Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Foto: Bernd Sieker, Flickr
Foto: Bernd Sieker, Flickr

Veel mensen willen een zonnepaneel op hun dak. Maar hoe doe je dat?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt vooral af van je ambitie. Wil je de helft van de stroom die je verbruikt opwekken, wil je het volledige eigen stroomverbruik opwekken of wil je zelfs energieproducent worden? Daarnaast is het afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt op je dak en hoe geschikt je dak is.

Lees ook ons volledige dossier zonne-energie, met meer informatie over geld verdienen met zonnepanelen, tips voor plaatsing en geschikte energieleveranciers
Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio
Als eerste is het belangrijk dat je het eigen stroomverbruik weet. Stroom wordt per kilowattuur (kWh) afgerekend. Kijk op je laatste stroomrekening om erachter te komen wat je verbruik is. Een gemiddeld gezin gebruikt rond de 3500 kWh aan stroom. Op zonnepanelen staat hoeveel productiecapaciteit ze hebben, dit wordt in Wattpiek (Wp) weergegeven.
Er moet dus een rekensommetje worden gedaan om van de Wp naar kWh te komen. In Nederland wordt de vuistregel gebruikt dat als zonnepanelen goed liggen ze jaarlijks per 100Wp aan vermogen 80 kWh aan stroom opleveren. Aan de hand hiervan kun je dus berekenen hoeveel Wp aan zonnepanelen je nodig hebt.
Zonnepanelen worden elk jaar efficiënter, en leveren steeds meer Wp per vierkante meter. Als we de specificaties volgen van de zonnepanelen die dit jaar verkocht werden bij de actie Zon Zoekt Dak, leveren panelen ongeveer 120 Wp per vierkante meter. Dit cijfer kan hoger of lager zijn, afhankelijk van de panelen die je aanschaft. Maar wij gaan uit van 120 Wp/m2. Nu kun je ook berekenen hoeveel panelen en hoeveel vierkante meter je nodig hebt.
Rekenvoorbeeld 1:
Een gezin verbruikt 3000 kWh per jaar aan stroom. Het gezin besluit dat ze 70% van hun stroom willen opwekken met zonnepanelen, de overige 30% willen ze gaan terugbrengen met besparingen in het gebruik. Ze willen jaarlijks dus 2100 kWh aan stroom opwekken met zonnepanelen. Om dit te bereiken hebben ze 2625 Wp nodig aan vermogen aan zonnepanelen. (2100 kWh / 0.8) Voor dit vermogen hebben ze 21,8 vierkante meter aan zonnepanelen nodig. (2625Wp / 120 Wp/m2). Als een paneel 2 m2 groot is, heb je dus 11 panelen nodig.
Rekenvoorbeeld 2:
Een groot gezin heeft een dakoppervlak van 30 vierkante meter wat geschikt is voor zonnepanelen en wil weten hoeveel stroom ze daarmee kunnen opwekken. Het vermogen van hun systeem is 30 m2 x 120 Wp/m2 = 3600 Wp. Met deze 3600 kunnen ze jaarlijks 2880 kWh aan stroom opwekken. Jaarlijks verbruikt het gezin 4000 kWh aan stroom. Ze kunnen dus 72% van hun huidige jaarlijkse verbruik zelf opwekken met zonnestroom. Hiervoor hebben ze 15 panelen nodig.
Hoe duur zijn deze panelen dan? Dat hangt natuurlijk helemaal af bij wie je ze koopt en hoeveel pakketten. Om weer het Zon Zoekt Dak pakket als voorbeeld te nemen: hierbij betaal je ongeveer €2,50 per Wp. Bij rekenvoorbeeld 1 zou het gezin dan zo’n €6.500 kwijt zijn, bij rekenvoorbeeld 2 zo’n €9.000.
Overigens verwacht men dat de prijs per Wp blijft dalen, mogelijk dit jaar nog onder de €2 per Wp.
Lees ons volledige dossier zonne-energie, met meer informatie over geld verdienen met zonnepanelen, tips voor plaatsing en geschikte energieleveranciers
NB in 2010 hebben we een zelfde berekening uitgevoerd. Dit is een bijgewerkte versie van het originele artikel van twee jaar geleden.

Over de schrijver

2 reacties op “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?”

  1. De rekenvoorbeelden op deze site zijn vaag: eerst staat er 'een zonnepaneel levert als het goed ligt 100Wp op' en daaronder ' levert dan 240Wp op', nogal een verschil. Dit laatste is zou moeten leveren en dat is dan in ideale omstandigheden, lees: de fabriek.
    Beter is het om naar http://www.snelleofferte.nl/zonnepaneel te gaan. Hier krijg je gratis en vrijblijvend 3 offertes voor zonnepanelen. Ook een bezoek van een adviseur is mogelijk (eigenlijk gewenst), die rekent precies voor je uit hoeveel panelen je kwijt kunt en wat je daarmee opwekt, een stuk duidelijke en ook gratis en vrijblijvend.

  2. 365zon.nl adviseert u vrijblijvend over wat u precies nodig heeft en wat de te verwachten kosten en opbrengsten zijn EN de mogelijkheden tot subsidie.
    Een gratis bezoek aan huis door een van onze adviseurs is ook mogelijk.
    365zon.nl adviseert graag en goed.

Reacties zijn uitgeschakeld.