Hoeveel water moet ik drinken en andere vragen over water

Bron: Images by John K – Flickr.com

Wij bestaan voor tweederde deel uit water. Water regelt onze lichaamstemperatuur, helpt voedingsstoffen op te nemen en transporteren, beschermt onze vitale organen en zorgt voor verwijdering van afvalstoffen. Maar het blijft voor veel mensen moeilijk om te bepalen hoeveel water ze per dag moeten drinken, hoe ze genoeg water binnenkrijgen en of ze ook teveel water kunnen drinken. Vijf antwoorden op vragen die veel gesteld worden.
Hoeveel water moet ik drinken?
In een gematigd klimaat moeten mannen ongeveer 3 liter water per dag drinken en vrouwen ongeveer 2,2 liter. Dit is echter een richtlijn, drink je veel cafeïne houdende (fris)dranken of beweeg je veel, dan moet je waarschijnlijk meer water drinken.
Hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende water drink?
Als je gemiddeld 16 uur per dag wakker bent, kun je er vanuit gaan dat je gemiddeld vier tot acht slokjes water per uur moet drinken. Zet een glazen karaf of roestvrijstalen fles op jouw bureau. Vul de fles, als hij leeg is, bij met kraanwater.
Ik vind water niet lekker. Wat nu?
Sommige mensen drinken niet genoeg water omdat ze het niet lekker vinden. Je kunt een waterfilter gebruiken om de smaak van het leidingwater te verbeteren. Daarnaast kun je ook water eten. Groenten en fruit hebben een hoog watergehalte en dragen bij aan de dagelijkse behoefte.
Kan ik teveel water drinken?
Je kunt van alles teveel binnenkrijgen, dus ook van water. Maar onze nieren kunnen gemiddeld 15 liter water per dag filteren en uitscheiden. Dus je krijgt niet gauw teveel water binnen, mits je niet teveel water in één keer drinkt.
Wat gebeurt er als ik niet genoeg water drink?
Te weinig water drinken, leidt tot allerlei problemen. Water helpt bij de spijsvertering, maakt de huid gezonder, geeft je een vol gevoel, zorgt dat je niet teveel uit, houdt de nieren gezond en zorgt voor een regelmatige stoelgang. Je verliest al deze voordelen én krijgt een vermoeid gevoel als je niet genoeg water binnenkrijgt.
Bron: Lifehacker
Lees ook
Schaliegas ook financieel niet duurzaam
De eerste Audi op windenergie
6 nieuwsitems die je gelezen moet hebben