Als de kolencentrales op de Maasvlakte worden afgebouwd, leidt dat tot sterfgevallen en duizenden zieken door luchtvervuiling. Dat stelt hoogleraar transitiekunde en vurig pleitbezorger van duurzaamheid, Jan Rotmans. Kolencentrales stoten ongeveer twee keer zoveel CO2 uit als gascentrales. De CO2 die de centrales gaan uitstoten zou eigenlijk worden afgevangen en opgeslagen, maar de kans dat dat nog gebeurt, is zeer klein. Bovendien worden straks bovenop de CO2 nog schadelijkere stoffen uitgestoten, zoals fijnstof en zware metalen.
In 2007 werd afgesproken dat de kolencentrales van E.ON en Electrabel hun CO2-uitstoot zouden afvangen en ondergronds opslaan. Sindsdien geven de bedrijven steeds weer te kennen dat opslag niet haalbaar is, wegens geldgebrek of technische tekortkomingen.
Rotmans: “De EU verstrekt geen subsidies meer voor de techniek, omdat er overal in Europa technische en organisatorische problemen mee zijn.” Daarmee komt het Rotterdam Climate Initiative (RCI) op losse schroeven te staan. Dat is een serie afspraken waarmee het milieu in en rond de havenstad verbeterd moet worden. “De bodem is onder het programma vandaan geslagen. Dat staat of valt bij de opslag. Als die niet doorgaat, stijgt de CO2-uitstoot in de regio met 40 procent, in plaats van de in het klimaatprogramma voorgenomen daling van 50 procent.”
Tot nu toe mochten de energiebedrijven hun plannen voor ondergrondse opslag zonder problemen blijven uitstellen, maar de vraag is hoe lang dit zo blijft. De ambitie is tenslotte om de CO2-uitstoot met 20% terug te brengen, maar dat gaan we op deze manier niet halen. Terwijl een oplossing voor de hand lijkt te liggen: de staat kan bepalen dat nieuwe kolencentrales pas in bedrijf mogen worden gesteld als hun CO2-uitstoot per geleverde kilowattuur even laag is als die van een moderne gascentrale. Deze eis zal E.ON en Electrabel dwingen om alsnog de afvang en opslag van CO2 serieus te nemen.
Bronnen: Energieondernemer, DuurzaamBedrijfsleven.nl en JanRotmans.nl.
Hoe lang mag E.ON CO2-opslag nog uitstellen?
- Geplaatst door Frissewind
- 20 januari 2013
- Denken
Over de schrijver

Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur
4 gedachten over “Hoe lang mag E.ON CO2-opslag nog uitstellen?”
Miljarden aan CO2 heffing. Waar zijn ze naar toe?
Geen enkele geoloog zal onderschrijven dat CO2 oorzaak is van de huidige temperatuurstijging.
Percentage CO2 is tientallen malen hoger geweest dan nu. Soms was dat met een diepe ijstijd soms niet.
Er is geen relatie aantoonbaar als de tijdschaal groter is dan nu gebruikt.
CO2 opslag? Mensen risico laten lopen voor nop (wonen in de buurt van de opslag) is een schandaal; al is het risico nog zo klein. De CO2 uitstoot stijgt gewoon door omdat India de VS enz. de uitstoot verder verhogen. En…: is er wel enig besef bij "groen" hoeveel extra brandstof CO2-opslag kost? Bovendien zal straks blijken dat het hele CO2 verhaal de zoveelste onzinnige "groene" afbreuk "bijdrage" was aan ons bestaan. "Groen" staat steeds meer voor te eenzijdig bekeken, subjectief en onjuist handelen zowel ten opzichte van de economie als ten opzichte van de natuur waarin ook de mens zijn plaats heeft.
Ja, Mark, daar zit wat in. We zullen Jan Rotmans hier eens naar vragen.
" bovenop de CO2 nog schadelijkere stoffen uitgestoten, zoals fijnstof en zware metalen"
Die vervuiling vermindert niet met CO2 opslag, maar wordt wel verhuld.
Rotmans is betrokken bij het Rotterdam Climate Initiative dat de nadruk legt op CO2 opslag. Besparing en meer duurzame energie is dan minder belangrijk. Met die vreemde dubbelrol is die man niet geloofwaardig.
Een flinke oliecrisis, de oplossing.
http://klimaatkombi.nl/Omroep/NOS_automaffia_Fyra…
Reacties zijn gesloten.