Hoe zie ik eruit over 20 jaar?

Bob n Renee, Flickr.com
Bob n Renee, Flickr.com

Virtueel verouderen wordt al toegepast bij het vinden van vermiste personen, maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kan deze vorm van virtual reality je helpen aan een betere levensstijl. Jeremy Bailenson, hoofd van het virtual reality lab van Stanford en medeauteur van het boek Infinite Reality, noemt dit het Proteus effect: iets dat we zien, verandert ons handelen. Wie ziet dat een boom wordt gekapt, gaat zuiniger om met papier. Wie zichzelf virtueel zwaarder ziet worden, is eerder geneigd om naar de sportschool te gaan. Wie zichzelf ziet verouderen, gaat nadenken over de toekomst.

Bekende vreemdeling
De verklaring van dit fenomeen is te vinden in het onvermogen van mensen om zichzelf in de toekomst voor te stellen. Wie nu twintig is, kan zich helemaal niet voorstellen dat hij straks 65 (of 66, of 67) is en met pensioen gaat. De persoon die ze dan zullen zijn, is op dit moment nog een vreemdeling voor ze. Dit motiveert niet tot het nemen van toekomstgerichte acties. Pensioensparen bijvoorbeeld, of gezonder leven om de kans op gezondheidsklachten op latere leeftijd te verkleinen.

Virtual reality helpt
Virtual reality kan de kloof tussen nu en straks overbruggen. Volgens Bailenson verandert het gedrag van mensen namelijk drastisch, als ze zichzelf in de toekomst kunnen zien. Tijdens een onderzoek waarin de bereidheid van mensen om nu vast geld in hun pensioenfonds te stoppen onderzocht werd, liet zien dat deze bereidheid met 30 procent toenam toen de proefpersonen een afbeelding van zichzelf over 20 jaar te zien hadden gekregen. Deze resultaten waren voor schade- en levensverzekeraar Allianz zo overtuigend, dat het bedrijf mensen een virtuele veroudering aan wil bieden, om hen zo over te halen iets voor hun pensioen te doen.

Je eigen virtual reality
Dit is nog maar één toepassing, maar de resultaten van het onderzoek laten zien dat virtual reality op meerdere vlakken tot verbetering kan leiden. Wat zou jij doen als je nu al kunt zien hoe je er over twintig of dertig jaar uitziet? Meer sporten? Gezonder eten? Meer sparen? Upload een foto via in20years.com en bekijk je toekomstige jij.

Bronnen: Wired.com, The Guardian, in20years.com

Lees ook:

Hoe zie jij eruit over 20 jaar?
Duurzaam ondernemen. Dat levert op.
Kuur tegen de dood onder handbereik

3 reacties op “Hoe zie ik eruit over 20 jaar?”

  1. Ik ga een foto uploaden van mijn collega's van 60+ en stel de site in op 30+ jaar. Dan stuur ik ze een vrolijke tweet en het adres van een goeie uitvaartverzekeraar. #laterbenjeoud #vanlevengajedood

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020