Hoe nuttig is een gebiedsverbod voor oude auto’s?

Foto: wikimedia commons

Utrecht gaat oude auto’s weren in de binnenstad. Benzineauto’s ouder dan 12 jaar mogen het gebied niet meer in. Voor dieselauto’s zijn de normen nog strenger: hier is 8 jaar oud de grens. Het lijkt een drastische maatregel, en er zijn ook kritische stemmen (de Telegraaf kopte al “Ondernemers Utrecht de dupe van autoplan“). De organisatie Natuur & Milieu juicht echter deze beslissing toe: “de gemeente kiest voor een van de effectiefste maatregelen om de gezondheid van haar inwoners te verbeteren.”
Lees ook
Elektrisch leasen: schoon en goedkoop rijden zonder nadelen
Zembla: Overheid laat mensen stikken in fijnstof
Dossier Elektrisch rijden: schoon en goedkoop
Volgens Natuur & Milieu overlijden er naar schatting in Nederland 18.000 mensen onnodig als gevolg van luchtvervuiling. Daarnaast draagt fijnstof bij aan het ontstaan van hart- en longziekten, acute en chronische bronchitis en astma.
Met name in steden is het erg slecht gesteld met de luchtkwaliteit. Dat blijkt bijvoorbeeld uit metingen die ondermeer in Utrecht gedaan. Op deze kaart zie je dat op bijna alle doorgaande wegen in Utrecht een verhoogde concentratie fijnstof en andere schadelijke stoffen te zien is:

Naast het weren van milieuvervuilende auto’s, pleit Natuur & Milieu ook voor het stimuleren van schone (elektrische) scooters en brommers, elektrische auto’s, fietsen en een effectief OV-systeem (met schone bussen en trams, vanzelfsprekend).
Bron: Natuur & Milieu, Run4air

Over de schrijver

4 reacties op “Hoe nuttig is een gebiedsverbod voor oude auto’s?”

  1. Blij dat ik niet meer in NL woon, belachelijk en mensen ik raad je aan op SOPN te stemmen die de onozele regels echt zat is zoals zovele. Maar wat ik ook iedereen aan raad; word vrij mens en dat kan claim je naam en de overheid heeft niks meer te zeggen over je en dat scheelt veel in je beurs en het kan. Zoek maar eens op op het internet soeverein mens naam claimen en dat kan je duizende euro's per jaat schelen als je soeverein bent.

  2. dus 3 kwart van de inwoners van Utrecht kan een nieuwe cq nieuwere auto gaan aanschaffen. Dat wordt nog een heel probleem in deze crisistijd. Ik heb een opel van bijna 12 jaar our, dus dat betekent dat ik straks utrecht ook niet meer in kan. Geld op dit moment voor een nieuwere heb ik zo niet op de plank liggen en dan hebben we het nog niet eens over elektrische auto's. Die zijn alleen weggelegd voor de upperclass! Ik denk dat dit al met al een onhaalbaar scenario is!

  3. Zolang elektrische voertuigen minder dan 1% van het totaal bedragen blijft het stimuleren vrij zinloos, vreemd dat Natuur en Milieu niet meer nadruk legt op alleen schone bussen die nu massaal dwars door de smalle binnenstad naar de Uithof rijden.. Trolleybussen zijn natuurlijk nog beter, maar wie hoor je daarover?
    Waarom negeert Natuur en Milieu vaak die maatregelen die echt helpen; modieus?

Reacties zijn uitgeschakeld.