Hoe gezond is zout? Alternatieven voor supermarktzout

(Gastbijdrage door Juglen Zwaan, ahealthylife.nl).
De gangbare gedachte de laatste jaren is dat zout een stille sloper zou zijn. Klopt dit wel of zit er ook een andere kant aan het verhaal?
Zouten zijn onmisbaar voor het menselijk lichaam. Als je een paar dagen ziek bent geweest, dan kun je behoorlijk opknappen van een kopje bouillon. Zout bevat een aantal essentiële mineralen en spoorelementen. Enkele hiervan noemen we ook wel elektrolyten en die zorgen voor een goede prikkeloverdracht van de zenuwen. Je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als je deze niet binnenkrijgt, de concentratie zal al snel gaan afnemen. Als je veel water drinkt, dan plas je heel veel mineralen en elektrolyten uit, waardoor per saldo  je gezondheid afneemt in plaats van toeneemt. Door het toevoegen van het juiste zout zal je lichaam je dankbaar zijn en zal je concentratievermogen toenemen.

Welk zout?

In Nederland zijn we erg bescheiden als het om zout gaat. In de supermarkt zijn alleen bewerkte vormen van zout verkrijgbaar, te herkennen aan het feit dat ze zeer wit van kleur zijn. Natuurlijk zout is minder wit van kleur. Zelfs zeezout heeft een bewerking ondergaan en bestaat slechts uit Natriumchloride. Wanneer zout slechts bestaat uit deze twee elementen en ontdaan is van de overige 82, zal dit je lichaam schaden. De natuur gaat uit van het geheel en een samenhang daarin. Als we nu strikt Natriumchloride (NaCl) tot ons nemen dan zal het eenmaal in het lichaam weer opzoek gaan naar de mineralen die ontbreken om weer een harmonie te vormen. Dit lenen kost je lichaam dus mineralen.
Het beste is om te kiezen voor compleet zout dat de mineralen in je lichaam aanvult in plaats van ontneemt. Er zijn velen soorten zout: zo is er Himalaya zout, tafelzout,  oerzout en Keltisch zeezout. Oerzout en Hymalaya zout zijn landzouten en inferieur. Keltisch zeezout is het natriumarmste zout ter wereld. Dit komt doordat het zeewater dat afkomstig is van de Atlantische zeestroom een samenwerking aangaat met de zure kleibodem van de Keltische zoutmoerassen. Bij deze Keltische methode wordt er geen gebruikt gemaakt van metaal zodat het zout in een natuurlijke staat blijft. Daarnaast wordt het zongedroogd en is daarmee met recht een zonproduct dat echt lichtkracht met zich meedraagt. Himalaya zout bestaat voor 97% uit Natriumchloride en is door jarenlange afgeslotenheid met de buitenwereld een deel van de lichtkracht verloren die het ooit bezat. Keltisch zeezout bevat 84 mineralen en spoorelementen. Het derde mineraal van zeezout is magnesium en dat verlaagt sterk de bloeddruk. Als we dus spreken over bloeddruk verhogend zout dan hebben we het over het standaard tafelzout zoals we die in de Nederlandse supermarkten aantreffen.
De zouten in de supermarkt zijn sterk bewerkt en bestaan slechts uit Natrium en Chloride. Je kunt dit zout herkennen aan de witte kleur en de meestal fijne structuur. Maar pas op, ook de grove variant kan sterk bewerkt zijn. Goede kwaliteit zout is lichtgrijs en wat nattig. In het buitenland, zelfs in België, is de keuze in zout veel ruimer dan we in Nederland aantreffen.
Zeezout opgelost in water is sterk alkalisch en kan helpen het lichaam de juiste zuur-basen balans te laten behouden.

Sole

Je kunt een Sole maken van Keltisch zeezout door een glazen (jam)pot voor 1/3ete vullen met zout en 2/3e met water. Dit mengsel goed schudden en als er dan een dun laagje op de  bodem met zout verschijnt wil dit zeggen dat het water is verzadigd van de zout. Deze verzadiging treedt op vanaf 26%.
Als de sole tot stand is gekomen dan kun je deze gebruiken door dagelijks een theelepel van de zoutoplossing in de ochtend en avond aan een glas water toe te voegen. Misschien dat je even moet wennen, maar ik zelf wil niet anders meer. Zonder zeezout vind ik een glas water saai en ik wil juist de zachte smaak ervaren. Zorg wel dat je de zoutoplossing bewaart op een koele en donkere plek om algenvorming te voorkomen.

Toepassingen

De toepassingen van zeezout zijn erg breed, naast dat je het kunt drinken in de eerder genoemde zoutoplossing, kun je het ook gebruiken voor het mineraliseren van je tuin. Het bodemleven wordt gevoed en kan zorgen voor planten die voller en gezonder zijn omdat het meer mineralen bevat. De juiste verhouding is 1 theelepel op 5 liter water.
Het is niet alleen voedend voor de planten, ook dieren zijn dol op goede kwaliteit zout. Ze voelen waarschijnlijk intuïtief aan dat het zout helende krachten en mineralen bezit.
Er zijn ook mensen die dagelijks met enkele korreltjes zout hun tanden poetsen en ervaren dat de kwaliteit van hun gebit erop vooruit gaat. Er zijn zelfs meldingen van wittere tanden.
Het mineraliseren van je lichaam heeft als voordeel dat je vitamines beter kunt opnemen. Let er wel op dat je naast mineralen voldoende vetten tot je neemt, de opnameketen van het menselijk lichaam werkt als volgt: je hebt vetten nodig om mineralen op te kunnen nemen en mineralen om vitamines op te kunnen nemen.
Naast de vele gezondheidsvoordelen van echt zeezout, smaakt het zout ook ontzettend lekker. Het heeft een rijke smaak en voegt echt iets toe waardoor het gebruik van andere smaakstoffen niet of nauwelijks nodig is.
Het Keltisch zeezout is er in meerdere varianten. Zo is er de fijne “fleur de sel” en de klassieke grove. De fleur de sel kan gebruikt worden op de tafel en is fijn van structuur. Dit zout wordt met de hand van de bassins geschept, waar het op het water drijft. De grove variant is te grof voor tafelgebruik en kan daarom beter toegepast worden in het water waar pasta, aardappels of groente in gekookt worden.
Ik hoop dat je vanaf nu kiest voor een goede kwaliteit zout, want dit werkt zeer helend. Het is een groot nadeel dat er ontzettend veel kunstmatig fabriekszout aan het eten wordt toegevoegd dat te vinden is in de supermarkt. Hier wordt gebruik gemaakt van inferieur en arm zout dat de gezondheid schaadt. Het arme zout wil in het menselijk lichaam weer compleet worden en onttrekt om deze reden de mineralen aan het lichaam en het skelet.

Over de schrijver

6 reacties op “Hoe gezond is zout? Alternatieven voor supermarktzout”

  1. De natuurlijke jodiumbehoefte van de schildklier voor o.m. thyroxinesynthese heeft volstrekt niets met kernenergie te maken. Enorm domme opmerking dus.

 1. Ik mis in dit verhaal een beetje een bespreking van jodium dat aan het meeste keukenzout toegevoegd wordt. Die toevoeging is er niet zo maar, daar is een belangrijke reden voor. In het algemeen krijg je namelijk bij een normaal voedingspatroon onvoldoende jodium binnen, waardoor je een ziekte van de schildklier kunt krijgen, die "krop" heet. Jodium wordt sinds jaar en dag aan keukenzout toegevoegd om dit te voorkomen (vroeger kwam krop relatief veel voor).
  Ook beschermd dit in zekere mate tegen radioactiviteit. Als er een nucleaire ramp plaatsvind, komt er veel radioactief jodium in de lucht, dat na inademing in de schildklier terechtkomt. Als je voldoende jodium binnen hebt gekregen (via het keukenzout) neemt je schildklier in zo'n geval veel minder radioactief jodium op.
  In zeezout zit vaak geen jodium, en dat is een probleem, vanwege bovengenoemde redenen. Ik zou graag weten of het wel zit in de in dit artikel beschreven alternatieve zouten.

  1. " In het algemeen krijg je bij een normaal voedingspatroon onvoldoende jodium binnen" Hoe kom je daarbij?
   Overigens krijgen/kregen we jodium door toevoeging aan brood.
   " Als je voldoende jodium binnen hebt gekregen (via het keukenzout) neemt je schildklier in zo'n geval veel minder radioactief jodium op" Dan moet je ongezond veel zout gegeten hebben, vandaar de jodiumtablet tegen straling.

   1. Vreemd eigenlijk, dat de reden van de alomtegenwoordigheid van Jozo-zout kennelijk geen algemeen bekend feit is. Maar met Google heb je het zo gevonden, zoek bijv. op [jodium krop zout]. Bijv. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde: http://www.ntvg.nl/publicatie/jodium-en-krop-nede… , waarin je ook kunt lezen dat in de praktijk gebleken is dat gebruik van gejodeerd zout in brood onvoldoende is, en dat daarom het Jozo-zout weer opnieuw ingevoerd is, na een periode van afwezigheid.
    Het lijkt me tamelijk voor de hand liggen dat als je voldoende jodium in je systeem hebt, je in geval van een nucleaire ramp minder radioactief jodium op zult nemen dan als je onvoldoende in je systeem hebt. Jodiumtabletten zijn nu eenmaal niet altijd bij de hand, ik heb ze zelf tenminste niet liggen in mijn medicijnkastje.

    1. Jodiumtableten zijn bedoeld om opname van "natuurlijk" – bij een ramp radioaktief – jodium te voorkomen. Dus met jodiumtablet neem je minder i.p.v meer radioactief jodium op.
     Klopt het broodverbruik per persoon is steeds minder! (dus ook het zoutgebruik ervan)

Reacties zijn uitgeschakeld.