Hoe warmpjes zit je erbij met een pelletkachel?

Pelletkachel
Christian Schnettelker, Flickr, Cc By 2.0

Er zijn tegenwoordig talloze manieren om je huis te verwarmen. Eén daarvan is de pelletkachel. Volgens verkopers is dit één van de meest milieuvriendelijke, voordelige én praktische manieren om er lekker warm bij te zitten. Maar in hoeverre is dat echt zo? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen een pelletkachel en een houtkachel? Wij zochten het voor je uit.

Verschil pelletkachel en houtkachel

De twee begrippen worden regelmatig door elkaar gebruikt: pelletkachel en houtkachel. Toch zijn het twee hele verschillende dingen. Een houtkachel is een kachel die brandt op – zoals de naam al doet vermoeden – hout. Je hebt voor het gebruik van een (goed geïnstalleerde) houtkachel niets anders nodig dan een voorraadje hout, lucifers of een aansteker en iets van aanmaakblokjes. Dat hout kan elke vorm hebben, maar voor een milieuvriendelijke(re) verbranding is het wel prettig om te kiezen voor goed gedroogd, schoon hout. Een houtkachel moet dus handmatig aangestoken worden en bijgevuld worden; gebeurt dit niet, dan gaat het vuur uit.

Bij een pelletkachel werkt dat iets anders: een pelletkachel werkt op pellets, kleine staafjes van samengeperste houtvezels. De pelletkachel beschikt over een verdeler die de pellets in de verbrandingsbak gooit. Onderin die verbrandingsbak zit een soort brander, die de pellets aansteekt. Vervolgens blijft de verdeler met een bepaalde interval pellets in de bak gooien, zodat het vuur niet uitgaat. Om dit te kunnen doen, heeft de pelletkachel wel stroom nodig. En voldoende pellets natuurlijk. De pellets koop je in zakken van ongeveer 15 kilo en giet je in het reservoir van de kachel.

Lees ook: Stralingswarmte goed alternatief voor energiebesparing met isolatie

Hoe schoon is een pelletkachel?

Als je milieuvriendelijk wilt stoken, is een pelletkachel één van de meest aantrekkelijke opties. Hoewel deze kachel stroom verbruikt, is hij veel efficiënter dan een houtkachel. De pellets worden veel vollediger verbrand dan houtblokken; afhankelijk van de kwaliteit van de pellets en de kachel kan het rendement oplopen tot zo’n 90%. Dat betekent dat 90% van de energie nuttig wordt gebruikt. Houtkachels hebben een rendement van maximaal 75 procent. Als de pelletkachel juist geïnstalleerd is en je maakt deze met enige regelmaat schoon, dan is de rook die vervolgens uit de schoorsteen komt vrijwel onzichtbaar. Hiermee zijn pelletkachels meestal schoner dan houtkachels; als daarin vervuild hout gebruikt wordt of als er sprake is van te weinig luchtaanvoer en te lage temperaturen, komen er verschillende schadelijke stoffen vrij.

Comfortabele warmte

De warmte die geproduceerd wordt door de pelletkachel wordt door middel van de ingebouwde ventilator de ruimte ingeblazen. Dit betekent dat het niet alleen warm wordt rondom de kachel, maar ook in alle hoeken. Er zit wel een verschil in het geluidsniveau dat die ventilatoren produceren. Het is zeker aan te raden om te investeren in een exemplaar dat relatief weinig geluid maakt. Vooral Italiaanse modellen staan erom bekend vrij stil te zijn. Een ander stukje comfort dat de pelletkachel biedt is de mogelijkheid om deze te programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld instellen hoe laat de kachel ‘s morgens aan moet gaan en hoe laat je hem ‘s avonds weer uit wilt hebben. Het is zelfs mogelijk om programma’s voor de hele week op te zetten. Zolang je ervoor zorgt dat er voldoende pellets in de kachel zitten én zich geen stroomstoring voordoet, kun je er zeker van zijn dat de kachel aan staat wanneer jij dat wilt. En ook niet onbelangrijk: het vullen is ‘comfortabeler’ dan een houtkachel bijvullen. Je hoeft niet naar buiten om hout te hakken of blokken te halen, maar pakt gewoon een zak met pellets die je omkeert boven het reservoir.

Lees ook: Verwarming uit, lange onderbroek aan

Kosten pelletkachel

Bij verwarming draait het natuurlijk niet alleen om milieu en comfort, maar ook om kosten. Voor een goede pelletkachel ben je al snel tussen de €1500 en €3500 kwijt. De exacte prijs hangt af van het vermogen; des te groter de ruimte die je wilt verwarmen, des te meer vermogen je nodig hebt en des te duurder de kachel is. Daarnaast heb je nog pellet cv-kachels, waarbij de pelletkachel zorgt voor de hele centrale verwarming. Deze kachels kosten ongeveer €5.000. Hiervoor heb je bovendien veel meer ruimte nodig, omdat er een groter reservoir bij hoort van waaruit de pellets naar de cv worden aangevoerd. Het installeren van een pelletkachel is vaak wat goedkoper dan het installeren van een houtkachel: omdat de buizen minder warm worden, kun je volstaan met een enkelwandig exemplaar, dat via een klein gat door bijvoorbeeld de muur naar buiten wordt geleid. De hele installatie neemt hooguit een halve dag in beslag en vereist relatief weinig materiaal. Hiervoor moet je denken aan een bedrag van €300 tot €500.

Voor pellets van Din+-kwaliteit betaal je ongeveer 0,28 cent per kilo. Afhankelijk van het verbruik heb je ongeveer 15 tot 25 kilo per dag nodig om er lekker warm bij te zitten. Dit komt dus neer op gemiddeld zo’n €5,50 per dag. Daarnaast betaal je natuurlijk nog wat aan de stroom. Of een pelletkachel voor jou voordelig is, hangt helemaal af van je huidige manier van verwarmen en de mate waarin je huis geïsoleerd is. In een goed geïsoleerde tussenwoning zal het veel langer duren voor een pelletkachel terugverdiend is, dan in een oude boerderij die op de vlakte staat. In dat laatste geval zal je er niet alleen financieel veel op vooruit gaan, maar zal het je ook ontzettend veel extra comfort opleveren.

Bron: MilieuCentraal

[adrotate banner=35]

14 gedachten over “Hoe warmpjes zit je erbij met een pelletkachel?”

  1. Denk eens aan een houtrookfilter/katalysator inbouwen in het afvoerkanaal. Niet ingewikkeld, werkt prima. (ABCAT) . Veel minder uitstoot, veel minder geur.

Reacties zijn gesloten.