Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen is het een optie om duurzame materialen te nemen. In een korte serie kijk ik naar facetten die daarbij komen kijken zoals het kiezen van een vloer, behang en verf. In dit artikel ga ik in op de afwerking van wanden.
In principe zijn er drie mogelijkheden om je muren af te werken: behang, ‘natte’ afwerking en beplating.
Behang is er in veel soorten. Van textiel tot papier en van vinyl tot glasvezel.
- Helemaal hip is foto- of reliëfbehang met patronen. Een nadeel van dit behang is de plastic coating. Het is daardoor afwasbaar en schoon in gebruik, maar de productie kost veel energie en het materiaal is niet ademend. Bovendien blijkt uit Vlaams onderzoek dat er bij enkele vinylbehangen formaldehyde vrij kwam.
- Ga wanneer je dat risico niet wilt lopen dus liever voor papier. Je kunt ook kiezen voor gerecycled papier van bijvoorbeeld de merken Graham&Brown en Weitzner Limited of rijstpapier.
- Textiel is ook een optie, maar is helaas stofgevoelig dus geen slimme keuze wanneer je astmatisch bent.
Natte afwerking waaronder stucwerk en verven.
- Een natte afwerking zoals leempleister, gipspleister, stucen (kalkmortel), kalk-hennep en tadelakt zijn prima keuzes. Vermijd fosfogips vanwege het vrijkomende radon (radioactief gas) dat longkanker kan veroorzaken.
- Natuurverf is gemaakt van natuurlijke materialen zoals kalk, lijnolie, hars en natuurlijke pigmenten. Kies bij voorkeur natuurverf, witkalk, leem- of kalkverf, of waterverdunbare acryl. Vermijd alkydverf.
Beplating:
- Je kunt je wanden in plaats van verven of behangen ook afwerken met platen. Denk dan aan hout zoals vuren, grenen, bamboe en gips(vezel)platen. Vermijd in ieder geval tropisch hardhout en PVC.
Een nieuwbouwwoning moet zich nog ‘zetten’ en dat betekent kans op scheuren in stucwerk of behang dat bol gaat staan door het vocht. Een veilige optie is glasvezelbehang of cellulosebehang. Glasvezel bestaat uit vezels van glas en cellulose (non-woven behang) bevat plantenvezels aangevuld met polyestervezels. Let bij behang ook nog even op de lijmsoorten. PVA-lijm is belastend voor je gezondheid en het milieu, ga dus bij voorkeur voor methylcelluloselijm.
Meer weten? Check deze handige folder van de Vlaamse overheid over eco wandafwerking!