Hoe vergroen ik mijn tuin tot een oase? We geven 8 tips

Hoe vergroen ik mijn tuin? Een vraag die veel mensen zich stellen, want groen om je heen maakt je gelukkig. Het is dan ook niet gek dat de meeste mensen met een tuin dit de fijnste plek van het huis vinden. Toch heeft niet iedereen groene vingers en een tuin vraagt om aandacht. Met deze 8 tips verander je jouw tuin in een groene oase.

  1. Weg met de tegels
  2. Wel of geen gras
  3. Regentonnen en waterschuttingen
  4. Natuurlijk koelen
  5. Planten ruilen
  6. Laat onkruid maar groeien
  7. Een gezonde bodem
  8. Natuurlijke tuinmaterialen en middelen
  9. Liever een heg dan een schutting

1. Weg met de tegels

Mensen denken misschien dat een tuin met tegels lekker makkelijk is, maar het tegendeel is waar. In een tuin met tegels groeit niets. Ja, onkruid misschien, dat je tussen de voegen van de tegels uit moet snijden, maar niets waar je blij van wordt.  Ook insecten hebben niets te zoeken in een betegelde tuin en als het hard regent, kan het water nergens heen. Vooral in grote steden is dat te merken, want het gebeurt steeds vaker dat na een zomerse bui de straten onder water staan. De gemeente bied je een oplossing. Zij geven namelijk subsidie als je je tegels vervangt door groen. Dat is beter voor de afwatering en voor de biodiversiteit.

2. Wel of geen gras

Een grasveld is heerlijk als je kinderen hebt, die graag voetballen of andere spelletjes spelen, maar dat is alleen in een bepaalde fase van hun leven. Heb je geen kinderen, of zijn ze al wat ouder, dan kun je ervoor kiezen om (een deel van) het grasveld te vervangen door bodembekkers zoals vetmuur, loopkamille, kruiptijn of lievevrouwebedstro. Voordeel is dat je niet meer hoeft te maaien, je er gewoon overheen kunt lopen (een paadje is wel aan te raden) en je krijgt er heel veel insecten voor terug.

3. Regentonnen en waterschuttingen

Wist je dat we gemiddeld wel 2200 liter drinkwater in onze tuin gieten? En dat terwijl er gewoon regenwater uit de lucht valt. Het is daarom slim om regenwater op te vangen in regentonnen. Zelfs daar kun je in sommige gemeenten subsidie voor krijgen. Hierdoor heb je vooral tijdens warme zomers met een sproeiverbod genoeg water om je tuin van water te voorzien. Er zijn verschillende ontwerpen om al dat water goed te benutten. Zo kan je in een regenton of RainWinner enorme hoeveelheden regenwater opslaan en makkelijk gebruiken met een aftapkraan. En in dit artikel geven we je tips om water te besparen.

4. Natuurlijk koelen in een groene oase

Doordat het in Nederland steeds warmer wordt, is het belangrijk om koelte om je heen te creëren. In een groene tuin met bomen is het vaak een stuk minder warm dan in een tegeltuin. Bomen en struiken geven schaduw en zorgen ervoor dat de grond minder snel uitdroogt. Een els, berk en wilg zijn een soort natuurlijke airco. Wil je nieuwe planten of bomen gaan planten, kies dan voor exemplaren die goed tegen de droogte kunnen en goed bij jouw grond passen. Dan is de kans groter dat ze het op de lange termijn overleven. Weet je niet zo goed welk soort je het beste kunt planten, kijk dan bij mensen in de buurt in de tuin, of vraag ze om advies. Online kun je een pH-test bestellen om te achterhalen of jouw grond zuur of kalkrijk is. Op internet vind je dan welke planten daar het beste op groeien.

5. Planten ruilen

Heb je een mooie tuin met bloemen en planten, organiseer dan een keer een plantenruilfeestje in plaats van dat je naar het tuincentrum gaat. Wie weet hebben jouw vrienden en kennissen nog leuke planten, struiken, bloemen of zaden die jij juist graag wilt en andersom. Hetzelfde geldt natuurlijk voor tuinmeubels, parasols, barbecues en andere dingen in je tuin. Samen heb je vaak veel meer dan je denkt, bovendien is het hartstikke gezellig!

6. Laat het onkruid maar groeien

Wat onkruid is voor de een, is eten voor de ander. Er groeien heel veel kruiden in de tuin, die je prima kunt eten. Je moet natuurlijk wel weten wélke planten lekker zijn in welk eten. Wist je bijvoorbeeld dat soep van brandnetels heel lekker kan zijn (en het prikt niet…) en dat je van zevenblad pannenkoekjes kunt bakken?
Onkruid zelf uit de grond plukken uit de buurt heeft een aantal voordelen:

7. Een eigen moestuin

Zonder een vruchtbare bodem kun je het wel schudden met je moestuin. Daarom besteden we deze week aandacht aan het thema ‘vruchtbare grond’. Hoe zorg je voor een optimale voedingsbodem voor je verticale-, groente- of daktuin?Een gezonde grond vol levende organismen is één van de belangrijkste factoren voor een gezond en productief voedselsysteem. Hoewel het op het eerste gezicht wellicht niet het meest spannende onderwerp lijkt is er bijna niets zo belangrijk als de grond onder onze voeten en hoe we die behandelen. Want hoe wij onze grond behandelen heeft een directe impact op de kwaliteit van ons eigen leven en die van de samenleving. De prachtige documentaire die terecht overladen is met prijzen: Dirt! The Movie, laat in 80 minuten het belang van gezonde gronden zien en hoe je zelf kunt zorgen voor levende en gezonde bodems.

8. Natuurlijke tuinmaterialen en middelen

Duurzaamheid kan je doorvoeren in elk aspect van je tuin, voor zowel de tuinmeubelen als de bestrijdingsmiddelen die je gebruikt. Kies dan ook voor tuinmeubelen die lang meegaan en die gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen, zoals (hard)hout of bamboe. Let bij het aanschaffen van houten tuinmeubelen op het FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk. Dan weet je dat het gaat om duurzaam geproduceerd hout.
Eigenaren van een natuurtuin zullen een stuk minder gebruik hoeven te maken van bestrijdingsmiddelen. De verschillende dieren in je tuin zullen namelijk al een hoop van het werk opknappen. Mocht je toch wat extra hulp nodig hebben, blijf dan zo ver mogelijk weg van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn namelijk slecht voor het milieu. Kies in de plaats hiervan voor de wat milieuvriendelijkere varianten, zoals organische mest en biologische bestrijdingsmiddelen.

9. Liever een heg dan een schutting

Zit je dichtop je buren en heb je geen zin om elke keer je tuin te “delen” dan kun je er voor kiezen om een heg te plaatsen. Dat is veel milieuvriendelijker dan een schutting van geimpregneerd hardhout.
Heb je aanvullingen? Laat het ons weten.

Over de schrijver

4 gedachten over “Hoe vergroen ik mijn tuin tot een oase? We geven 8 tips”

  1. Inderdaad goed om jezelf eerst te vragen wat je zou willen veranderen. Ook het laten checken van je bodem is een goed idee. Wij hebben onze tuin laten saneren zodat we een betere ondergrond kregen voor onze planten. Daarna zijn we losgegaan met ontwerpen!

  2. Hi Asceline, leuk dat je zo een artikel schreef. Ik zit vaker in mijn tuin door corona en vond het nogal saai. Ik zoek al een tijdje naar leuke ideetjes en jouw artikel heeft mij de juiste inspiratie gegeven. Dank je voor het delen van al die tips. Heb je ook tips voor een heg die tijdens winter groen blijft? Ik las ergens dat er planten of bloemen zijn die tijdens winter groen blijven.

  3. Wij hebben ook veel tegels verwijderd uit onze tuin en zouden daar graag bomen en gras voor in de plaats willen hebben. We zijn een beplantingsplan aan het maken en in het voorjaar gaan we beginnen met het realiseren van onze wensen. Ik kijk ook uit naar een groene oase!

Reacties zijn gesloten.