Hoeveel stroom levert een zonnepaneel?

Zonnepaneel
Foto: Telex4, Flickr

(Gastbijdrage door John de Haan). Iedereen die weleens voor zonnepanelen ‘geshopt’ heeft zal het intussen wel opgevallen zijn: het vermogen van zonnepanelen wordt door de industrie uitgedrukt in de ‘wattpeak’ (Wp). Als consument moet je deze optimistische standaardwaarde zeer kritisch bekijken. Er zijn veel factoren die de reële opbrengst van een zonnepaneel behoorlijk kunnen verlagen: de temperatuur en de instralingsfactor.

Weten waar moet je op letten als je zonnepanelen aanschaft? Begrijpen wat de verschillende garanties betekenen? Dit en nog veel meer vind je in ons dossier Zonnepanelen

Hoge temperatuur zonnepaneel = minder prestatie

In tegenstelling tot wat je misschien verwacht presteren zonnepanelen bij hogere temperatuur minder goed. Omdat de geleidbaarheid van het halfgeleidermateriaal toeneemt, daalt het spanningsverschil over de verschillende zijden van de zonnecellen. De opbrengstdaling is ongeveer een halve procent voor iedere graad celcius boven de 25°C. Aangezien zonnepanelen op een warme zomerdag gerust 65 graden warm kunnen worden, kan de totale opbrengst op zo’n dag fors lager uitvallen dan je zou verwachten. In combinatie met andere factoren als stof en transportverlies, kun je er in Nederland vanuit gaan dat het reële vermogen van je zonnepaneel zo’n 85% bedraagt van hetgeen wordt vermeld.

De ideale instralingsfactor voor een zonnepaneel

Hiermee ben je er echter nog niet. De volgende stap is namelijk het bepalen van de zogenaamde instralingsfactor; een percentage dat uitdrukt in welke mate de positie van de panelen ideaal is. Voor Nederland is een zuidwaarts gericht zonnepaneel met een hellingshoek van 35° ten opzichte van de grond ideaal; iets wat helaas lang niet voor iedereen mogelijk is. In onderstaand diagram kun je op de witte lijnen aflezen wat voor jou de opbrengstfactor zal zijn:

Een Zuidwaarts Gericht Paneel Met Helling Van 60° Levert Ongeveer 95% Op
De Opbrengstfactor. Een Zuidwaarts Gericht Paneel Met Helling Van 60° Levert Ongeveer 95% Op

Rekensom

Voor een PV-systeem dat verkocht wordt met een piekvermogen van 1kWp, houden we in een gemiddelde situatie nog een reëel vermogen van 1×0,88×0,97= 0,85 kilowatt over. Hoeveel stroom levert mij dit op jaarbasis op? Om deze vraag te beantwoorden, pakken we de zonurenkaart erbij. In deze kaart kunnen we aflezen hoeveel uren volle zon ons land op jaarbasis ontvangt. Eén uur volle zon is hierbij een uur waarin het aardoppervlak een vermogen van 1 kilowatt per vierkante meter ontvangt.

Het Aantal Uren Zon Per Jaar
Het Aantal Uren Volle Zon. In Texel Kun Je Rekenen Op Ongeveer 1070 Uren Zon Per Jaar

Door het aantal uren volle zon te vermenigvuldigen met het eerder berekende reëele vermogen (in kilowatt), krijg je een goed onderbouwde schatting van het aantal kilowattuur stroom dat je zonne-systeem per jaar zal leveren. Een zonnestroomsysteem van 1kWp levert in Texel dus ongeveer 0,85 kW x 1070 uur = 910 kilowattuur per jaar op!

Foto’s: Agentschap NL

Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio

John den Haan is gepassioneerde marketeer met een grote voorliefde voor duurzame technologie en lifestyle. Hij is eigenaar van het veelbezochte zonnepanelen informatiepunt en beheert daarnaast de duurzaamheidsportal ik leef groen.

Weten waar moet je op letten als je zonnepanelen aanschaft? Begrijpen wat de verschillende garanties betekenen? Dit en nog veel meer vind je in ons dossier Zonnepanelen

Over de schrijver

29 reacties op “Hoeveel stroom levert een zonnepaneel?”

 1. Ik snap het kaartje van de instralingsfactor niet. Ik woon in Vlissingen en heb dus goede zonuren. Maar hoe lees je het kaartje? Iedereen die de hellingshoek 35% maakt, gericht op het zuiden zou toch een 100% factor hebben?
  groet, Peter

 2. Voor een project op school zijn we bezig met het maken van een fontijn. Hier voor willen we een fontijnpomp gebruiken van 25 Watt verbruik. Mijn vraag is: kan deze op zonne-energie draaien en zoja, hoeveel panelen heb ik daarvoor dan nodig?
  Alvast bedankt, Jacco

 3. beste Hans,
  ik woon in Winterswik-Kotten vlak bij de Duitse grens. Onze installatie is ongeveer 20m2 panelen van elk 185 wP. In een jaar is er 3100kWh opgewekt vanaf de ingebruikneming op 2 maart 2010 en 2 maart 2011. Ik noteer dagelijks de standen van zonopbrengst en elektriciteitsgebruik. Als je dat overzicht in een excelsheet wilt bekijken, kijk dan op de website van onze educatieve tuinderij onder de knop 'zonnepanelen', dan krijg je een goed beeld van de zonbrengsten. Opvallend dit jaar zijn de hoge opbrengsten in maart, april en mei en de lagere opbrengsten in juni jul en augustus. In vergelijking met 2010 is er in dezelfde periode al ruim 200kWh meer opgewekt vanaf 2 mrt 2011 dan vanaf 2 mrt 2010. groet, Jan-Willem

  1. Beste Jan-willem.
   Ik probeer het excelsheet te zoeken maar kan het niet vinden, zou je voor mij de juiste wedsite er op willen zetten of mailen naar [email protected]. Zelf heb ik 14 zonnen panelen van 195wp per stuk. Ze leveren deze tijd maar ongeveer 1 a 2 kwh per dag op. ik wou weten of dit wel klopte.
   Graag hoor ik van je terug.

   Groeten Dave

 4. Hi ik heb toch gehoord dat zonnen panelen ook stroom leveren als de zon niet schijnt dan klopt de berekening van met de zon uren dus niet.
  Is er dan niemand die ooit het aantal kw per jaar heeft opgenomen? Al die berekeningen op papier daar klopt toch vaak geen bal van.
  Hans Ireland

  1. Hans,

   je mag rekenen op een gemiddelde opbrengst van 850 kWh per jaar per geïnstalleerd kilowattpeak.
   Dus als je 10 panelen van 200 Watt (= 2000 Wp of 2 kWp) op je dak legt, wek je gemiddeld per jaar 1700 kWh op. Op Texel iets meer, in Twente iets minder.
   Ik heb zelf 3600 Wp op mijn dak, en het afgelopen jaar bijna 3400 kWh opgewekt. Je snapt dat ik zelf ook altijd opgewekt ben…
   Groet,
   Robin Wehrens

 5. Ik heb een dieselmotor van 1500 pk deze leverd coolwater van ca 80 graden celsius ,door zonnepanelen te verhitten met dit water is er op deze manier stroom uit te halen zo ja hoeveel.

  1. Zonnepanelen zetten licht om in stroom (althans, de fotovoltaische cellen). Als je warmte (van bijv. een dieselmotor) om wilt zetten in stroom neem dan een Peltier element of een Stirlingmotor.

  2. Ik snap het punt niet om met een dieselmotor van 1500 pk ( 1100Kw) water te gaan verwarmen,
   om daar vervolgens zonnepanelen mee warm te stoken? Dat zou wel een hele vreemde constructie worden. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektrische energie.

   1. Dat is nou het zonnecellenvirus. Dat beschadigt hersencellen. Het is verspilde energie om daar nog op in te gaan. Heb je nou je zin "Frissewind" met je zonnepanelenonzin?

    Cursus:

    Zonneboiler, zelfs door iemand met twee linker handen te bouwen.
    http://www.klimaatkombi.nl/Zonneboiler.html

    Een dieselmotor van 1500 pk? Wat een onzin. EEN KILOWATT en dat vermenigvuldigd met 7 miljoen. Net zoveel als er rijblikken zijn.

    Brandstof?

    Frituurvet
    Biogas

    Hout (pellets)
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Stirlingmotor

 6. @ape,

  de opbrengst van 910 kWh hier gegeven komt uit 1 kilowatpiek oftewel 1000WP aan zonnepanelen. Dit is ongeveer 7 vierkante meter aan zonnepanelen. (1000150)

  Het is dus iets meer qua oppervlak maar blijft goed te doen.

 7. lekker, dus op texel kun je je wasmachine 900 uurtjes laten draaien.. zeg 1 uur per dag, dus mwhaah
  1 droger, 1 wasmachine , je tv en je koelkast kunnen dr op draaien; op 1 vierkante meter !
  dus je hele huishouden moet moet zo'n 6m² meter wel kunnen draaien

Reacties zijn uitgeschakeld.