een 100% Fairtrade supermarkt te worden. Dat klinkt gek: blijft een beetje slavernij normaal? Nee, zo zit het niet. Met het AH huismerk zet de supermarkt in op verduurzaming door Utz. Utz is een ander mechanisme dan Fairtrade van Max Havelaar, maar beide initiatieven leiden tot duurzame handel en betere kansen voor boeren en arbeiders. Alle eigen merk koffie (dus ook Euroshopper en AH huismerk) is al ofwel Utz, ofwel Fairtrade gecertificeerd. Dezelfde weg wordt nu ingeslagen met cacao en andere producten. Doel is uiteindelijk 100% duurzame handel, maar Albert Heijn kiest er voor om dit stap voor stap te bereiken, want het wil klanten een keuze blijven aanbieden, ook op gebied van prijs.

BRON: maxhavelaar.nl, ah.nl, Rankabrand, Ekotellingen,nl

Jij kan het ook: gezond en lekker eten

Over de schrijver

3 gedachten over “Hoe eerlijk is Albert Heijn’s Puur&Eerlijk?”

  1. Puur OF Eerlijk

    Puur & Eerlijk is een eigen merk, geen keurmerk. Het merk wordt binnen elke productgroep wel ondersteund door een duurzaamheidskeurmerk, zoals MSC of Fairtrade. Dat is vaak nog geen waterdichte waarborg. Alternatief is geen keurmerk, dan lijkt de kans me groot dat er niet eens een duurzaam beleid voor dat product is. Puur & Eerlijk: ik koop het dus wel. Herkenbaar, scheelt ook tijd met producten zoeken. Toch kan AH de naam beter veranderen in Puur OF Eerlijk, want veel producten zijn bio OF fairtrade gecertificeerd.

  2. Tja, dat geweldige eigen verzonnen keurmerk Puur & Eerlijk van AH heeft er al een aantal keer toe geleid dat ik met een pakje scharrelvlees in mijn handen stond i.p.v. biovlees dat wij standaard eten (als we vlees eten). Ook de Puur & Eerlijk duurzame vangst is twijfelachtig: vaak blijkt er alleen maar gestreefd te worden naar duurzame vangst, maar wordt er geen harde garantie op duurzaam gevangen vis afgegeven. Ik vind het het dus allemaal niet zo Puur & Eerlijk.

  3. Tja, dat geweldige eigen verzonnen keurmerk Puur & Eerlijk van AH heeft er al een aantal keer toe geleid dat ik met een pakje scharrelvlees in mijn handen stond ipv biovlees dat wij standaard eten (als we vlees eten). Ook de Puur & Eerlijk duurzame vangst is twijfelachtig: vaak blijkt er alleen maar gestreefd te worden naar duurzame vangst, maar wordt er geen harde garantie op duurzaam gevangen vis afgegeven. Ik vind het het dus allemaal niet zo Puur & Eerlijk.

Reacties zijn gesloten.