Hoe duurzaam is het bij jou op je werk? Is er bijvoorbeeld ledverlichting, zijn er zonnepanelen en energiezuinige elektrische apparaten? Printen jullie veel, wordt het afval gescheiden en heeft iedereen zijn eigen mok voor koffie of zijn er nog plastic wegwerp bekers op kantoor? We geven je 8 tips om je werkomgeving te verduurzamen. Ook als je niet de baas bent, kan je hier wat mee.
Bij hetkanWEL hebben we geen kantoor. De redactie werkt vanuit huis, want dat is efficiënt, goedkoop en duurzaam. Regelmatig ontmoeten we elkaar ergens op een centrale plek in Nederland. Voor ons kan dat, maar de meeste mensen werken een aantal dagen per week op kantoor.
Je werkomgeving verduurzamen
Sommige geluksvogels doen dat bij een duurzaam bedrijf, maar bij de meeste organisaties is er op kantoor nog veel winst te behalen. Dus toen Ferdinand Noordermeer van Shopalike ons infographics mailde over hoe je je werkomgeving kunt verduurzamen, waren we meteen enthousiast. Je hebt namelijk als werknemer meer invloed op je werkomgeving dan je denkt. Wat kun je verbeteren en wat levert het op? We zetten 8 punten voor je op een rij.
1. Verlichting
De invloed van licht op je humeur en je productiviteit is groot. Daarom is goed licht heel belangrijk. Geloof het of niet, maar er is nog een groot aantal kantoren dat gebruik maakt van tl-verlichting. Niet gezellig en niet goed voor het milieu. Daarnaast is het ook een stuk minder energiezuinig dan Ledverlichting. Ledverlichting gebruikt 75 % minder energie en gaat 25 % langer mee. Je kunt ledverlichting ook zo instellen, dat het lijkt op daglicht, waardoor je de hele dag fit blijft. En met een sensor kun je je zo instellen dat ze automatisch uitgaan als iemand een ruimte verlaat. Dan kun je nooit vergeten het licht uit te doen.
2. Apparaten
Op de meeste kantoren barst het van de elektrische apparaten, die aan de lopende band worden vervangen. Soms omdat ze niet meer te repareren zijn, maar vaak omdat er iets kapot is, ze te oud zijn of niet meer voldoen aan de wensen. In een jaar verzamelen we in de EU 12 miljoen ton elektrisch afval, waarvan maar 20 % wordt gerecycled. Nou kun je als werknemer niet zomaar je eigen inkoop doen, maar door deze cijfers te delen, kun je je collega’s er in ieder geval bewust van maken.
3. Printen en papier
Een aantal grote bedrijven zijn al jaren paperless, maar veel mensen houden nou eenmaal van lezen van papier. Dat is geen ramp, maar dan is het wel belangrijk om selectief te zijn in wat je print en om dubbelzijdig te printen op gerecycled papier. Het recyclen van 1 ton papier bespaart namelijk 70 procent water en 17 bomen.
Er is tegenwoordig ook bio-inkt voor de printer te koop, die gemaakt wordt op basis van plantaardige olie in plaats van petroleum. Vervolgens kun je ook je cartridge opnieuw laten vullen, of samenwerken met een bedrijf die ze recyclet. Ook dat draagt bij aan een beter milieu. Werk je samen met externe drukkers, dan kun je ook letten op het papier en de inkt, die zij gebruiken.
4. Airconditioning
Het is lastig om iedereen tevreden te stellen met de temperatuur op kantoor. Misschien zit jij te bibberen bij 21 graden, terwijl je collega het liefst in zijn korte broek naar kantoor komt. Daarnaast is de airconditioning op kantoor goed voor 20% van het totale elektriciteitsverbruik op de hele wereld. De vraag is: moet het apparaat echt aan? Of kan er een raam open? Moet de airco aan, kies dan voor een duurzaam exemplaar. En weet je wat ook helpt? Planten.
5. Planten
Groen om je heen maakt je niet alleen gelukkig, maar het is ook heel gezond. Daarnaast blijken mensen die werken in een groene omgeving 15% productiever te zijn. Planten reguleren de temperatuur op je werk; 15 tot 20 planten kunnen de lucht in 140 m2 zuiveren. In kantoorruimten met veel planten is het koeler en is de luchtvochtigheid tussen de 30 en 60 procent. Een ideale omgeving.
6. Kraanwater
Drink op kantoor gewoon kraanwater. De kwaliteit van het Nederlandse kraanwater is hartstikke goed en het is beter voor het milieu. Voor kleinere kantoren zonder kantine is het belangrijk om niet met stromend water af te wassen of de vieze borden zonder af te spoelen in de afwasmachine te zetten.
7. Koffie
Ook de koffie kan duurzaam. Kies voor duurzame bonen en niet voor een apparaat met pads of cups. De standaard pads doen er 150 tot 500 jaar over om te vergaan. Als je theedrinkt kies dan voor losse thee. Dat is gezonder, scheelt verpakkingsmateriaal en is ook nog eens heel lekker. Ook de melk die je gebruikt heeft effect op het milieu. Stel dat je 3 grote café lattes drinkt op een dag, een jaar lang, dan stoot je net zoveel CO2 uit als een vlucht door half Europa.
8. Wc’s
In het Verenigd Koninkrijk bleek dat werknemers gemiddeld 14 minuten per dag op de wc doorbrengen. En het doorspoelen van een wc gebruikt 6 liter schoon drinkwater per keer. Het kan ook met grijs water, maar dat vraagt bij bestaande bouw om een behoorlijke ingreep. Praktische tips zijn om zo min mogelijk wc-papier te gebruiken, gerecycled papier te gebruiken en de wc -indien mogelijk -door te spoelen met een kleine flush. Goede sanitaire voorzieningen voor vrouwelijke werknemers zijn natuurlijk ook belangrijk. Het aanbieden van plastic- en chemicaliën vrije, biologische tampons, maandverband en inlegkruisjes zou een geweldige service zijn.
Heb jij nog tips voor ons, die je zelf op je werk hebt toegepast? Dan hopen we dat je die met ons deelt?
1 gedachte over “Hoe kun je zelf jouw werkomgeving verduurzamen? 8 tips!”
Ik maak schoon op kantoren en zeker afval scheiden is vaak nog een dingetje. Er zijn verschillende bakken voor verschillend afval, maar ja daar moet je dan toch soms iets verder voor lopen en daar heeft de meerderheid echt geen zin in. Laatst vroeg er iemand of wij dat dan alsnog uitzoeken?????? Eh nee hoor, daar hebben wij echt geen tijd voor. En sorry als zij te beroerd zijn om het goed te doen heb ik er zeker geen zin in om afvalzakken door te zoeken om alles in de daarvoor bedoelde bakken te gooien.
Reacties zijn gesloten.