Hoe energieverspilling ook heel leuk kan zijn

Screen Shot 2013 03 15 At 09.49.18Als je dezer dagen naar buiten zou je het niet zeggen: de aarde warmt op. Zelfs met deze kou, want kijkend naar de klimaattrends zouden we nu op weg moeten zijn naar een nieuwe ijstijd, maar dat zijn we helemaal niet. En toegegeven, 13 graden onder 0 in maart is extreem maar dat maakt nog geen ijstijd.
Een groot deel van die opwarming wordt veroorzaakt door de stad. Natuurlijk kun je allerlei maatregelen nemen om die opwarming zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Maar die oplossingen zijn meestal supersaai, althans om te zien. Veel leuker zijn de Energy Parasites, die heel creatief profiteren van de energieverspilling van onder meer gebouwen en verkeer. Al deze restjes warmte, wind, beweging en licht kun je hergebruiken als je ze maar goed oogst. Popup City heeft een aantal daarvan op een rijtje gezet.
Zo maakte de Amerikaanse kunstenaar Michael Rakowitz een serie slaapzakken en iglo’s van de restwarmte van gebouwen. Heel handig voor zwervers in deze kou, of voor toeristen. En natuurlijk heel leuk om te zien.

Screen Shot 2013 03 22 At 11.01.20

Ziet Rakowitz energy parasites nog als een relatie waar zowel de ‘parasiet’ als de host van profiteert (ja, je moet als kunstenaar toch een goed verhaal hebben om mooie dingen te verklaren) je kunt ze ook gebruiken als een soort ‘urban activism’ om het maar ‘ns in goed Nederlands te zeggen. Gebeurt nog niet zoveel terwijl er toch heel veel energieverspilling is. En het is ook nog eens heel erg leuk. Het maakt een saaie dag – en stad- direct weer helemaal goed. Kijk maar.
Screen Shot 2013 03 22 At 11.00.23
Van een heel bruikbare orde is het apparaatje dat de Duitse kunstenaar Dennis Siegel ontwikkelde, de electromagnatic harvester. Zoals de naam al doet vermoeden oogst het energie van electromagnetische velden en daarmee kunnen direct batterijen van bijvoorbeeld je telefoon opgeladen worden. Uitkomst, zeg ik je. Batterij van je telefoon hoeft dus nooit meer leeg te zijn. Nu alleen nog een smoes verzinnen waarom je je telefoon niet opnam toen je moeder belde. Want ‘m’n batterij is op’ is dan wel heel erg achterhaald.

Screen Shot 2013 03 22 At 11.00.50

Screen Shot 2013 03 22 At 11.00.59

 Lees ook:
Vrijdag Inspiratiedag: Je groene dak als energieleverancier
Vrijdag Inspiratiedag: Voetbalveld wordt energieleverancier
Maak mijn huis groen
“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver