Hoe kom ik aan een stuk grond voor mijn tiny house?

Wonen in een tiny house heeft grote voordelen. Het draagt bij aan een beter milieu, je hebt lagere woonlasten en meer vrije tijd, je verzamelt minder spullen en je staat meer in contact met de natuur. Een kant-en-klaar tiny house is al vanaf 40.000 euro te krijgen, maar dan? Want dat huisje moet natuurlijk wel op een stuk grond staan en dat blijkt nog niet zo makkelijk te realiseren. Marjolein Jonker van Marjolein in ’t Klein en Tiny House Nederland geeft tips.

1. Schrijf je in bij het tiny house register

Marjolein heeft deze week een register voor (aspirant) tiny house bewoners geopend. Als je je hier inschrijft, word je via de mail op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen in jouw regio. Denk daarbij aan tiny house projecten waarvoor je je kan inschrijven, maar ook aan grond dat vrijgemaakt wordt voor tiny houses of inspreekavonden. De administratiekosten voor de inschrijving zijn 10 euro per jaar.

2. Check de kaart op Tiny House Nederland

Op de site van Tiny House Nederland vind je een plattegrond waarop alle tiny house initiatieven in kaart gebracht zijn. Zo kan je in één oogopslag zien welke regio’s actiever zijn en welke wat minder. “Er gebeurt een hoop, maar voordat er concrete woonplekken zijn, ben je zo twee jaar verder,” zegt Marjolein. De vraag is op dit moment vele malen groter dan het aanbod.  “Het is nog niet de makkelijkste weg naar wonen, maar het gaat wel makkelijker worden. Woningcorporaties zijn geïnteresseerd en met de nieuwe Omgevingswet kunnen gemeenten afwijken van regels en zich meer richten op participatie.” Op dit moment zijn er zo’n 70 initiatiefgroepen, die samen met de gemeente een traject zijn ingegaan.

3. Doe de onlinecursus

Marjolein heeft een onlinecursus ontwikkeld waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je jouw tiny house kan realiseren en dus ook hoe je aan grond voor je tiny house moet komen. Bij de cursus horen ook 4 ‘live ontmoetingen’ per jaar waarbij je dieper op een thema ingaat en van gedachten kan wisselen met gelijkgestemden. Zo ga je beter voorbereid de gesprekken in met bijvoorbeeld gemeente of woningbouwverenigingen.

4. Sluit je aan bij een initiatiefgroep

Het werkt beter om als groep in gesprek te gaan met de gemeente over tiny house projecten dan in je eentje. Je kan zelf een initiatiefgroep starten of je kan kijken of je je kan aansluiten bij een bestaande groep. Als je zelf een groep start, is het belangrijk om ook na te denken over de rechtsvorm (een stichting of vereniging bijvoorbeeld) en een goed plan op papier te zetten. Als groep kan je niet alleen makkelijker aankloppen bij de gemeente, maar ook bij woningcorporaties. “Sommigen staan echt open voor tiny houses,” vertelt Marjolein. “Zo zijn ze in Roermond samen met bewoners om tafel gaan zitten en in Groningen willen ze bijvoorbeeld ook drie tiny houses bouwen.” Dit zijn dan natuurlijk wel huur huisjes.

5. Koop een bouwkavel

Je kan ook gewoon een bouwkavel kopen in jouw gemeente en daar een tiny house opzetten. Dat is alleen niet zo makkelijk als het lijkt, omdat het door jou te bouwen huis aan allerlei eisen moet voldoen. Zo zit er vaak niet alleen een maximale grootte aan het huis, maar ook een minimale. Daarnaast moet het huis voldoen aan welstandseisen, moet het inpassen in de wijk en mag het niet armoedig uitzien. Richard uit Roosendaal is het gelukt. Lees hier zijn verhaal en tips of check een van de vele boeken over tiny houses.

Ben jij bezig met een lap grond voor tiny houses? Laat ons je ervaringen weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

8 reacties op “Hoe kom ik aan een stuk grond voor mijn tiny house?”

 1. Goed om te weten dat ik de initiatieven voor tiny houses online kan vinden. Wij zouden namelijk ook graag een kleine bungalow willen bouwen. We moeten ons eerst gaan verdiepen in de opties en de mogelijkheden bij ons in de buurt.

 2. Beste Lezer,

  mijn partner en ik zijn op zoek naar een stuk grond waar we een voedselbos kunnen beginnen en in een tiny house kunnen wonen. Eventueel met meer huisjes op het erf die we kunnen verhuren. We houden van ruimte en stilte. Via funda vissen we steeds achter het net omdat er mensen met zakken geld de huizen die op de markt komen overbieden. Wie heeft voor ons goede tips?

 3. Goedendag,

  ik ben geïnteresseerd in een stukje grond om een tiny house te bouwen.
  dit is niet voor permanente bewoning maar voor recreatie doeleinden.
  Zeker nu met de corona is een buitenplek erg wenselijk. 🙂
  zijn er plekken in Nederland waar tiny houses voor recreatieve doeleinde gebouwd kunnen worden?

  ik verneem graag van u.
  bij voorbaat dank

  Hendrik Metselaar

 4. Ik heb een stuk grond en woon net buiten een dorp met ontzettend weinig starters woningen, hoe kan ik in gesprek gaan om te investeren in tiny houses en deze te verhuren op mijn agrarisch grond ?

  1. Hi,

   Wij zouden graag met je in contact komen over deze oproep, aangezien we op zoek zijn naar een stukje grond. Alvast bedankt!

   Met vriendelijke groet,
   Lotte Leenes en Didier Heemskerk

Reacties zijn uitgeschakeld.