Hoeveel kost een hamburger écht als we schade aan mens en milieu meerekenen?

Foto: Chichacha, flickr

In het rijke westen wentelen we de werkelijke kosten van ons eten af op anderen, zoals dieren en mensen die lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Stel dat we daarmee zouden stoppen en we zouden de werkelijke kosten voor een product doorberekenen in ons dagelijkse menu. Wat zou een hamburger dan bijvoorbeeld kosten?
Het Center of Investigative Reporting heeft dit uitgerekend. De gemiddelde hamburger, in de VS een quarterpounder (!), zou dan $1,51 duurder worden.
De hogere prijs is het resultaat van de kosten voor de uitstoot van broeikasgassen, het veroorzaken van gezondheidsproblemen zoals hartaanvallen en diabetes en het intensieve water- en grondverbruik. Daniel Lopez Diaz, de econoom die de berekeningen maakte, noemt de getallen conservatief. In Europa zouden de kosten overigens 4 cent hoger zijn, omdat wij een werkende CO2-markt hebben. Twee hamburgers bij de Albert Heijn, samen ongeveer 250 gram, kosten nu €1,80. Daar zou dan nog eens €1,26 bovenop komen, samen €3,06, een prijsstijging van 70%.
Bedrijven wentelen 41% van de werkelijke kosten voor hamburgers af op de samenleving en de planeet. En dan zeggen ze dat windmolens draaien op subsidie?!? En voor alle duidelijkheid: het is niet de schuld van de koe, maar van ons systeem.
Maar als we willen kunnen we de Echte Prijs voor producten in de supermarkt zien.

Bronnen: Grist.org en Center for Investigative Reporting
Lees ook:
Peter Singer wist ons denken over dieren al te veranderen, nu ons doen nog
Plofkipactie brengt Mc Donalds in verlegenheid
Hamburgers kosten je jaren van je leven
Ben jij 100% zonzeker?
14 opmerkelijke producten van bamnboe: kathedralen, onderbroeken en meer

Over de schrijver

5 reacties op “Hoeveel kost een hamburger écht als we schade aan mens en milieu meerekenen?”

  1. Dit monetariseren klinkt altijd wel leuk en aardig, maar veel waarden zijn simpelweg gewoon niet uitdrukken in een andere waarde (in dit geval geld), ondanks wat milieu-economen ons willen doen laten geloven met allerlei modelletjes. Zie ook: http://discussourfuture.org/index.php/homepagina/
    Veel van de sociale en ecologische problemen zijn juist veroorzaakt door op een dergelijke Cartesiaanse manier alles maar in modellen en getallen te willen stoppen, zoekend naar een soort eeuwige waarheid die simpelweg niet bestaat.

  2. De prijsstijging mag dan 70%
    De kosten die ze afwikkelen op de samenleving is maar 41%;
    €1,26 / €3,06… (ik wou schrijven eerlijk is eerlijk, maar eerlijk is het alles behalve…)

Reacties zijn uitgeschakeld.