Hoe veilig is cosmetische chirurgie?

Andres Rueda, Flickr.com
Andres Rueda, Flickr.com

Vorige maand raakte het Franse bedrijf Poly Implant Prothese SA (PIP) in opspraak, toen bleek dat het borstimplantaten leverde met goedkope, industriële siliconen. Deze siliconen zijn niet bedoeld voor medisch gebruik en lekken sneller. Wereldwijd hebben tienduizenden vrouwen de PIP-borstimplantaten gekregen. Hierdoor kun je je afvragen hoe het gesteld is met de controle op cosmetische chirurgie en hoe veilig dit eigenlijk is.

Siliconen
Het is niet voor het eerst dat siliconen de koppen halen. In de jaren ’90 was het gebruik van siliconen zo omstreden, dat ze in de Verenigde Staten zelfs tijdelijk van de markt werden gehaald. Inmiddels worden siliconen implantaten over het algemeen als veilig gezien. Het idee dat ze kankerverwekkend zijn werd door een uitgebreid onderzoek van de Amerikaanse Food and Drug Administration ontkracht. Wel zijn er andere risico’s. Zo kunnen implantaten door het lichaam worden afgestoten, bestaat de kans op inkapseling en kunnen de implantaten zenuwen beschadigen. Ook kunnen de siliconen gaan lekken.
Fillers en botox
Ook fillers worden veel gebruikt in de cosmetische chirurgie. Fillers vullen rimpels op en zijn in tijdelijke en permanente vorm verkrijgbaar. Hoewel de gevolgen van fillers op lange termijn nog niet helder in kaart gebracht zijn, zijn fillers wel vrij verkrijgbaar en mogen ze door iedereen worden ingespoten. De controle op welke stoffen de fillers bevatten is minimaal, omdat ze niet gezien worden als medisch product. Een populair alternatief voor fillers is botox. Botox verzwakt spieren en vermindert zo rimpels. Hoewel een botox-behandeling inmiddels net zo gewoon is geworden als een kappersbezoek, is ook deze behandeling niet zonder gevolgen. Het menselijk bloedeiwit dat in botox zit kan de patiënt namelijk ook de menselijke variant van de gekkekoeienziekte bezorgen.
Gebrek aan toezicht
Het grootste probleem met cosmetische chirurgie ligt in het gebrek aan toezicht. Volgens Ilena Rosenthal van de Humantics Foundation, een groep die zich sterk maakt voor meer bewustzijn rondom implantaten, zijn de behandelingen niet per definitie riskant, maar zijn er nu geen duidelijke regels rondom de stoffen die verwerkt mogen worden in implantaten en fillers. Pas als daar concrete wetgeving voor neer wordt gelegd, zullen incidenten als het PIP-schandaal voorgoed tot het verleden kunnen behoren.
Bron: The Ecologist
Lees ook:
Traditionele Chinese kruiden worden high-tech medicijnen
Keizer Kanker verliest terrein
10 makkelijke besparingen

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020