Hoeveel liter water zit er in een computer?

Water Footprint
Foto: Gds Infographics

Elke dag gebruiken we water om te drinken, koken, douchen en naar de WC te gaan. Maar dat is slechts 10% van de hoeveelheid water die we dagelijks gebruiken. De rest van het water dat we ‘verbruiken’ is nodig voor de productie van bijvoorbeeld kleding en voeding, maar ook smartphones, televisies en tablets.

Het gaat hier om zoet water, waarvan wereldwijd slechts 1% beschikbaar is. Het grootste deel van het water op de wereld (97,5%) is namelijk te zout voor menselijk gebruik. Van de rest zit ook nog eens tweederde vast in het poolijs.
Zoet water is dus een schaars product, maar zo gaan we er niet mee om. We gebruiken in Nederland bijvoorbeeld 1,5 miljoen liter water per persoon. Dat is dus schoon drinkwater, waaraan in grote delen van de wereld een schrijnend gebrek bestaat.
Waar gaat dat drinkwater bijvoorbeeld in zitten?
1 kop koffie: 140 liter
1 avocado: 159 liter
1 tweepersoons matras: 10894 liter
1 computer: 39959-159997 (afhankelijk van het type computer)
1 wasdroger: 64007 liter
Bron: The Green Blue Book
Is het belangrijk om iets te veranderen aan de manier waarop we met zoet water omgaan? Jazeker, vindt professor Hoekstra van de Universiteit van Twente. Op de website waterfootprint.org zegt hij: “Waterschaarste is vaak nauw verbonden met de structuur van onze wereldeconomie. Veel landen hebben hun ‘water voetafdruk’ verplaatst naar andere landen, door water-intensieve goederen uit andere landen te importeren. Hierdoor komen watervoorraden in die landen onder druk te staan, door bijvoorbeeld een gebrek aan mechanismen voor verstandig waterbeheer. Niet alleen regeringen, maar ook consumenten, bedrijven en gemeenschappen kunnen bijdragen aan een wijzer watergebruik.”
Benieuwd hoe hoog jouw voetafdruk is? Bereken hier jouw blauwe wereldimpact. Als consument kun je bijdragen aan een betere verdeling van zoet water door bewust producten te kiezen die minder water verbruiken en door je waterverbruik thuis te verlagen met behulp van waterzuinige apparaten, straalbegrenzers, toiletten met beperkt spoelwater en systemen voor druppelbewatering. Nog een stap verder gaat het opvangen van regenwater en het hergebruik van water uit badkamer, toilet en keuken.
Ook bedrijven kunnen veel doen aan hun watervoetafdruk. Zo wijst tijdschrift Ode ons deze maand op melkveebedrijf Strauss Dairy. Hier wordt 90% van de 38000 liter water die dagelijks wordt verbruikt bij het schoonmaken van de apparaten, gezuiverd en hergebruikt. Het bedrijf krijgt bijvoorbeeld energie dankzij water dat met koeienmest is bevuild.
Bronnen: Waterfootprint.org en Ode
Lees ook:
Een groene digitale levensstijl
Het antwoord op de crisis is blauw
Vier optimistische trends voor 2012

Over de schrijver

4 reacties op “Hoeveel liter water zit er in een computer?”

  1. "Zoet water is dus een schaars product, maar zo gaan we er niet mee om."
    Nee, zo gaan we daar niet mee om, want verreweg het meeste water wordt namelijk gerecycled. Door het waterleidingbedrijf, namelijk. Het is dus helemaal niet schaars.

  2. Mooi voorbeeld van alle beetjes helpen een beetje. Huiselijke waterverbruik = 4% van het totaal met het advies "je waterverbruik thuis te verlagen". Hoe dan? "straalbegrenzers" of "systemen voor druppelbewatering" …
    Waterverbruik is echt een probleem in tijden en gebieden met waterschaarste, waar bij wateronttrekking de grond uitdroogt en de begroeing beperkt. Verbruik met ontzitting van zeewater is vooral een energieprobleem. Niets over de mate van schadelijk waterverbruik.

Reacties zijn uitgeschakeld.