Hoeveel stroom levert een zonnepaneel?

Zonnepaneel
Foto: Telex4, Flickr

(Gastbijdrage door John de Haan). Iedereen die weleens voor zonnepanelen ‘geshopt’ heeft zal het intussen wel opgevallen zijn: het vermogen van zonnepanelen wordt door de industrie uitgedrukt in de ‘wattpeak’ (Wp). Als consument moet je deze optimistische standaardwaarde zeer kritisch bekijken. Er zijn veel factoren die de reële opbrengst van een zonnepaneel behoorlijk kunnen verlagen: de temperatuur en de instralingsfactor.

Weten waar moet je op letten als je zonnepanelen aanschaft? Begrijpen wat de verschillende garanties betekenen? Dit en nog veel meer vind je in ons dossier Zonnepanelen

Hoge temperatuur zonnepaneel = minder prestatie

In tegenstelling tot wat je misschien verwacht presteren zonnepanelen bij hogere temperatuur minder goed. Omdat de geleidbaarheid van het halfgeleidermateriaal toeneemt, daalt het spanningsverschil over de verschillende zijden van de zonnecellen. De opbrengstdaling is ongeveer een halve procent voor iedere graad celcius boven de 25°C. Aangezien zonnepanelen op een warme zomerdag gerust 65 graden warm kunnen worden, kan de totale opbrengst op zo’n dag fors lager uitvallen dan je zou verwachten. In combinatie met andere factoren als stof en transportverlies, kun je er in Nederland vanuit gaan dat het reële vermogen van je zonnepaneel zo’n 85% bedraagt van hetgeen wordt vermeld.

De ideale instralingsfactor voor een zonnepaneel

Hiermee ben je er echter nog niet. De volgende stap is namelijk het bepalen van de zogenaamde instralingsfactor; een percentage dat uitdrukt in welke mate de positie van de panelen ideaal is. Voor Nederland is een zuidwaarts gericht zonnepaneel met een hellingshoek van 35° ten opzichte van de grond ideaal; iets wat helaas lang niet voor iedereen mogelijk is. In onderstaand diagram kun je op de witte lijnen aflezen wat voor jou de opbrengstfactor zal zijn:

Een Zuidwaarts Gericht Paneel Met Helling Van 60° Levert Ongeveer 95% Op
De Opbrengstfactor. Een Zuidwaarts Gericht Paneel Met Helling Van 60° Levert Ongeveer 95% Op

Rekensom

Voor een PV-systeem dat verkocht wordt met een piekvermogen van 1kWp, houden we in een gemiddelde situatie nog een reëel vermogen van 1×0,88×0,97= 0,85 kilowatt over. Hoeveel stroom levert mij dit op jaarbasis op? Om deze vraag te beantwoorden, pakken we de zonurenkaart erbij. In deze kaart kunnen we aflezen hoeveel uren volle zon ons land op jaarbasis ontvangt. Eén uur volle zon is hierbij een uur waarin het aardoppervlak een vermogen van 1 kilowatt per vierkante meter ontvangt.

Het Aantal Uren Zon Per Jaar
Het Aantal Uren Volle Zon. In Texel Kun Je Rekenen Op Ongeveer 1070 Uren Zon Per Jaar

Door het aantal uren volle zon te vermenigvuldigen met het eerder berekende reëele vermogen (in kilowatt), krijg je een goed onderbouwde schatting van het aantal kilowattuur stroom dat je zonne-systeem per jaar zal leveren. Een zonnestroomsysteem van 1kWp levert in Texel dus ongeveer 0,85 kW x 1070 uur = 910 kilowattuur per jaar op!

Foto’s: Agentschap NL

Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio

John den Haan is gepassioneerde marketeer met een grote voorliefde voor duurzame technologie en lifestyle. Hij is eigenaar van het veelbezochte zonnepanelen informatiepunt en beheert daarnaast de duurzaamheidsportal ik leef groen.

Weten waar moet je op letten als je zonnepanelen aanschaft? Begrijpen wat de verschillende garanties betekenen? Dit en nog veel meer vind je in ons dossier Zonnepanelen

Over de schrijver

29 gedachten over “Hoeveel stroom levert een zonnepaneel?”

  1. Het beste is om zonnepanelen vewegend op je dak te laten monteren. Zo dat deze met de zon mee draaien en ook hun hellingshoek kunnen veranderen. Dus als deze op een draaibaar en kantelbaar rek worden gemonteerd met een zonne voeler die precies de naximale opbrengst weet te draaien en jantelen haal je het meeste rendement eruit.
    Een sproei installatie met osmose water zou dan 1x per week de panelen kunnen schoon sproeien.
    Maar wie installeerd dit en wie denkt aan zoiets. De stroom voor de motor kan uiteraard door de zon geleverd worden.
    Opslag voor de stroom, handig als men overdag werkt en ‘s avonds de stroom nodig heeft is hier een must. Het teruggave systeem aan het net gaat binnen 5 jaar stoppen.
    Wellicht om de panelen te voirzien van een waterleiding systeem waarmee als 1e het paneel mooi op temperatuur blijft en als 2e je het warme water in een electrische boiler kunt opslaan. Zo sla je nog een vlieg extra.
    Én warm water, én een paneel dat mooi op temperatuur blijft met daardoor een hoger rendement én geen opwarming nodig voor warm water mbt de afwas of douche.
    Hiermee wordt het totale rendement hoger.
    Echter is mijn hoop nog steeds op zeer snel een zonne paneel dat niet een effectief energie rendement van 23% heeft en de rest is warmte masr minimaal 50% of zelfs 90%..
    Dan leveren 10 panelen al snel 466watt per paneel dus 4.6 KW op op zelfs in de toekomst 838 Watt of te wel 8,38Kw.
    Dit dan als netto rendement. Uitgaande dat een goed paneel dat nu 275 Watt opleverd aan 100% dus 85% is dan 233 Watt per paneel.
    Door de water opwarming wordt dit Rendement in praktijk hoger. Je hoeft water dus niet meer zeer op te warmen. 50 tot 70’C is zeer reël haalbaar.

    Conclusie:
    Monteer draai en kantelbare panelen die met de zon mee draaien en zorg dat er een water systeem in zit dat en het paneel op temperatuur houdt enbje boiler vult met heerlijk warm water.

  2. hoi ik heb 26 panelen liggen van 240 watt , 13st op schuin dak ,en 13 op plat dak , en mij valt op dat de panelen op het schuine dak meer leveren als op het platte dak , ligt dat aan de hellings hoek en wat kan ik hier aan doen , mag ik ook panelen bij leggen voor dit verschil ,ik heb mastervolt 6500

    1. Prachtig deze reaktie. Nooit verdiept in de stand van de zon. Dank voor deze lacher. Wat hebben die 26 platen je nou gekost? Zeker geld teveel, loterijtje gewonnen.

      Nog leuker wordt het als je bedenkt dat het grootste deel van de Hollanders zo denkt.

      Trusten.

  3. Ha John,

    Ik heb eenzelfde soort berekening gemaakt maar dan uitgesmeerd over de gehele looptijd a 25 jaar. Inclusief mogelijke degradatie van de zonnepanelen. Zou je hier eens naar kunnen kijken? Wellicht dat deze berekening verbeterd kan worden met de zonneopbrengst en wellicht de hellingshoek.

    De berekening zet de opbrengst van zonnepanelen uit tegenover de investering op de bank houden en probeert een beeld te geven wat je nu daadwerkelijk aan investerings winst hebt na 25 jaar.

    (de xls sheet staat op: http://www.darkvalley.nl)

    Dank alvast!

    Werner.

Reacties zijn gesloten.