Hoe maak je je leven steeds leuker?

Je leven steeds leuker maken, met steeds minder moeite. Dat willen we allemaal wel. Daarom heeft Jelle Hermus van de site SoChicken een praktisch boek geschreven, waarin hij beschrijft welke kleine stappen volgens hem nodig zijn om de ellende te schrappen en een steeds leuker leven te leiden.  Daarbij maakt hij gebruik van een aantal bekende principes zoals minimalisme, meditatie en mindfulness en illustreert hij zijn verhaal met voorbeelden uit zijn eigen leven.

De broednestmethode

Net als op zijn site SoChicken.nl stelt Jelle dat je op het juiste broednest moet gaan zitten om een zo leuk mogelijk leven te lijden. Oftewel: weet wat jouw leven leuker maakt, wat je wilt bereiken en welke richting je op wilt. Als je niet weet welke kant je op wilt, krijg je van alles wat: een beetje leuk en een beetje meuk, oftewel ‘meh’. Daarom stelt hij dat we allemaal razendsnel moeten bewegen richting de gevoelens die we iedere dag willen ervaren om het leven steeds leuker te maken. En die drie gevoelens zijn: vrijheid, blijheid en betekenis.

Vrijheid: schrap de ellende

De eerste stap op weg naar een steeds leuker leven, is het schrappen van de ellende. En met ellende bedoelt Jelle alles wat je niet vooruit helpt richting het leven dat je aan het bouwen bent. Denk daarbij bijvoorbeeld aan overbodige spullen. Minder spullen maken je doorgaans vrijer. Maar denk ook aan het schrappen van mentale ballast, zoals kleine ergernissen of vervelende taken die je eindeloos voor je uit schuift. Dit vreet ongemerkt energie en eist ruimte op in je hoofd.
Ook het uitgeven van minder geld, betekent meer vrijheid. Leef beneden je stand, is het advies van Jelle. Want zodra je een zekere mate van comfort hebt bereikt, is extra luxe niet nodig om je gelukkig te voelen. Eenvoud maakt alles eenvoudiger. Minder geld uitgeven zorgt over het algemeen voor meer vrije tijd. En tijd is je belangrijkste grondstof, want elke seconde krijg je maar één keer.

Steeds Leuker Omslag 3D

Blijheid: creëer blije momenten

In plaats van geluk te zien als een project dat voltooid moet worden -een einddoel- kan je het beter zien als een proces, schrijft Jelle. Vergelijk het met je gezondheid: geen levensdoel, maar een voorwaarde om andere dingen te kunnen doen. Je bouwt het op met kleine gewoontes en je onderhoudt het met talloze dagelijkse keuzes. Het enige wat je volgens Jelle dus hoeft te doen, is het creëren van blije momenten.
De sleutel voor het creëren van blije momenten ligt in dankbaarheid. Daarmee verklaar je namelijk dat alles goed is zoals het is en dat er niets hoeft te veranderen. Hoe zorg je ervoor dat je je vaker dankbaar voelt? Simpelweg door je aandacht langzaam te verschuiven naar de dingen die je blij maken. Want alles wat aandacht krijgt, groeit.
Belangrijk is daarbij ook dat je regelmatig terugkomt bij je nulpunt, zoals Jelle dat noemt. Oftewel: neem elke dag een paar minuten de tijd om je aandacht op je ademhaling te vestigen en te mediteren. Door het creëren van dit soort stilte momenten, is het makkelijker om naar je hart en je intuïtie te luisteren en je richting in het leven te bepalen.

Betekenis:  – leven als een overstromende emmer

Volgens Jelle is het goed om je te realiseren dat ALLES in dit leven tijdelijk is. Niets is permanent. Het is belangrijk dat je dagelijks beseft dat je leven niet vanzelfsprekend is, want als we ons dat niet realiseren doen we dingen ons niet dienen. Leven met minder meuk, minder afleiding en minder ballast, maakt een heleboel energie, geld en aandacht vrij die je kunst besteden aan dingen die je echt belangrijk vindt.

Steeds Leuker

Steeds Leuker  is een heel overzichtelijk boek waarin bekende principes van bijvoorbeeld mindfulness en minimalisme moeiteloos worden geïntegreerd en dat bovendien ook nog leuk geschreven is. Er zitten behoorlijk wat open deuren in het boek, maar ‘de open deur is onze vriend’ legt Jelle Hermus meteen aan het begin van zijn boek al uit. Deze handleiding voor een steeds leuker leven is perfect leesvoer voor het begin van een nieuw jaar vol goede voornemens.
Lees ook: Vaarwel spullen en 25 verhalen over het leven in een tiny house

Over de schrijver

4 reacties op “Hoe maak je je leven steeds leuker?”

  1. Pingback: 4 prachtige boeken op een rij (en jij kunt een exemplaar winnen!)

  2. Pingback: Steeds leuker reviews - lees de recensies over Steeds leuker!

  3. Maak je leven steeds leuker, door je kop steeds dieper in het zand te steken, als mens moet je bewust leven, om de schaarse momenten van liefde volle leuke momenten te kunnen voelen en begrijpen, een réalistische kijk, maakt het leven mooier en geeft meer diepgang aan je gevoelens, groet Jenne

Reacties zijn uitgeschakeld.