Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig?

Is het mogelijk voor jou om maar vier uur per nacht te slapen en toch nog goed te functioneren de volgende dag? Het antwoord is waarschijnlijk “nee”. Een grote meerderheid van de Nederlanders krijg te weinig slaap, en dat heeft op de lange termijn grote gevolgen. Wat doet weinig slaap met lichaam en geest?

Heb je acht uur slaap nodig?

Er zijn mensen die menen dat zij genoeg hebben aan vier uur slapen per nacht. Denk bijvoorbeeld aan Bill Clinton en Madonna. En wat blijkt? Jouw genen bepalen of jij ook kunt functioneren met weinig slaap. Het blijkt dat maar 5 procent van de populatie genoeg heeft aan vier uur per nacht. Een slaaptijd van zeven tot negen uur is voor de meeste mensen noodzakelijk.

Waarom is kort slapen slecht voor je?

Als je 18 uur achter elkaar wakker bent, heb je een bloed-alcoholpercentage van .05%. Na 24 uur is dat .10%. Ter vergelijking: .08% is de legale limiet. Maar dat niet alleen: als je één of twee nachten achter elkaar maar vier uur slaapt, verhoogt je hartslag en bloeddruk. Daarnaast loop je de kans om dikker te worden en vergroot te weinig slaap je breinleeftijd, waardoor je meer vergeet en vaker fouten maakt. Bekijk de video voor meer informatie over de gevolgen (op lange termijn) van weinig slaap.

Bron: Health Decoder

1 gedachte over “Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig?”

  1. Pingback: 9 gezondheidsvoordelen van zonlicht - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.