Hoe milieuvriendelijk is een zonnepaneel?

Foto: Flickr
Foto: Flickr

Veel mensen willen een zonnepaneel op hun dak. Maar hoe doe je dat? Op hetkanWel besteden we speciale aandacht aan zonne-energie. Vandaag: hoe milieuvriendelijk is een zonnepaneel eigenlijk?

Soms hoor je dat zonnepanelen minder goed voor het milieu zijn dan je zou denken. Bijvoorbeeld doordat de productie van zonnepanelen meer energie zou kosten dan ze opbrengen waardoor het CO2-voordeel vervalt. Of dat er giftige stoffen zoals cadmium worden gebruikt in zonnepanelen. In deze blog kun je lezen wat hiervan waar is en waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een paneel.

“Life-cycle” benadering

Allereerst: hoe bepalen we eigenlijk hoe ‘goed’ of ‘slecht’ een zonnepaneel is voor het milieu? Een veelgebruikte methode is de ‘life-cycle’ benadering, waarin het hele leven van een zonnepaneel wordt doorgelicht. Van het productieproces, transport en installatie, het gebruik, de levensduur en ontmanteling worden alle negatieve en positieve milieu-effecten becijferd en gewogen. Dit verklaart misschien ook de geruchten want je kunt dit op heel veel manieren doen. Bijvoorbeeld door een onderdeel van de life-cycle weg te laten of juist te benadrukken. En voor de opbrengst maakt het natuurlijk uit of je een zonnepaneel pakt dat in een zonnig gebied staat of juist veel in de regen; je kunt hier zelf eenvoudig narekenen hoeveel het scheelt (ongeveer een factor 2). Gelukkig wordt er steeds meer bekend over de life-cycle van zonnepanelen en de uitslag is bemoedigend: voor de gebruikelijke type zonnepanelen is aangetoond dat ze ten opzichte van fossiele brandstoffen een duidelijke positieve bijdrage leveren aan het milieu, ook als ze niet aan de Costa del Sol staan.

[adrotate banner=”34″]

Vervuiling door zonnepanelen

In de life-cycle van zonnepanelen zijn er een paar aandachtspunten. Voor de productie wordt energie gebruikt die niet altijd duurzaam is opgewekt, in sommige panelen zitten halfgeleiders met zware metalen, en na 25 jaar gebruik zitten we met afval, voornamelijk glas en afgewerkte halfgeleiders. Hoewel niet voor elk type paneel hetzelfde geldt, laten life-cycle studies toch zien dat je met niet-duurzame energiebronnen tot wel 50 keer meer CO2 per kilowattuur maakt. Verder blijkt dat er veel meer zware metalen vrijkomen bij het verbranden van kolen of olie in elektriciteitscentrales dan door de productie van zonnepanelen met cadmium-houdende halfgeleiders. Tenslotte kunnen oude zonnepanelen gerecycled worden waardoor er minder afval overblijft. Een goed voorbeeld is het bedrijf First Solar dat 90% tot 95% van het materiaal uit oude panelen kan hergebruiken. Bijkomend voordeel: een nieuw zonnepaneel maken uit gerecycled materiaal kost 70% minder energie dan uit nieuw materiaal!

Waar je op kunt letten bij de aanschaf van een zonnepaneel

Allereerst het type zonnepaneel. De beste milieukeuze is nu een paneel op basis van de ‘dunne film’ techniek. Niet de mono of polykristallijne silicium panelen want daarvan kost de productie relatief veel energie. Je kunt ook kijken of er terugnamegarantie van de leverancier bijzit. Dan weet je zeker dat je paneel na gebruik wordt opgehaald en wordt gerecycled. Er zijn nu al verschillende recycle initiatieven in de VS en Europa, want vanaf 2015 wordt de eerste lichting uitgediende zonnepanelen al verwacht.

Voor de liefhebbers: bekijk deze interessante en deels Nederlandse wetenschappelijke publicatie uit 2008 over de life-cycle van de vier belangrijkste typen zonnepanelen!

Special zonne-energie

Op hetkanWel leggen we jou van A – Z uit hoe je een zonnepaneel op je dak kunt krijgen. In een serie artikelen bespreken verschillende vragen die je over zonnepanelen kunt hebben. Lees ook de andere posts in onze special. Heb je zelf vragen die (nog) niet beantwoord worden? Stuur een mail naar [email protected] en we nemen je vraag mee.

Lees ook

[adrotate banner=”35″]

Over de schrijver

11 reacties op “Hoe milieuvriendelijk is een zonnepaneel?”

 1. Wie zijn dagen en nachten slijt onder een dak van zonnepanelen, staat 24/24 bloot aan sterke electromagnetische straling. Het lichaam is hier niet op gebouwd en lijdt. Het magnetisch veld waar je je in bevindt is slecht voor de hormoonhuishouding en de gezonde verhouding van witte/rode bloedcellen en het lichaam staat onder constante stress. Verder ben je vaak met meerdere bewoners in een buurt/straat gegroepeerd op een meterkastvoorziening en die andere huizen, die ook op die stroomvoorziening ingedeeld staan, staan ook onder de laagfrequente elektrische spanning die van jouw huis afkomt. Er valt dik geld te verdienen aan zonnepanelen, dus er zal niet snel over gepraat worden. Maar wie de tijd neemt om zich te verdiepen, komt er achter dat het voor mens en dier ( denk ook aan veestallen!) een slopende invloed is.

  1. Wow, en dat is de meest waardeloze onzin die ik hoor. De aarde produceerd zelf ook laagfrequent velden, de hoogfrequente velden zijn juist schadelijk. 3G,4G, schakelende adapters, etc

 2. Pingback: Kan ik zelf zonnepanelen installeren? - hetkanWel.nl

 3. Het zal de lezer verbazen, maar ook als het 20 jaar duurt om de energie die voor de produktie nodig is op te wekken, is een investering in zonnepanelen beter zijn dan een andere besteding van dat geld. Andere investeringen leveren namelijk helemal geen energie op, zij verbruiken juist energie. Vergelijk maar: een zonne installatie van 1000,- euro levert per jaar 350 kWh. Een computer van 1000,- euro verbruikt 350 kWh per jaar (en gaat veel minder lang mee).
  Alleen als je voor je 1000,- euro een aandeel in een windmolencoöperatie koopt, ben je energetisch beter bezig dan een investering in zonne-energie.

 4. Pingback: zonnepanelen - Pagina 2 - Belgiumdigital forum - Digitale fotografie

 5. Pingback: Waar haal ik mijn zonnepanelen vandaan? - hetkanWel.nl

 6. Pingback: Zonnepanelen: waar kan ik subsidie krijgen? - hetkanWel.nl

 7. Pingback: Hoeveel stroom levert een zonnepaneel?

 8. Pingback: Wat kosten zonnepanelen?

 9. Douwe – je opmerking over rendement per m2 is juist, maar volgens de life-cycle benadering zijn dunne film cellen milieuvriendelijker omdat het minder energie kost om ze te maken!

 10. Interessant en informatief, nog even een vraagje echter over de mono of polykristallijne silicium panelen, deze leveren per vierkante meter aanzienlijk meer stroom dan de dunne film cellen (15-20% rendement tegen 5-8%)Dus bij beperkt dakoppervlak kun je volgens mij dan wel weer beter die soort panelen nemen.

  Maar goed, beide zijn aanzienlijk beter, schoner en leuker dan fossiele brandstoffen begrijp ik. 🙂

Reacties zijn uitgeschakeld.