Hoe groen is jouw verzekeraar? Eerlijke Verzekeringswijzer biedt uitkomst

Eerlijke Verzekeringswijzer. Foto: snapshot van website
Eerlijke Verzekeringswijzer. Foto: snapshot van website
We hadden al de Eerlijke Bankwijzer. Een welkome en lang verwachte aanvulling is de Eerlijke Verzekeringswijzer. Alle grote verzekeraars worden in deze Wijzer gewogen op verschillende thema’s zoals klimaatverandering, gezondheid, natuur, dierenwelzijn en arbeidsrechten. Wat opvalt is dat veel verzekeraars te licht bevonden worden. Slechts enkele verzekeraars scoren op een aantal thema’s goed. De meeste verzekeraars scoren op vrijwel alle thema’s zeer slecht tot onvoldoende. Er valt dus nog veel te verbeteren.
‘De Eerlijke Verzekeringswijzer laat zien in hoeverre verzekeraars door hun investeringen bijdragen aan een sociaal rechtvaardige en duurzame wereld’, zegt projectleider Titus Bolten. ‘Van verzekeraars mag worden verwacht dat zij alle breed gedragen internationale verdragen, standaarden en initiatieven voor duurzame ontwikkeling naleven. Verzekeraars op hun beurt zouden dit van de bedrijven waarin ze investeren moeten verlangen.’
De Eerlijke Verzekeringswijzer geeft geen ranking van verzekeraars. Dat is jammer voor consumenten die snel willen weten welke verzekeraar het meest duurzaam en eerlijk is, maar volgens de website is zo’n lijstje te gemakkelijk: “Totaalscores geven geen goed beeld van de realiteit: vrijwel altijd geldt dat verzekeraars voor sommige sectoren of thema’s het beleid nog verbeterd kan worden.”
Je kunt zelf kijken op de Eerlijke Verzekeringswijzer en bepalen welke thema’s het meeste gewicht in de schaal leggen. De verzekeraar met de meeste groene scores is ING.
Bron: Eerlijke Verzekeringswijzer
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Zo beleg je duurzaam: 5 tips
Lees ons dossier: duurzaam sparen en beleggen

Over de schrijver