Wat kosten zonnepanelen voor een gemiddeld gezin?

Weten waar moet je op letten als je zonnepanelen aanschaft? Of hoe je eenvoudig kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Een gemiddeld gezin verbruikt per jaar ongeveer 3500 kWh aan stroom. Die hoeveelheid stroom kan afgenomen worden via de energieleverancier, maar kan ook zelf opgewekt worden, via zonnepanelen. Maar hoeveel kost dat? En waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen?

Om te weten wat je kwijt bent aan zonnepanelen, moet je eerst weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Om 3500 kWh stroom op te wekken, heb je zonnepanelen nodig die in totaal ongeveer 4120 Wattpiek opbrengen. Gemiddeld brengen zonnepanelen in Nederland namelijk 0,85 kWh per Wattpiek (Wp) op. Dat kan per regio verschillen. Aan de kust kunnen zonnepanelen 10 – 15% meer opleveren. De hoeveelheid Wattpiek die een paneel levert, hangt af van het type en merk. Gemiddeld ligt dit rond de 250 Wp per paneel. Dat betekent dat je rekening moet houden met de aanschaf van 16 zonnepanelen.

Een andere belangrijke factor is de dakoriëntatie. Een dak op het zuiden levert het meeste stroom op. Daar staat de zon namelijk het langst op.

Verder zijn andere factoren van belang: wat is de helling van het dak? Is er sprake van schaduwval? Bereken hier snel hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt. Vraag altijd voor een echt goede inschatting van jouw situatie een offerte aan van een aantal professionele installateurs. Die kunnen je goed voorlichten over de invloed van alle details op jouw situatie. Heb je alles doorgerekend en bekeken? Dan weet je precies waar je aan toe bent.

In de regel zal de prijs voor een goede zonnestroominstallatie ergens tussen de €4.000 en €6.500 liggen voor een gemiddeld gezin.

Let op! Je kunt de betaalde BTW over de zonnepanelen terugvragen. Dit levert honderden euro’s op. Doe dit bij voorkeur zelf. Het is namelijk vrij simpel. Lees hier alles over BTW teruggave voor zonnepanelen.

Kosten zonnepanelen met een collectieve inkoopactie

Er zijn met enige regelmaat collectieve inkoopacties voor zonnepanelen. Zon Zoekt Dak heeft regelmatig een actie lopen. Het voordeel van een collectieve inkoopactie is dat je niet alleen minder betaalt, maar dat de installateur meestal ook goed gecontroleerd wordt. Natuur & Milieu, de organisator van Zon Zoekt Dak, checkt steekproefsgewijs de kwaliteit van het zonnestroomsysteem na installatie. De installateur weet dit ook, en zal dus extra zijn best doen om alles goed te installeren.

Zonnepanelen via je energieleverancier

Tegenwoordig is het ook makkelijk om zonnepanelen aan te schaffen via je energieleverancier. Greenchoice biedt de mogelijkheid om zonnepanelen te kopen of te lenen. Het bedrijf Zelfstroom is eigenlijk een zonnepaneleninstallateur, maar levert ook groen gas en groene stroom tegen kostprijs. Op die manier drukken zij ook de kosten van jouw energierekening.

Nuon, Eneco en andere energieleveranciers hebben ook zonne-energiepakketten beschikbaar.

Goedkope zonnepanelen kopen via webshops

Bij webshops kun je goed shoppen op zoek naar de beste deal. Zeker als je zelf zonnepanelen kunt installeren, ben je goedkoper uit. Let wel op: je moet wel handig zijn, want simpel is het niet. Hier vind je tips om zelf zonnepanelen te installeren.

Natuurlijk zijn er nog veel andere plekken waar je zonnepanelen kunt aanschaffen, met verschillende prijzen. Met deze vergelijking krijg je een globaal beeld van hoeveel geld je kwijt bent aan zonnepanelen.

Let op:

 • De opbrengst van de zonnepanelen is afhankelijk van de plaatsing. In deze voorbeelden is uitgegaan van een plaatsing op het zuiden.
 • De kwaliteit van de zonnepanelen kan verschillen. Niet elke aanbieder is duidelijk over het type zonnepaneel dat geleverd wordt. Onderzoek dit vooraf.
 • Omvormers gaan meestal vijf tot tien jaar mee. Houd bij de kosten dus ook rekening met het vervangen van de omvormer. Lees hier alles over omvormers.\
 • Des te hoger het vermogen van een paneel, des te minder panelen er nodig zijn om de gewenste opbrengst te realiseren. Panelen met een hoog vermogen zijn vaak wel weer duurder. Let dus op de ideale prijs – kwaliteit verhouding.
 • Je kunt zonnepanelen ook zelf installeren, maar controleer wel of je meterkast hier geschikt voor is. Informeer ook naar garantie bij het zelf installeren. Zie je het installeren niet zitten? Dan is het vaak voordeliger om een pakket aan te schaffen waarbij de installatie inbegrepen is.
 • De prijs per paneel is afhankelijk van het aantal panelen dat je koopt. Des te meer panelen je koopt, des te lager de kosten per paneel

Bronnen: Zon Zoekt Dak, Greenchoice, PVpakket, MetDeZon, BespaarBazaar

Wil je een indicatie van hoeveel zonnepanelen jou gaan besparen? Een betrouwbare bespaarscan vind je hier.

24 reacties op “Wat kosten zonnepanelen voor een gemiddeld gezin?”

 1. Bedankt voor het delen van dit uitgebreide artikel over de kosten van zonnepanelen. Er zijn tegenwoordig steeds meer manieren om hier gebruik van te maken. Het blijft belangrijk om goed onderzoek te doen. Wij hebben zelf iemand ingeschakeld die persoonlijk advies heeft gegeven nadat wij onze wensen kenbaar hadden gemaakt.

  1. De site kan ik er niet bij vermelden wordt als spam gezien, als u op mijn naam in het hoofdbericht klikt wordt u doorgestuurd naar onze website. Wij bieden nog veel meer aan dan zonnepanelen om het milieu te sparen.

 2. Ik heb sinds begin mei 2014 een systeem met 9 panelen, 2250 Wp, voorzien van micro-inverters. En ik haal de prognose ruimschoots. Hopelijk valt de levensduur van die inverters veel langer uit dan hier gesteld wordt, want anders heb ik een probleem. Ze zitten namelijk onder elk paneel verstopt. Ze zijn van het merk Involar, en daarvan is het monitoringsysteem bijna een jaar geleden op zijn gat gegaan. Tot nu toe zijn ze nog niet in staat gebleken om weer online te komen. Ik kan nu dus, via een extra systeempje, de totale productie in de gaten houden, maar niet van elk paneel afzonderlijk. En daar baal ik stevig van, want nu kan ik de invloed van schaduw door een boom en een schoorsteenpijpje niet in de gaten houden. Die waren er nou juist de reden van dat ik voor dit systeem gekozen heb.
  Voordeel van eigen stroomproductie is, dat ik nu ook veel beter op mijn verbruik let. Alle verlichting is nu LED. En ik zet mijn computers, video en audio nu veel consequenter uit. Daardoor is mijn verbruik ook nog eens pakweg 15-20% lager geworden! In totaal hoef ik nu nog maar 1/3 van mijn vroegere aantal kWh af te rekenen. 🙂

  1. Heb je een totaal rekensom gemaakt?
   2/3 van stroom week je zelf op. Maar tegen welke totaalkosten.?

   Verbruik verlagen dat staat los of je goed kan monitoren. Je kan maandelijks de meterstand opschrijven 12x 1 minuut werk .
   Bewust energie gebruik is de makkelijkst besparing.

   En inderdaad alle lampjes led ipv gloeilamp of halogeen en al lampen. Bij mij was besparing op licht ca 80% van totaal verbruik. Licht is ca 25% van totaal rekening dus daar blijft 5% van over. En 20% deel bespaard. Ca 200kwh dus 50 euro per jaar en daar heb ik 200 euro led lampen voor gekocht. Dus 4 jaar terug verdien tijd.

 3. Oh, ik vind deze info niet zo slecht. Het is zo gemakkelijk om mensen te kritiseren. Dank voor het publiceren van de info. Voor mij als leek stonden er interessante dingen tussen.

 4. Pingback: Zonnepanelen: duurzaam maar duur? | Bio Energie Instituut

 5. Pingback: "Post-it" zonnepanelen plak je eenvoudig op je dak » hetkanWel.nl

 6. Op http://watverbruikt.nl/ kunnen mensen zelf experimenteren met het aantal zonnepanelen en huishoudelijke apparaten. Volgens de site leveren 3 zonnepanelen in Nederland rond de 675kWh per jaar of €155. Dat is genoeg om een wasmachine, wasdroger en een vaatwasser te voorzien van stroom.

 7. Pingback: Nieuwste zonnepanelen zijn goedkoper, efficiënter en nu ook loodvrij » hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.