Hoe wordt groene stroom opgewekt?

Artikel1_Groene_energie(Partnerblog) – Groene stroom, duurzame stroom. Grijze stroom, traditionele stroom. Allemaal termen die ons steeds bekender in de oren klinken. Vroeger was stroom gewoon stroom. Opgewekt in een elektriciteitscentrale en gewonnen uit fossiele brandstoffen. Tegenwoordig is stroom nog steeds gewoon stroom. Wat uit het stopcontact komt is hetzelfde als vroeger. Maar in de manier van opwekken zit het verschil. Naast de traditionele elektriciteitscentrales raken we steeds meer gewend aan windmolenparken, zonnepanelen en waterkrachtcentrales. Kortom, duurzame energie.

Van traditionele naar duurzame energiebronnen

De traditionele manier van stroom opwekken gebeurt in elektriciteitscentrales. De zogenaamde ‘grijze stroom’. Fossiele brandstoffen als steenkool, aardolie en aardgas worden verbrand waarbij energie vrij komt dat uiteindelijk wordt omgezet in elektriciteit. Deze brandstoffen zijn niet onuitputtelijk. Het einde van de voorraad komt dan ook in zicht, omdat het verbruik groter is dan de nieuwe vorming van fossiele brandstoffen. Een ander groot probleem van grijze stroom is dat bij de productie ervan schadelijke stoffen voor het milieu ontstaan. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt koolstofdioxide (CO2) vrij. Een stof die een belangrijke bijdrage levert aan het broeikaseffect.

Om de nadelen van het opwekken van grijze stroom te beperken wordt er daarom naar goede alternatieven gezocht. Duurzame alternatieven die minder of niet schadelijk zijn voor het milieu. Het opwekken van duurzame, groene energie kan met behulp van onder andere zonne-energie, windenergie, waterkracht en biomassa. Dit zijn schone, natuurlijke bronnen die niet of nauwelijks opraken en geen schadelijk effect hebben op het milieu.

Groene stroom

De bekendste voorbeelden van het opwekken van groene stroom zijn windenergie en zonne-energie. Iedereen kent de grote windmolens wel die op steeds meer plekken in Nederland een nieuw karakter aan het landschap geven. Via windmolens wordt de kracht van wind gebruikt om turbines aan te drijven. Deze turbines werken als een soort dynamo, waarmee vervolgens stroom wordt opgewekt. Zonne-energie is een vorm van duurzame energie die ieder huishouden kan opwekken. Via zonnepanelen wordt zonlicht opgevangen door zonnecellen. Deze zonnecellen bestaan uit twee laagjes waartussen het zonlicht omgezet wordt in een elektrische stroom.

Naast deze twee duurzame energie opwekkers zijn er meer soorten duurzame energie. Ook waterkracht kan ons voorzien van stroom. Dit werkt op een zelfde manier als windenergie, alleen zorgt nu de kracht van het water ervoor dat turbines worden aangedreven. Biomassa werkt bijna hetzelfde als de traditionele manier van stroom opwekken. Het belangrijke verschil is dat er hierbij geen fossiele brandstoffen worden verband, maar biologisch of organisch restafval zoals hout, mest, groente- en fruitresten of speciale gewassen. Allemaal vormen van duurzame energie.

Wil je meer weten over welke energieleveranciers groene stroom opwekken? Lees het in ons dossier.

Over de schrijver

2 reacties op “Hoe wordt groene stroom opgewekt?”

  1. Waarom wordt kernenergie niet benoemd? Ik vraag mij altijd af in hoeverre je daar niet ook een beroep op doet als je kiest voor groene energie. Ik kan mij voorstellen dat dat voor meer mensen meespeelt. Het schijnt dat kernenergie door sommige mensen wel als groene energie wordt gezien.. niet door mij hoor 😉

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020