Hoe verbeter je het energielabel van je huis?

Je kent ze vast wel die jaren ’60 of ’70 wijken. Misschien woon je er zelf wel in eentje? Veelal leuke huizen in een gezellige wijk, echter vaak verbruiken woningen die ouder zijn dan 30 jaar ontzettend veel energie. Dat is slecht voor het milieu en ook voor de portemonnee geen pretje. Gelukkig kun je hier zelf verandering in brengen. Met een aantal eenvoudige aanpassingen kun je er namelijk voor zorgen dat je het energielabel van jouw woning verbetert. Maar hoe doe je dat precies?

Zorg voor een goede isolatie

Allereerst is een goede isolatie van je woning noodzakelijk. Huizen met enkelglas of daken zonder isolatie verliezen snel warmte, waardoor je flink moet stoken om een aangename temperatuur te krijgen in huis. Investeer daarom in spouwmuur-, glas-, dak- en vloerisolatie. Door een goede isolatie ben je namelijk al snel tot wel 10 procent minder aan verwarmingskosten kwijt. Zo kan de verwarming iets lager, bespaar je veel energie en verbeter je het energielabel. Fijn voor het milieu, en je bespaart er jaarlijks een hoop geld mee.

Stap over op duurzame energie

Daarnaast is energie vergelijken erg belangrijk. Door energieleveranciers te vergelijken kom je er namelijk achter of je bij een andere leverancier misschien goedkoper uit bent. Daarnaast is overstappen op duurzame energie een aanrader. Dit is milieubewuster en zuiniger. Ook op het gebied van leveranciers die groene energie aanbieden is energie vergelijken zeer van belang. De prijzen kunnen namelijk erg van elkaar verschillen.

Let op je energieverbruik

Bovendien is het van belang om op de hoogte te zijn van je energieverbruik. Creëer inzicht voor jezelf door te kijken naar welke apparaten veel energie slurpen. Douche iets kouder en korter, hang die was eens op zodat je de droger niet altijd hoeft te gebruiken en zet de verwarming iets lager. Door deze een graad minder hoog te zetten, bespaar je jaarlijks al zo’n 80 euro aan energie. Zorg er daarnaast voor dat je geen onnodige energie verbruikt. Doe daarom lichten uit wanneer je een kamer verlaat en zet de verwarming uit wanneer je niet thuis bent. Door deze kleine aanpassingen in het dagelijks leven kun je op jaarbasis al een groot verschil maken.

Gebruik duurzame warmte

Is je woning al goed geïsoleerd en ben je je bewust van je energieverbruik? Dan kun je er ook nog voor kiezen om de bron van warmte in je huis duurzamer te maken. Gebruik bijvoorbeeld een zonneboiler, waarmee je tapwater verwarmd wordt door de zon. Of neem een warmtepop waarmee je door middel van elektriciteit warmte kunt winnen. Je kunt hiervoor een subsidie krijgen vanuit de overheid.
Door deze stappen te volgen, kun je op een eenvoudige manier milieubewuster leven en tegelijkertijd het energielabel van je woning verbeteren. Dit bespaart geld en het zorgt daarnaast voor een waardevermeerdering van je huis.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pricewise. 

Over de schrijver

1 reactie op “Hoe verbeter je het energielabel van je huis?”

Reacties zijn uitgeschakeld.