Hoe komen we eigenlijk aan de EHEC bacterie?

E Coli In Color
Foto: Wikimedia Commons

De EHEC bacterie hebben we te danken aan globalisering en hebzucht. Dat is de stelling van Joanna Blythman, columnist van de Engelse krant The Guardian. Wij produceren voedsel op industriële wijze voor zo laag mogelijke kosten. En dan zijn voedselschandalen zoals de EHEC bacterie — maar ook het dioxine ei en de MRSA koe — een logisch gevolg.

Blythman: “Onze industriële, geglobaliseerde voedselsysteem is erop gericht om zo groot mogelijke hoeveelheden voedsel te produceren en productiviteit te verhogen, maar voor zo laag mogelijke kosten. Dus boeren en tuinders worden onder druk gezet om kosten te besparen en het niet zo nauw te nemen met de regels.”

De grootte van onze voedselproducenten en geglobaliseerde voedselstromen maken controle steeds lastiger: “Als we willen dat ons voedsel werkelijk veilig is, moeten we erkennen dat dit alleen mogelijk is met een radicaal ander model voor voedsel en landbouw. Een model dat is gebaseerd op het grotendeels onaangeroerde potentieel van kleine schaal, met een meer regionale productie en voedseldistributie.”

Bron: The Guardian

Lees ook

5 dodelijke ziektes die (bijna) de wereld uit geholpen zijn

De cannabisburger redt het milieu

Zo eet je gezond en lekker

Over de schrijver

1 gedachte over “Hoe komen we eigenlijk aan de EHEC bacterie?”

  1. Hoewel er veel gevaren aan de globalisering van onze voedselproductie kleven, kan je nog niets zeggen over de oorzaak van de EHEC-besmetting.

    Vandaag worden kiemgroenten genoemd als mogelijke oorzaak. Kiemgroenten die juist van regionale/lokale voedsel producenten afkomstig zijn. Kiemgroenten hebben bij eerdere EHEC-uitbraken ook een rol gespeeld.

    Vandaag wordt ook biovergisting als mogelijke bron genoemd:
    http://www.energeia.nl/preview/1369-Biogasinstallatie-in-verdachtenbankje-Ehec-bacterie.html

    Ik ben een groot voorstander van lokale voedselproductie. Echter wat de oorzaak van EHEC-uitbraak is, blijft koffiedik kijken zolang er nog geen bron gevonden is. Dan kan je dit soort commentaar maar beter voor je houden.

Reacties zijn gesloten.