Je eigen groene stroom met zonne-energie

Artikel2_Zonnepanelen(Partnerblog) – Groene stroom wint steeds meer aan populariteit. Meer en meer mensen zien in dat de traditionele manier van stroom opwekken schadelijk is voor het milieu. Het milieu waar onze volgende generaties ook nog in moeten leven. Een besef dat ons aan het denken zet nu we er nog wat aan kunnen veranderen. Daarom worden we massaal groener! En dat kan al in ieder huishouden eenvoudig worden gerealiseerd.

Eigen energieleverancier

Met de opkomst van duurzame energiebronnen kunnen we tegenwoordig ook thuis op een makkelijke manier bijdragen aan een duurzame toekomst. De zon is altijd om ons heen en bovendien een grote energiebron waar we licht en warmte van krijgen. Neem het heft in eigen handen en produceer je eigen groene stroom met zonne-energie.

Door het gebruik van zonne-energie bespaar je op je eigen energierekening en lever je een belangrijke bijdrage aan een schoner milieu. Energie van de zon raakt namelijk nooit op en is milieuvriendelijk omdat het schone energie betreft. Via zonnepanelen wordt zonlicht opgevangen. De zonnecellen zetten het licht om in een elektrische spanning. Om hier vervolgens bruikbare stroom uit te krijgen zijn er een omvormer en speciale elektriciteitskabels nodig. Daarna kan de stroom regelrecht in je huishouden worden geleid.

De meesten daken in Nederland zijn geschikt om met zonnepanelen groene stroom op te wekken. Hierdoor heeft bijna iedereen de mogelijkheid om zijn eigen huishouden van duurzame energie te voorzien. Daarnaast zijn de zonnepanelen van tegenwoordig zo ontwikkeld dat ook het aantal zonuren en de sterkte van de zon in Nederland voldoende zijn om stroom op te wekken.

Opbrengst van zonnepanelen

Door de steeds grotere productie van zonnepanelen wordt de aanschaf hiervan goedkoper. Daarnaast zorgt de doorontwikkeling van zonnepanelen er voor dat deze steeds efficiënter en beter werken. Een win-win situatie.

Het kan voorkomen dat de zonnepanelen meer stroom opwekken dan je zelf nodig hebt in je huishouden. Is dit verspilde energie? Nee, het levert je zelfs wat op! De extra geproduceerde stroom die je zelf niet nodig hebt kan teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. In ruil voor de elektriciteit krijg je een vergoeding van je energieleverancier. Hiervoor worden de geldende energieprijzen gehanteerd. Hoe gaat dit in zijn werk? De opbrengst van je zonnepanelen wordt aan het einde van het jaar verrekend met de hoeveelheid stroom die je hebt ontvangen van je energieleverancier. Deze berekening heet salderen. Op de jaarafrekening wordt dit in kaart gebracht. De gemaakte kosten, min de terug geleverde eigen stroom. Zelf energie opwekken wordt zo steeds interessanter.

Hier lees je meer over salderen en de terugleververgoeding bij zonnepanelen.

Over de schrijver