Hoe groen is een Tesla echt?

Cdorobek, Flickr.com
Cdorobek, Flickr.com

Elektrische auto’s hebben lang een wat suffig imago gehad: wel milieuvriendelijk, maar niet echt snel, spannend of heel erg praktisch. Tesla bracht daar met de Tesla Model S verandering in; de auto is ontzettend snel, juist heel erg praktisch én op het moment niet aan te slepen. Een droomcombinatie, of is de Tesla toch niet zo groen als hij lijkt? Op die vraag lijkt geen eenduidig antwoord mogelijk.

Afhankelijk van de gebruikte energie
Op zich is de Tesla Model S heel erg groen; er wordt geen brandstof verbruikt, waardoor er geen CO2 vrijkomt op het moment dat er in de auto gereden wordt. De Tesla heeft echter wel elektriciteit nodig om te rijden en dat kan een auto die aan de ene kant zo groen is als een Prius, ineens net zo smerig maken als een SUV. In veel landen wordt het leeuwendeel van de elektriciteit namelijk nog opgewekt tijdens het verbranden van fossiele brandstoffen en dat is niet milieuvriendelijk.

Energiezuinig
Hoewel Tesla erkent dat de milieuvriendelijkheid van de wagens hiermee in het geding komt, geeft het bedrijf ook aan dat de energie-efficiënte van de wagens ze alsnog veel groener maakt dan veel andere elektrische auto’s. Tenminste, als je er veel mee rijdt. Het maken van een Tesla is, met name vanwege de grote lithium-ion-accu die verantwoordelijk is voor de energie-efficiëntie van de wagen, belast het milieu namelijk ook weer zwaarder dan de ontwikkeling van een willekeurige andere auto. Des te meer kilometers je met de auto maakt, des te lager die belasting per gereden kilometer is en des te groener de Tesla uiteindelijk wordt.

Rijden op zonne-energie
Natuurlijk kun je zelf veel doen om de stroom die een elektrische auto gebruikt te vergroenen. Als je zonnepanelen op je dak legt en daarmee de auto oplaadt, rijdt je auto op zonne-energie. Heb je geen geschikt dak? Een groene stroomabonnement is zo geregeld. Of je koopt winddelen van de Windcentrale en wordt je eigenaar van een klein stukje windmolen.

Bron: Grist.org

Lees ook:

Man bouwt kasteel van oude auto-onderdelen
Over 5 jaar gezinsauto op zonne-energie?
Toyota Prius plug-in hybride rijdt 151 km met 1 liter brandstof