Deze woensdag gaan we weer dingen hergroeien! Namelijk: lente-uien. Urban farming begint steeds populairder te worden in grote steden. En omdat ruimte schaars is, heb ik een leuk ideetje hoe we onze lente-uien gaan hergroeien. Een lente-ui flat! Bekijk de video of de uitleg hieronder hoe dat moet. GIY! Grow it yourself!
Tip 48 GIY lente-uiflat
Wat je nodig hebt is het volgende:
– minimaal 4 lege blikjes
– minimaal 3 lente-ui kontjes
– grond
– lijm
– tie rips
Wat je doet is het volgende: met een blikopener haal je de bovenkant van het blikje los. Hierdoor kun je het blikje makkelijk vullen met grond, welke goedkoop te verkrijgen is bij de bloemist (5kg voor €2 ongeveer). Het blikje mag helemaal vol met grond, waarna je het kontje van de lente-ui (circa 1 a 2 cm) stevig in de grond stopt. Geef direct een beetje water (circa 2 theelepels) zodat de grond rondom de wortels wordt verstevigd.
Je kunt het hierbij laten óf je kan een lente-ui flat bouwen. Wij gaan natuurlijk dat laatste doen. Wat je hiervoor nodig hebt is minimaal 3 blikjes met lente-ui kontjes én 1 gewoon blikje (hiervaan haal je de bovenkant er niet van af). Wat je doet is het volgende. Je zorgt ervoor dat de 4 blikjes strak tegen elkaar aan worden gebonden door 2 tie rips. Zorg ervoor dat het gewone blikje in het midden zit. Sla in het gewone blikje een spijker zodat de tie rips weerstand vindt, mocht deze naar beneden glijden. Zorg er ook voor dat de tie rips zo strak mogelijk om de blikjes zitten. Zie onderstaande foto voor een voorbeeld:
Wil je vervolgens de hoogte in? Prepareer nogmaals een set van 4 blikjes die aan elkaar gebonden zijn met tie rips en zet die vervolgens boven op elkaar. Hoe je dit doet is vrij eenvoudig. Lijm de bovenkant van het gewone blikje met bijvoorbeeld secondenlijm en zet de onderkant van het andere gewone blikje op de bovenkant van de het gelijmde blikje. De tie rips zorgen ervoor dat de overige blikjes blijven hangen. Zet het gewone blikje zo neer dat de blikjes lente-ui niet precies boven de onderste blikjes lente-ui staan. Zoals hieronder te zien is.
Vervolg dit proces tot je een grote toren hebt. Geef de lente-ui om de 2 dagen een beetje water en je zult versteld staan hoe snel de lente-uien groeien! Succes!
Vond jij deze tips behulpzaam, en wil je meer van dit soort supertips om voedselverspilling tegen te gaan? Dan is het grote keukenboek tegen voedselverspilling echt iets voor jou. Het boek is gemaakt door voedselverspillingsexperts Daisy Scholte en Jill Overmaat, in samenwerking met hetkanWel. Het bevat 500 supertips tegen voedselverspilling, en is dan ook zo terugverdiend.
4 gedachten over “Anti-verspillingstip: zo laat je lente-uitjes hergroeien”
Toch ode aan de bedenker die gegarandeerd afval (blikjes) wil hergebruiken.
Dan doe ik het niet in blikjes, maar ik glazen potjes (i.p.v. naar de glasbak) 🙂
mee eens , meeste lezers van deze rubriek dri ken niet zo vaak uit blikjes
Ja hele mooie tip, zo krijgt dat nepoestrogeen wat aan de binnenkant van blik zit ook nog een mooie bestemming http://missnatural.nl/hoe-en-waarom-je-xeno-oestr…
Reacties zijn gesloten.