Verschillende sites en blogs waarschuwen tegen de gevaren van plastic flesjes, maar hoe zit het nu echt? Wij zochten het uit voor de website Voor de Wereld van Morgen.
Echte milieuliefhebbers gebruiken natuurlijk geen plastic flesjes, maar als je toch een flesje gekocht hebt, dan wil je het natuurlijk een aantal keren gebruiken.
Chemische stoffen in plastic flesjes
Veel mensen maken zich zorgen over de schadelijke stoffen die in plastics zitten. Om plastic de juiste hardheid en flexibiliteit te geven worden er verschillende chemische stoffen gebruikt, zoals ftalaten en het beruchte BPA. Deze laatste stof in het Engels ook wel een genderbender genoemd omdat het invloed heeft op je hormonale huishouding. Volgens verschillende wetenschappelijke studies is er een verband tussen BPA en chronische ziektes zoals obesitas en kanker. Mensen zouden door langdurige blootstelling aan de stof een verhoogde kans hebben om deze ziektes. Daarom zijn er verschillende blogs en sites die waarschuwen tegen het gebruik van plastic flesjes.
Het punt is alleen dat de meeste plastic waterflesjes geen BPA bevatten. Deze zijn namelijk gemaakt van polyethyleentereftalaat, oftewel PET. Dat is een harde, relatief veilige plastic, waar nauwelijks chemicaliën uit kunnen lekken. Als het goed is staat op elk flesje een teken dat aangeeft van welk soort plastic het is gemaakt. Een driehoek van 3 pijlen met een 1 in het midden en daaronder de tekst “PET” geeft aan dat het een PET fles is. Een lijst met andere nummers vind je hier.
Toch lekken ook PET flessen chemische stoffen, namelijk ftalaten. Het gaat hier om hele kleine hoeveelheden, maar er bestaan ook bij deze stoffen zorgen over het effect op de gezondheid. Over het algemeen zul je als je een flesje één keer gebruikt daar weinig last van hebben, zeker als de flesjes nieuw zijn en goed opgeslagen zijn.
Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.
Lees ook:
2 gedachten over “Hoe vaak kun je een plastic flesje opnieuw gebruiken?”
Hallo,
De link waarin verwijst word andere “plastic nummers” werkt niet.
Mvg,
D. Kiwiet, onderaan het artikel wordt verwezen naar het volledige artikel op een andere website (voor de wereld van morgen) daar doet de link het wel. Hierbij alvast de link: http://www.plasticsoupfoundation.org/feiten/soorten-plastic/
Groet
Reacties zijn gesloten.