Hoe recreatief kidnappen de band met je kind versterkt


Als je kinderen hebt, plan je waarschijnlijk elk jaar een gezinsvakantie, wanneer je geluk hebt zelfs twee. Met nog wat geluk vind je ook nog een gaatje voor een paar dagen weg met uw partner, om ergens aan een warm strand een sprankje van de romantiek terug te halen die onvermijdelijk in veel huwelijken teloorgaat aan het grootbrengen van de kinderen.
Maar er is nog een soort trip die het overwegen waard is: het verrassingsuitje dat je bedenkt voor jezelf en één kind. Een hele dag alleen met dat ene kind is misschien wel het mooiste wat je hem of haar kunt geven, een cadeau dat voor altijd in de herinnering blijft gegrift.
Alweer jaren geleden overhandigde ik op een vroege zaterdagochtend mijn toen vijfjarige zoon een briefje. ‘Lieve Andy’, las ik voor. ‘Vandaag is geen gewone dag. Het is jouw speciale verrassingsdag. Vandaag stappen we in de auto, alleen jij en ik, en gaan een reisje maken. Je hoeft niet aan mama of je broer te vragen waar we heen gaan, want dat zeggen ze toch niet. Eén ding kan ik je wel zeggen: ‘Je wordt gekidnapt – maar dan voor de lol. En die gaat gauw beginnen.’
Zijn stralende gezicht bevestigde mijn hoop dat hij het verrassingsuitje even geweldig zou vinden als zijn oudere broer Jeff het jaar ervoor.
Later die ochtend stapten Andy en ik in de trein naar Philadelphia, lunchten in een gezellig drukke overdekte markt, checkten in in het hotel waar we uitgebreid gebruikmaakten van het zwembad en pizza bestelden bij de roomservice. De volgende ochtend gingen we naar een museum voor kinderen. Hij genoot enorm. Ik genoot enorm.
Een ander verrassingsuitje – het tweede met mijn oudste zoon – werd voor ons allebei een heel avontuur. Deze keer gingen we de grens over. Ik had opdracht gekregen een artikel over de 7,8 kilometer lange ijsbaan van het Rideau-kanaal in Ottawa te schrijven en wist dat we het allebei geweldig zouden vinden om daar te schaatsen. Ik had niet kunnen bedenken dat ons reisje zou samenvallen met de zwaarste sneeuwstorm die de Noord-Amerikaanse oostkust in jaren had meegemaakt. In Ottawa lag dan wel geen sneeuw, maar het vliegveld van Newark in New Jersey, waar we op de terugweg zouden landen, ging dicht en bleef dicht. In plaats van één nacht overblijven werden het er vier.
Toegegeven, schone kleren werden een schaars artikel, maar dat gaf niet. Dit was een mannenreis. Gezegend met die extra tijd samen, haalden we er alles uit en schaatsten ontelbare keren het kanaal op en af, verkenden de hoofdstad van Canada en pakten zelfs nog een ijshockeywedstrijd mee. We hebben het nog steeds over die avond, vooral over het Franstalige omaatje dat bij ons in de buurt zat en een van de spelers van de tegenpartij er verbaal ongenadig van langs gaf. We verstonden geen van beiden ook maar een woord van wat ze zei, maar aan de grote ogen die Jeff opzette zag ik dat hij goed doorhad dat de teksten die ze schreeuwde grotendeels ongeschikt waren voor beschaafde conversatie.
De band tussen ouder en kind wordt op onvoorspelbare manieren en in onvoorziene situaties gevormd, denk ik, en laat zich waarschijnlijk niet dwingen. Maar het is ongetwijfeld een goed idee om de tijd vrij te maken waarin zulke speciale momenten kunnen ontstaan, van het soort dat deel gaat uitmaken van de familieoverlevering. Geef je iets goeds, is mijn ervaring, dan gebeurt er meestal iets goeds – en de tripjes feestelijk verpakken in de vorm van een verrassing maakt het des te leuker.
Ik realiseer me dat je zulke reisjes niet meer zo makkelijk voor elkaar krijgt als je kinderen groter worden. Tieners hebben hun eigen programma en kunnen gepikeerd zijn als ze zo’n onverwachte trip krijgen opgedrongen. Daarom heb ik Jeff – toen al in het laatste jaar van de middelbare school – voordat ik hem weer verraste een week van tevoren wel de data gemeld, maar niet de bestemming. Ik beperkte me tot het advies: ‘Pak warme kleren in. ’Tijdens de autorit naar ons verblijf in Maine zou hij te horen krijgen dat ik ons had ingeschreven voor het nationale kampioenschap rodelen.
Meer lezen?
Buitensporten goed voor lichaam en geest
Voeding als remedie tegen ADHD
De paden op


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode: 3 nummer voor maar 15 euro

 

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020