Hoe kom ik aan een stuk grond voor mijn tiny house?

Wonen in een tiny house heeft grote voordelen. Het draagt bij aan een beter milieu, je hebt lagere woonlasten en dus meer vrije tijd, je verzamelt minder spullen en je staat meer in contact met de natuur. Een kant-en-klaar tiny house is al vanaf 50.000 euro te krijgen, maar dan? Want dat huisje moet natuurlijk wel op een stuk grond staan en hoewel steeds meer gemeenten openstaan voor tiny houses (zeker in verkiezingstijd), blijkt dat middenin een woningcrisis nog niet zo makkelijk te realiseren. Marjolein Jonker van Marjolein in ’t Klein en Tiny House Nederland geeft tips.

1. Schrijf je in bij het tiny house register

Marjolein heeft een register voor (aspirant) tiny house bewoners geopend. Als je je hier inschrijft, word je via de mail op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen in jouw regio. Denk daarbij aan tiny house projecten waarvoor je je kan inschrijven, maar ook aan grond die vrijgemaakt wordt voor tiny houses of inspreekavonden over tiny houses. De administratiekosten voor de inschrijving van het register zijn 17,50 euro per jaar.

2. Doe de onlinecursus

Marjolein heeft een onlinecursus ontwikkeld waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je jouw tiny house kan realiseren en dus ook hoe je aan grond voor je tiny house moet komen. Je kan op elk gewild moment aan de cursus beginnen. Vier keer per jaar zijn er  live ontmoetingen waarbij je dieper op een thema ingaat en van gedachten kan wisselen met gelijkgestemden. Denk aan een excursie of aan een een tiny house informatiemarkt. Op die manier ga je beter voorbereid de gesprekken in met bijvoorbeeld de gemeente of woningbouwverenigingen.

3. Sluit je aan bij een initiatiefgroep

Het werkt beter om als groep in gesprek te gaan met de gemeente over tiny house projecten dan in je eentje. Je kan zelf een initiatiefgroep starten of je kan kijken of je je kan aansluiten bij een bestaande groep. Voor dat laatste kan je een kijkje nemen in het register (stap 1) of in de besloten Facebookgroep van Tiny House Nederland waar je een oproep kan plaatsen. Iedereen kan hier na het beantwoorden van wat vragen lid van worden. Als je zelf een groep start, is het belangrijk om ook na te denken over de rechtsvorm (een stichting of vereniging bijvoorbeeld) en is het slim om een goed plan op papier te zetten. Als groep kan je niet alleen makkelijker aankloppen bij de gemeente, maar ook bij woningcorporaties. “Steeds meer gemeenten staan open voor tiny houses,” vertelt Marjolein. “Zo zijn ze in Roermond samen met bewoners om tafel gaan zitten en in Groningen willen ze bijvoorbeeld ook tiny houses bouwen.” In dit geval gaat het wel om tiny huurhuisjes.

4. Koop een bouwkavel

Een bouwkavel vinden, kan net zo ingewikkeld zijn als een huis vinden, maar het is inmiddels behoorlijk wat mensen gelukt. Je kan hiervoor kijken op Tiny Findy (een soort marktplaats voor tiny houses en alles wat daarmee samenhangt) of je kijkt op de site van Zelfbouw in Nederland (ZIN). Hier vind je een overzicht van bouwkavels en er is een nieuwsbrief waarop je je kan abonneren om op de hoogte te blijven van nieuwe kavels. Voordat je een bouwkavel koopt, moet je wel even het bestemmingsplan checken, want niet overal mag je een tiny house bouwen. Zo zit er vaak niet alleen een maximale grootte aan het huis, maar ook een minimale. Ook moet je tiny house aan de eisen van nieuwbouw voldoen, inclusief de BENG. Dat kan dikkere wanden betekenen in verband met isolatie of meer zonnepanelen. Daarnaast moet het huis inpassen in de wijk en mag het er niet armoedig uitzien. Richard uit Roosendaal is het gelukt. Lees hier zijn verhaal en tips of check een van de vele boeken over tiny houses.

Eerst bouwen of eerst een stuk grond?

In het register staan tijdelijke en permanente plekken voor tiny houses. Soms kan een tijdelijke plek een oplossing staan. Zo woonde Marjolein zelf eerst een paar jaar op een tijdelijke plek in Alkmaar voor ze haar permanente bouwkavel in Olst vond. “In de cursus adviseer ik altijd: als dit is wat je wilt, ga er dan mee aan de slag,” vertelt Marjolein. “Als je al aan het bouwen bent, kom je serieuzer over en heb je een streepje voor als er ergens plek is. Tegelijkertijd loop je het risico dat je huis af is en je geen plek hebt om hem neer te zetten. Aan de andere kant: als je wacht tot je eerst een plek hebt, ben je één van de velen en dan werkt het in je voordeel als je huis al (bijna) af is. Dat is het lastige. Dus stel jezelf de vraag hoe graag je dit wilt en hoeveel onzekerheid je aankan.”

Ben jij bezig met een lap grond voor tiny houses? Laat ons je ervaringen weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

13 gedachten over “Hoe kom ik aan een stuk grond voor mijn tiny house?”

 1. Hallo

  We zouden graag een stuk grond willen kopen van ong. 200 m br en 400 m lang in Drenthe , Friesland en of Groningen voor een Tiny House.
  Graag reageren op 0641236449

  Met vriendelijke groet

  Bainath

 2. Wat is het verschil in een tiny house en een woonwagen of caravan? Zie z.g. Tiny houses op een “trailer” Nou, dat is hetzelfde als een woonwagen/caravan. De zigeuners woonden al eeuwen lang in zoiets. Wat is dus het bijzondere aan een tiny house? Gewoon duurder dan een caravan? Ik zie prijzen voor een Tiny house, waarvoor je bijna een gewoon huis kan kopen !

 3. Goed om te weten dat ik de initiatieven voor tiny houses online kan vinden. Wij zouden namelijk ook graag een kleine bungalow willen bouwen. We moeten ons eerst gaan verdiepen in de opties en de mogelijkheden bij ons in de buurt.

 4. Beste Lezer,

  mijn partner en ik zijn op zoek naar een stuk grond waar we een voedselbos kunnen beginnen en in een tiny house kunnen wonen. Eventueel met meer huisjes op het erf die we kunnen verhuren. We houden van ruimte en stilte. Via funda vissen we steeds achter het net omdat er mensen met zakken geld de huizen die op de markt komen overbieden. Wie heeft voor ons goede tips?

 5. Goedendag,

  ik ben geïnteresseerd in een stukje grond om een tiny house te bouwen.
  dit is niet voor permanente bewoning maar voor recreatie doeleinden.
  Zeker nu met de corona is een buitenplek erg wenselijk. 🙂
  zijn er plekken in Nederland waar tiny houses voor recreatieve doeleinde gebouwd kunnen worden?

  ik verneem graag van u.
  bij voorbaat dank

  Hendrik Metselaar

 6. Ik heb een stuk grond en woon net buiten een dorp met ontzettend weinig starters woningen, hoe kan ik in gesprek gaan om te investeren in tiny houses en deze te verhuren op mijn agrarisch grond ?

  1. Hi,

   Wij zouden graag met je in contact komen over deze oproep, aangezien we op zoek zijn naar een stukje grond. Alvast bedankt!

   Met vriendelijke groet,
   Lotte Leenes en Didier Heemskerk

Reacties zijn gesloten.