Hoe mos de energieproducent van de toekomst kan worden

Mos Bij De Yarra Rivier. Foto: Sascha  Wenninger, Flickr.
Mos Bij De Yarra Rivier.
Foto: Sascha Wenninger, Flickr.

Mos zou zomaar eens de energieproducent van de toekomst kunnen zijn. Wetenschappers zijn erin geslaagd om een radio van energie te voorzien door het aan te sluiten op een installatie die energie aftapt van mos.

“De meeste mensen merken mos niet eens op totdat ze het van hun terras of dak afschrapen.” Zei de Zwitserse onderzoekster Fabienne Felder, die de toepasselijke bijnaam “moss lady” heeft gekregen van haar vrienden. “Mensen zien het als onkruid.” Maar Felder denkt daar samen met twee onderzoekers van de Universiteit van Cambridge heel anders over.

Hoe werkt het?

Bij het fotosynthese proces produceert mos veel zogenaamde surplus(overtollige) elektronen. Felder’s team vangt deze overtollig elektronen op, en gebruiken ze om in dit geval een radio van energie te voorzien.  Op deze manier maken ze dus een soort organische zonnepanelen van mos.

De techniek is nog niet ideaal, de radio kan op dit moment nog maar enkele minuten gebruikt worden. Maar de techniek staat ook nog in de kinderschoenen. Op dit moment is het nog maar mogelijk om 0.1% van de energie van het mos op te vangen. Felder is in ieder geval zeer positief gestemd. Ze vergelijkt de fase waar ze zich nu in bevinden graag met de beginfase van zonne-energie. “In het beginstadium van zonne-energie zeiden mensen dat het nooit zou kunnen concurreren met andere vormen van energie.” “En kijk er nu eens naar”

Bron: modernfarmer Via: Grist

Lees ook
Zonnepanelen in 10 jaar terugverdiend
[adrotate group=”2″]
Top 7 stroomverbruikers in je huis

1 gedachte over “Hoe mos de energieproducent van de toekomst kan worden”

  1. fantastisch mos is schitterend en soms afstotend dat er energie kan leveren
    verbaasd mij niet mos groeit 24/7 dus altijd beschikbaar
    ik ben al jaren aktief in het ontmossen van daken

Reacties zijn gesloten.