Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Veel mensen willen een zonnepaneel op hun dak. Maar hoe doe je dat? Op hetkanWEL besteden we speciale aandacht aan zonne-energie. Vandaag: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

De hoeveelheid zonnepanelen hangt vooral af van je ambitie. Wil je de helft van de stroom die je verbruikt opwekken, wil je het volledige eigen stroomverbruik opwekken of wil je zelfs energieproducent worden? Daarnaast is het afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt op je dak en hoe geschikt je dak is.

Lees ook ons volledige dossier zonne-energie, met meer informatie over geld verdienen met zonnepanelen, tips voor plaatsing en geschikte energieleveranciers

Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio

Om te kijken hoe geschikt je dak is kun je de adviesmodule  over PV zonnepanelen doorlopen op Milieucentraal. Als eerste is het belangrijk dat je het eigen stroomverbruik weet. Stroom wordt per kilowattuur (kWh) afgerekend. Kijk op je laatste stroomrekening om erachter te komen wat je verbruik is. Een gemiddeld gezin gebruikte in 2009 rond de 3500 kWh aan stroom. Op zonnepanelen staat hoeveel productiecapaciteit ze hebben, dit wordt in Wattpiek (Wp) weergegeven.

Er moet dus een rekensommetje worden gedaan om van de Wp naar kWh te komen. In Nederland wordt de vuistregel gebruikt dat als zonnepanelen goed liggen ze jaarlijks per 100Wp aan vermogen 80 kWh aan stroom opleveren. Aan de hand hiervan kun je dus berekenen hoeveel Wp aan zonnepanelen je nodig hebt. Een zonnepaneel heeft een gemiddeld productievermogen van 150 Wp per vierkante meter zodat je ook het benodigde oppervlak kunt berekenen wat je nodig hebt.

Rekenvoorbeeld 1:

Een gezin verbruikt 3000 kWh per jaar aan stroom. Het gezin besluit dat ze 70% van hun stroom willen opwekken met zonnepanelen, de overige 30% willen ze gaan terugbrengen met besparingen in het gebruik. Ze willen jaarlijks dus 2100 kWh aan stroom opwekken met zonnepanelen. Om dit te bereiken hebben ze 2625 Wp nodig aan vermogen aan zonnepanelen. (2100 kWh / 0.8 (80kWh/100Wp) Voor dit vermogen hebben ze 17.5 vierkante meter aan zonnepanelen nodig. (2625Wp / 150Wp/m2)

Rekenvoorbeeld 2:

Een groot gezin heeft een dakoppervlak van 30 vierkante meter wat geschikt is voor zonnepanelen en wil weten hoeveel stroom ze daarmee kunnen opwekken. Het vermogen van hun systeem is 30 m2 x 150 Wp/m2 = 4500 Wp. Met deze 4500 kunnen ze jaarlijks 3600 kWh aan stroom opwekken. (x80 kWh/100Wp) Zelf verbruiken ze 4000 kWh aan stroom. Ze kunnen dus zelf hun 90% van hun huidige jaarlijkse verbruik zelf opwekken met zonnestroom.

De kosten zijn hier nog even buiten beschouwing gelaten omdat dit in een ander blog nog uitgebreid aan de orde zal komen.

Special zonne-energie

Op hetkanWEL leggen we jou van A – Z uit hoe je een zonnepaneel op je dak kunt krijgen. In een serie artikelen bespreken verschillende vragen die je over zonnepanelen kunt hebben. Lees ons volledige dossier zonne-energie, met meer informatie over geld verdienen met zonnepanelen, tips voor plaatsing en geschikte energieleveranciers.

Over de schrijver

20 reacties op “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?”

 1. we hebben met school een technasium project hiervoor zou ik graag willen weten hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor een gemiddeld huishouden dat 4500kwh per jaar gebruikt
  graag zou ik hier antwoord op willen hebben
  mvg.

 2. Bij greenchoice mag je terugleveren wat je gebruikt +1000 kWh. Neem je 10.000 af mag je 11.000 terugleveren tegen de volle prijs. Alles boven de 11.000 krijg je idd maar +/- 5 ct voor.

  Hoelang deze regeling blijft bestaan is idd maar de vraag.

 3. Ook ik heb mijn twijfels over zonne energie. Je mag (nog) tot 5000 kwu salderen. Heb je zonne energie dan komt het energiebedrijf met een z.g. slimme meter… deze pompt je opgewekte energie naar het vaste net.
  Echter de energie die je verbruikt word van het net afgehaald. Ik heb een horecagelegenheid en een camping, in totaal gebruik ik hier zo'n 50000 kwu per jaar dat zou betekenen als ik mijn daken vol zou leggen met zonnecellen, ik 5000 kw kan verrekenen, de rest voor 3 tot 6 cent lever aan het energiebedrijf en de overige 45000 kwu terug kan kopen voor c.a. 25 cent….
  En dan heb ik het nog niet over de transportkosten die dan misschien ook verdubbeld worden, daar betaal ik inmiddels ook al een 2000 euro per jaar voor.
  Verder is het maar de vraag hoelang die salderingsregeling duurt en of er geen nieuwe heffingen in de toekomst komen die het nog onrendabeler gaat maken.
  Als het om geld gaat is de nederlandse overheid geen betrouwbare partner!
  De energieheffing (ingesteld om z.g. te zoeken naar alternatieve energie) en de daaroverheen nog eens hoge btw levert veel te veel op!!!
  Ook de partikuliere windmolens en evt. koolzaad olie produktie wordt met man en macht hier tegengehouden.
  Dat heb ik wel in der lijve ondervonden.

Reacties zijn uitgeschakeld.