Hoe warmpjes zit je erbij met een pelletkachel?

Pelletkachel
Christian Schnettelker, Flickr, Cc By 2.0

Er zijn tegenwoordig talloze manieren om je huis te verwarmen. Eén daarvan is de pelletkachel. Volgens verkopers is dit één van de meest milieuvriendelijke, voordelige én praktische manieren om er lekker warm bij te zitten. Maar in hoeverre is dat echt zo? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen een pelletkachel en een houtkachel? Wij zochten het voor je uit.

Verschil pelletkachel en houtkachel

De twee begrippen worden regelmatig door elkaar gebruikt: pelletkachel en houtkachel. Toch zijn het twee hele verschillende dingen. Een houtkachel is een kachel die brandt op – zoals de naam al doet vermoeden – hout. Je hebt voor het gebruik van een (goed geïnstalleerde) houtkachel niets anders nodig dan een voorraadje hout, lucifers of een aansteker en iets van aanmaakblokjes. Dat hout kan elke vorm hebben, maar voor een milieuvriendelijke(re) verbranding is het wel prettig om te kiezen voor goed gedroogd, schoon hout. Een houtkachel moet dus handmatig aangestoken worden en bijgevuld worden; gebeurt dit niet, dan gaat het vuur uit.

Bij een pelletkachel werkt dat iets anders: een pelletkachel werkt op pellets, kleine staafjes van samengeperste houtvezels. De pelletkachel beschikt over een verdeler die de pellets in de verbrandingsbak gooit. Onderin die verbrandingsbak zit een soort brander, die de pellets aansteekt. Vervolgens blijft de verdeler met een bepaalde interval pellets in de bak gooien, zodat het vuur niet uitgaat. Om dit te kunnen doen, heeft de pelletkachel wel stroom nodig. En voldoende pellets natuurlijk. De pellets koop je in zakken van ongeveer 15 kilo en giet je in het reservoir van de kachel.

Lees ook: Stralingswarmte goed alternatief voor energiebesparing met isolatie

Hoe schoon is een pelletkachel?

Als je milieuvriendelijk wilt stoken, is een pelletkachel één van de meest aantrekkelijke opties. Hoewel deze kachel stroom verbruikt, is hij veel efficiënter dan een houtkachel. De pellets worden veel vollediger verbrand dan houtblokken; afhankelijk van de kwaliteit van de pellets en de kachel kan het rendement oplopen tot zo’n 90%. Dat betekent dat 90% van de energie nuttig wordt gebruikt. Houtkachels hebben een rendement van maximaal 75 procent. Als de pelletkachel juist geïnstalleerd is en je maakt deze met enige regelmaat schoon, dan is de rook die vervolgens uit de schoorsteen komt vrijwel onzichtbaar. Hiermee zijn pelletkachels meestal schoner dan houtkachels; als daarin vervuild hout gebruikt wordt of als er sprake is van te weinig luchtaanvoer en te lage temperaturen, komen er verschillende schadelijke stoffen vrij.

Comfortabele warmte

De warmte die geproduceerd wordt door de pelletkachel wordt door middel van de ingebouwde ventilator de ruimte ingeblazen. Dit betekent dat het niet alleen warm wordt rondom de kachel, maar ook in alle hoeken. Er zit wel een verschil in het geluidsniveau dat die ventilatoren produceren. Het is zeker aan te raden om te investeren in een exemplaar dat relatief weinig geluid maakt. Vooral Italiaanse modellen staan erom bekend vrij stil te zijn. Een ander stukje comfort dat de pelletkachel biedt is de mogelijkheid om deze te programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld instellen hoe laat de kachel ‘s morgens aan moet gaan en hoe laat je hem ‘s avonds weer uit wilt hebben. Het is zelfs mogelijk om programma’s voor de hele week op te zetten. Zolang je ervoor zorgt dat er voldoende pellets in de kachel zitten én zich geen stroomstoring voordoet, kun je er zeker van zijn dat de kachel aan staat wanneer jij dat wilt. En ook niet onbelangrijk: het vullen is ‘comfortabeler’ dan een houtkachel bijvullen. Je hoeft niet naar buiten om hout te hakken of blokken te halen, maar pakt gewoon een zak met pellets die je omkeert boven het reservoir.

Lees ook: Verwarming uit, lange onderbroek aan

Kosten pelletkachel

Bij verwarming draait het natuurlijk niet alleen om milieu en comfort, maar ook om kosten. Voor een goede pelletkachel ben je al snel tussen de €1500 en €3500 kwijt. De exacte prijs hangt af van het vermogen; des te groter de ruimte die je wilt verwarmen, des te meer vermogen je nodig hebt en des te duurder de kachel is. Daarnaast heb je nog pellet cv-kachels, waarbij de pelletkachel zorgt voor de hele centrale verwarming. Deze kachels kosten ongeveer €5.000. Hiervoor heb je bovendien veel meer ruimte nodig, omdat er een groter reservoir bij hoort van waaruit de pellets naar de cv worden aangevoerd. Het installeren van een pelletkachel is vaak wat goedkoper dan het installeren van een houtkachel: omdat de buizen minder warm worden, kun je volstaan met een enkelwandig exemplaar, dat via een klein gat door bijvoorbeeld de muur naar buiten wordt geleid. De hele installatie neemt hooguit een halve dag in beslag en vereist relatief weinig materiaal. Hiervoor moet je denken aan een bedrag van €300 tot €500.

Voor pellets van Din+-kwaliteit betaal je ongeveer 0,28 cent per kilo. Afhankelijk van het verbruik heb je ongeveer 15 tot 25 kilo per dag nodig om er lekker warm bij te zitten. Dit komt dus neer op gemiddeld zo’n €5,50 per dag. Daarnaast betaal je natuurlijk nog wat aan de stroom. Of een pelletkachel voor jou voordelig is, hangt helemaal af van je huidige manier van verwarmen en de mate waarin je huis geïsoleerd is. In een goed geïsoleerde tussenwoning zal het veel langer duren voor een pelletkachel terugverdiend is, dan in een oude boerderij die op de vlakte staat. In dat laatste geval zal je er niet alleen financieel veel op vooruit gaan, maar zal het je ook ontzettend veel extra comfort opleveren.

Bron: MilieuCentraal

[adrotate banner=35]

14 reacties op “Hoe warmpjes zit je erbij met een pelletkachel?”

 1. Pellets worden gemaakt van Rest, zaagsel e.d. hout wat niet voor meubels of iets anders gebruikt kan worden.

  Europa verbruikt 23,8 miljoen ton houtpellets. Dat komt echt niet van alleen zaagsel en afval hout. Met die 23,8 miljoen ton komen we nog 10,8 miljoen ton tekort. Deze komen vooral uit Canada en de VS. Omdat er bossen worden gekapt voor pellets wordt er een koolstofschuld opgebouwd. (Canada 38 jaar VS 30 jaar). Dit betekend dat de eerste 38 jaar geen CO2 reductie plaatsvindt. En dan komt nog de uitstoot van fijnstof is veel groter dan bij een gasgestookte ketel. In mijn ogen is een pelletkachel niet de oplossing voor het milieu. Dat het gunstig is voor je portemonnee is een ander verhaal.

 2. Als je van hout stoken over gaat op pallets stoken ben je minder verontreinigend bezig. Als je van een CV op gas over gaat op pallets stoken, dan ben je vervuilender bezig. Gas geeft het minste ongezonde uitstoot van alle organische brandstoffen. Gas kan je zonder afvoer in je huis stoken (gasfornuis). Als je dat met pallets probeert (zonder afvoer) zit je binnen de kortste keren in de rook te hoesten. Bedenk dus dat je met een afvoer al die afvalstoffen buiten loslaat, waarmee je de lucht in de omgeving vervuilt. Met houtkachels vervuil je de lucht helemaal. Als je in een woonwijk woont kan je dat echt niet maken t.o.v. de buren. Plus je werkt mee aan vervuiling met fijn stof in de omgeving. De enige duurzame manier van verwarmen is zonnepanelen en elektrisch verwarmen of een warmte pomp.

 3. Pingback: Hout stoken in de herfst? Zo doe je het verantwoord -

 4. Gewoon heel blij met onze Cola pelletkachel! Makkelijk, zuinig en vooral weer vuur! Simpel schoorsteentje door de muur en nog subsidie van 500,- ook gekregen. Beste koop in jaren.

 5. pellets worden gemaakt van Rest, zaagsel e.d. hout wat niet voor meubels of iets anders gebruikt kan worden, het is net als LPG een product wat bij houtproductie en of verwerking vrijkomt .
  Dus de milieu ridders onder ons kunnen gerust zijn.
  Het is in ieder geval vele malen beter dan fossiele brandstof! ook als we de productie e.d. meerekenen!
  bovendien kunnen ze ook van b.v. mais gemaakt worden, wat net als hout gewoon weer aangeplant kan worden, wat niet lukt met fossiele brandstof.

 6. Wij hebben sinds maart een rocket stove met mass heater. Niet alleen een warme kamer, maar ook een verwarmde bank die de warmte opslaat en heel langzaam afgeeft. Met schapenvachten erop een heerlijke warme plek.

 7. Jammer dat er geen vergelijking met “houtbriketten”bij wordt genoemd. Mijn mening is dat houtbriketten een goed alternatief is voor pellets, goedkoper en veel minder fijnstof. Deze briketten worden meestal gemaakt van afvalhout uit timmer & meubelfabrieken. Ze zitten verpakt in 10 kilo pakken en zijn klimaatneutraler dan hout en pellets . Ook hebben ze minder opslag nodig want voor ca. 1 m3 briketten zou je ca. 4 m3 hout moeten aanschaffen. Meestal zijn deze briketten 92% droog hout, dus minder energie verlies .

 8. Wat een flauwe reactie toch ook weer . Iemand met een afkeer van een pelletkachel.
  Ook voor het vellen van een boom word brandstof verbruikt en een motorzaag vervuild enorm .
  Dan moet het hout vervoerd worden . Kost brandstof. Daarna word het al dan niet droog in de kachel gegooid .
  En iedereen weet dat een open haard vervuilend is .
  Kijk zo kan ik ook wel een verveledn berichtje plaatsen .
  Een pelletkachel is economisch gezien voordeliger . En is nog gebruiksvriendelijker bovendien .

 9. Het verbranden van houtpellets klinkt in eerste instantie CO2 neutraal en milieuvriendelijk. De koolstofcirkel, de opname van CO2 die bij verbranding weer in de atmosfeer terecht komt, resultaat uitstoot CO2 = 0.
  Echter voor het produceren van houtpellets is er een ongelofelijke hoeveelheid energie nodig, Denk aan het kappen en transporteren van de bomen(pellets worden van nieuw hout gemaakt, en niet van gerecycled hout zoals men zegt). Het schredderen/malen, de gasgestookte droogkamers, grote electromotoren voor het intern transporteren in de fabriek, het persen en het verpakken van de pellets en het transport tot bij de eindgebruiker. Daarnaast kan er tijdens de productie een grote hoeveelheid houtstof vrijkomen in de omgeving dat zeer schadelijk is bij het inademen. Dit verhaal is gebaseerd op een persoonlijke ervaring.
  Houtpellets zijn absoluut niet milieuvriendelijk en CO2 neutraal, het is alleen een mooi verhaal!

   1. Stefan heeft helemaal gelijk. Hoe efficient pelletkachels misschien ook zijn, we moeten naar het héle plaatje kijken en dus ook de energieverslindende productie en het vervoer met containerschepen erin betrekken. Momenteel is de honger naar pellets binnen de EU al zo groot geworden, dat Canadese en Amerikaanse bosgebieden worden vernield voor de pelletproductie. Er verdwijnen daar hele biotopen. Een kleine zoektocht op internet en de voordelen van pelletkachels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Overigens is een pelletkachel, zeker in woonwijken, een slechte keuze. De uitstoot is vele malen groter dan -bij voorbeeld- een gaskachel, of verwarming met een warmtepomp of infraroodverwarming icm met zonnecellen.

Reacties zijn uitgeschakeld.