Hoe je persoonlijk kunt groeien door je angsten aan te kijken

De huidige periode roept een hoop angsten op bij veel mensen. Niet alleen voor het Coronavirus als bron van ziekte, maar ook voor de gevolgen die de maatregelen kunnen hebben op financiën, vrijheid, enzovoorts.

Nare dagdroom

Dat die angsten opdoemen is natuurlijk niet vreemd. Maar dát die angsten er zijn, hoeft niet te betekenen dat we als willoze slachtoffers aan ze zijn overgeleverd. Een angst is bovendien in de meeste gevallen gewoon een ideetje in ons hoofd in plaats van een mega-waarschijnlijk scenario. Dus heel veel winst is er vaak niet te behalen als we helemaal opgaan in dit soort nare dagdromen. Toch is ons denken vaak niet te houden. Als een malle gaan we van mogelijk probleem naar potentiële ramp. ‘Wat als zus, wat als zo en hoe ga ik nu toch…?’

Bakkie thee

Op grofweg 54% van alle websites die gaan over persoonlijke ontwikkeling is te lezen dat het advies van de boeddha was om je angsten ‘op de thee’ uit te nodigen. Het idee hierachter is dat angsten een stuk minder angstaanjagend zijn als je ze niet als ‘bijna-aanwezige-realiteit’ beschouwt, maar gewoon als gedachten die de revue passeren. Dat klinkt en is niet altijd even gemakkelijk natuurlijk. Maar dat maakt deze activiteit niet minder zinvol. Met wat scherpe concentratie is er meer mogelijk dan je wellicht denkt.

Het niet opgaan in de angst en de angst als opzichzelfstaand fenomeen te beschouwen, biedt je ook de kans om iets te leren van de angst. Je angsten zeggen namelijk iets over hoe naar de wereld kijkt en hoe je in het leven staat. En daar wordt het heel erg interessant…!

Brandstof voor je groei

Deze tijd kan functioneren als katalysator voor je persoonlijke groei. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

Stel, je bent freelancer en verliest een paar grote opdrachten als gevolg van de nu geldende maatregelen. Tot ziens inkomen. Je baalt enorm, voelt je ergens ‘n beetje verraden en weet niet meer hoe het allemaal goed moet komen. Wat moet en kun je nu doen!?

Overleven

Blijf je hangen in deze modus dan zal de komende periode in het teken staan van ‘overleven’. Je checkt iedere dag de zzp-uitkeringenpagina van de overheid (“Wat een stomme voorwaarden!”), ververst iedere vijf minuten de liveblog van je favo nieuwssite (“Tjee… Gaat het echt nog langer duren?!”) en zoom’t met al je vrienden over hoe rot dit allemaal is (“Ik weet het niet meer, jongens”).

De alchemist

Misschien heb je weleens van het begrip ‘alchemie’ gehoord. Het verwijst meestal naar het op magische wijze omzetten van metalen als lood of koper naar kostbare metalen, zoals goud of zilver. Dit idee is ook toepasbaar op het leven zelf. Je gebruikt dan negatieve gevoelens (of ervaringen) als katalysator voor je persoonlijke groei. Beyoncé gaf het album dat ze maakte tijdens een moeilijke periode in haar leven niet voor niets de titel ‘Lemonade’.

”I was served lemons, but I made lemonade.”
(de oma van Jay-Z)

Freelancer limonade

Wat als de eerder aangehaalde freelancer deze benadering toepast op de huidige situatie. Zou deze moeilijke periode er één van mogelijkheden kunnen worden? Wat zou hij of zij kunnen doen met al die ‘loden’ en ‘koperen’ emoties?

Zou de angst voor omzetverlies omgezet kunnen worden naar vertrouwen?

Kan het afhankelijkheidsgevoel omgezet worden naar een gevoel van geborgenheid?

Kunnen we innerlijke rust vinden te midden van alle onrust en onzekerheid?

Twee vliegen

Het mooie is: door op een andere manier naar de situatie te gaan kijken, geef je jezelf ook de kans om tot innovatieve oplossingen te komen. Dus los van het voordeel van persoonlijke groei en geestelijke rust, vergroot je je creatieve capaciteiten. En voor je het weet, maak je ineens iets heel waardevols in deze tijd. Iets dat ook ‘post-corona’ van waarde is.

Hmmm… Jaja….!?

Misschien komt dit allemaal wat ambitieus, onrealistisch of als iets supervaags over. Heb je zoiets van: ‘Dat gaat allemaal niet zo gemakkelijk. Je snapt de ernst van de situatie niet!’.

Uiteindelijk hebben we allemaal de vrijheid en mogelijkheid om een eigen perspectief te kiezen. Dus als je stiekem wel wat voelt voor een andere benadering, dan zou ik je zeker aanmoedigen om hier iets mee te doen. Zet dat kopje thee voor die angst, brainstorm met mensen over nieuwe oplossingen en durf je manier van kijken eens op de kop te zetten.

Zodat ook jij straks kunt zeggen: I was served lemons, but I made lemonade.”

Over de schrijver

2 gedachten over “Hoe je persoonlijk kunt groeien door je angsten aan te kijken”

 1. Ja goed,
  Maar wat te doen als je 60 of 70 plusser bent?
  Je wordt angstig van de vooruitzichten, dat je maar beter thuis kunt blijven. Dat sommigen de kinderen en kleinkinderen misschien pas over anderhalf jaar weer kunnen knuffelen.
  Dat je beter niet naar de winkel kunt gaan. En beter niet gaan wandelen of fietsen als je in een dichtbevolkte wijk woont.
  Dat een aantal mensen zegt: blijf binnen en zeur niet, want we doen het voor jullie hoor.
  Dat je je verwend en bevoorrecht voelt, omdat je niet in een verzorgings-of verpleeghuis zit.
  Dat je blij bent met lieve buren die boodschappen voor je doen, maar dat je dus niet meer de vrijheid hebt om je eigen keuzes te maken…… zes weken geen winkel van binnen zien en je bent de weg kwijt.
  Zo voelt het wel.

Reacties zijn gesloten.