Hoe je aardbeien in een betegelde stad krijgt

AardbeientorenEen betegeld plein in een multi-culti-wijk opvrolijken met snijbiet, keukenkruiden en een aardbeientoren. In de hoop dat de bewoners straks snijbiet in hun couscous gaan verwerken. Met 10 vrijwilligers hebben we in twee dagen het zielige gemeenteplantsoen op het Mr. De Bruinplein in de Schilderswijk omgetoverd tot een aantrekkelijke stadstuin.
Lees ook
Zelmaak zuurkool bomvol goede bacteriën
Rozemarijn bekent: “Ik ben gek op wormen”
Zelf groente verbouwen is niet moeilijk
Als je door de Haagse Schilderswijk fietst begin je te begrijpen dat sommige kinderen denken dat peren uit blik komen. Op de meeste plekken zie je alleen maar flats, steen en tegels. Met een beetje geluk is er nog een speelplaats, maar dan wel met kunststof tegels en een hekwerk eromheen. Wat er aan armetierige aarde is wordt als hondentoilet gebruikt.
[nggallery id=25]
Het was op zich dus als een overwinning toen we na twee uur werken overspoeld werden door kindertjes in alle maten en kleuren. Het is pauze. ‘Juf, mag ik ook scheppen?’ Een Marokkaans meisje kan niet wachten om de schop van me over te nemen. Een andere krullebol houdt de zak voor haar open waar de aarde in moet. ‘Straks kunnen we hier allemaal groenten plukken, toch juf? Dan hoeven we helemaal niet meer naar de super!’ Precies, zo mogen we het horen. ‘Om 15 uur komen we terug hoor!’, roepen ze als de bel gaat.
Bij de volwassenen kost het fantaseren wat meer moeite. Om 15 uur mogen ze van de begeleidster van de naschoolse opvang niet meer meewerken; daar worden ze vies van. Andere buurtbewoners maken zich zorgen over de hondenpoep, ook al staat er speciaal een hekje om de tuin (op aanvraag van de bewoners). En de grootste zorg is of er ook een barbecue-plaats in de tuin komt. Dat moeten we dan nog even regelen. Want het moet uiteindelijk het feestje van de bewoners worden. Hopelijk gebruiken ze de verse kruiden uit de kruidenspiraal dan voor de dipsaus. Er is in ieder geval genoeg plek om te zitten en van het zonnetje te genieten. Met een beetje geluk prikt er dan een framboos in hun rug of plukken ze een aardbeitje uit de aardbeientoren. Gemaakt van hun eigen afgedankte stoeptegels.
Bron: Roosgoesgreen
Foto’s: Roos van West

Over de schrijver