Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Veel mensen willen een zonnepaneel op hun dak. Maar hoe doe je dat? Op hetkanWEL besteden we speciale aandacht aan zonne-energie. Vandaag: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

De hoeveelheid zonnepanelen hangt vooral af van je ambitie. Wil je de helft van de stroom die je verbruikt opwekken, wil je het volledige eigen stroomverbruik opwekken of wil je zelfs energieproducent worden? Daarnaast is het afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt op je dak en hoe geschikt je dak is.

Lees ook ons volledige dossier zonne-energie, met meer informatie over geld verdienen met zonnepanelen, tips voor plaatsing en geschikte energieleveranciers

Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio

Om te kijken hoe geschikt je dak is kun je de adviesmodule  over PV zonnepanelen doorlopen op Milieucentraal. Als eerste is het belangrijk dat je het eigen stroomverbruik weet. Stroom wordt per kilowattuur (kWh) afgerekend. Kijk op je laatste stroomrekening om erachter te komen wat je verbruik is. Een gemiddeld gezin gebruikte in 2009 rond de 3500 kWh aan stroom. Op zonnepanelen staat hoeveel productiecapaciteit ze hebben, dit wordt in Wattpiek (Wp) weergegeven.

Er moet dus een rekensommetje worden gedaan om van de Wp naar kWh te komen. In Nederland wordt de vuistregel gebruikt dat als zonnepanelen goed liggen ze jaarlijks per 100Wp aan vermogen 80 kWh aan stroom opleveren. Aan de hand hiervan kun je dus berekenen hoeveel Wp aan zonnepanelen je nodig hebt. Een zonnepaneel heeft een gemiddeld productievermogen van 150 Wp per vierkante meter zodat je ook het benodigde oppervlak kunt berekenen wat je nodig hebt.

Rekenvoorbeeld 1:

Een gezin verbruikt 3000 kWh per jaar aan stroom. Het gezin besluit dat ze 70% van hun stroom willen opwekken met zonnepanelen, de overige 30% willen ze gaan terugbrengen met besparingen in het gebruik. Ze willen jaarlijks dus 2100 kWh aan stroom opwekken met zonnepanelen. Om dit te bereiken hebben ze 2625 Wp nodig aan vermogen aan zonnepanelen. (2100 kWh / 0.8 (80kWh/100Wp) Voor dit vermogen hebben ze 17.5 vierkante meter aan zonnepanelen nodig. (2625Wp / 150Wp/m2)

Rekenvoorbeeld 2:

Een groot gezin heeft een dakoppervlak van 30 vierkante meter wat geschikt is voor zonnepanelen en wil weten hoeveel stroom ze daarmee kunnen opwekken. Het vermogen van hun systeem is 30 m2 x 150 Wp/m2 = 4500 Wp. Met deze 4500 kunnen ze jaarlijks 3600 kWh aan stroom opwekken. (x80 kWh/100Wp) Zelf verbruiken ze 4000 kWh aan stroom. Ze kunnen dus zelf hun 90% van hun huidige jaarlijkse verbruik zelf opwekken met zonnestroom.

De kosten zijn hier nog even buiten beschouwing gelaten omdat dit in een ander blog nog uitgebreid aan de orde zal komen.

Special zonne-energie

Op hetkanWEL leggen we jou van A – Z uit hoe je een zonnepaneel op je dak kunt krijgen. In een serie artikelen bespreken verschillende vragen die je over zonnepanelen kunt hebben. Lees ons volledige dossier zonne-energie, met meer informatie over geld verdienen met zonnepanelen, tips voor plaatsing en geschikte energieleveranciers.

Over de schrijver

20 reacties op “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?”

 1. Als er een energieverbruik is van 812984, hoe bereken je dan hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? ik snap het niet helemaal. moet het dan zo? : 812984kWh/0.8=1016230 Wp. 1016230/150= 6774,9 m² zonnepanelen. Dat is natuurlijk onmogelijk..

 2. mensen met suikerziekte hebben altijdkouwe handen en voeten ook mijn man is het ook mogenlijk om in wanten en sokken zonnecellen te doen deze mensen lijden veel van de kou

  1. Er zijn goede sokken en handschoenen in de handel die je kunt opladen en die gedurende zeker 5 uur warmte af geven. Bij sportzaken en waarschijnlijk ook bij zaken die visspullen verkopen kun je ze kopen.
   De prijs ligt tussen de 60 en 100 euro.

 3. Als ik dit goed begrijp: gemiddeld gezin kan 70% energie opwekken met iets meer dan 20 m2 zonnepanelen – klopt?

  Rekensom: gemiddeld gezin wil 70% besparen, 70% van 3500 = 2450 kWh, daarvoor is een vermogen nodig van (2450/0.8 Wp) = 3062 Wp, en daarvoor heb je 3062/150 = 20.4 m2 nodig.

  Hoe zit dat met ligging op zuiden en zo?

  1. Het zuiden geeft natuurlijk altijd het meeste rendement. Wij bevinden ons op het Noordelijk halfrond, en dus staat de zon in het zuiden op zijn hoogste punt. Daarnaast is de 'middag' zon sterker, dan de 'ochtend' zon. 's Middags bevindt de zon zich in het westen dus dat is de tweede beste optie. Aangezien de zon ook in het oosten schijnt ('s morgens) is dat de derde beste optie. De minst gunstigste optie is het noorden. Daar zal je zonnepaneel het minst opbrengen van zijn maximale capaciteit. Van beste naar slechtste richting is dus: Zuiden, Westen, Oosten, Noorden.

 4. Pingback: Wat kosten zonnepanelen?

 5. Het heeft te maken met in mijn ogen bewust slecht beleid vanuit Den Haag, er wordt hier heel slecht en weinig gestimuleerd. Hierdoor heeft Nederland op alle vlakken een enorme achterstand opgebouwd. In Duitsland zijn ze al 10 jaar bezit grootschalig zonne-energie aan het neerleggen. En in Spanje is het verplicht op alle nieuw en verbouwhuizen. Logischerwijs hebben die bedrijven en de betrokken sectoren dan ook al veel meer ervaring. Het zou denk ik goed zijn voor Nederlandse woningbouwcorporaties die aan de gang willen eens contact te zoeken met hun Duitse of Belgische collega`s, dat kan veel helpen om hier de kennis en expertise ook snel op te bouwen.

  Tot voor de economische crisis was zonne-energie ook nog dusdanig duur dat het zonder subsidie qua terugverdientijd niet heel interessant was. Dat is eigenlijk dit jaar verandert omdat de prijs van zonnepanelen afgelopen jaar flink gedaald is. Hierdoor is het nu zo dat zonnepanelen ook zonder subsidie erg interessant zijn geworden. Ik zit in het veld en je ziet ook dat gemeente`s, scholen, andere openbare gebouwen nu op grote schaal aan het overstappen zijn. Dus het komt nu heel snel van de grond, ik heb het idee dat Nederland nog even wakker moet worden vanwege de langdurige roes maar op dit moment leveren zonnepanelen een rendement op je investering van bijna 7%, dat is hoger dan welke rente of gemiddelde beursstijging dan ook. En dan is het ook nog eens schoon en maakt ons minder afhankelijk van fossiele energie en de dubieuze bedrijven en regiems die zich daarmee bezig houden 🙂

  Ook qua milieu-aspect zijn zonne-panelen prima. Tuurlijk is er energie nodig voor het produceren van panelen. En heb je ook grondstoffen nodig. Bedenk echter dat olieplatformen, gasfabrieken en raffinagefaciliteiten ook heel veel energie kosten om neer te zetten. Die verdienen de energie echter nooit terug. Zonnepanelen hebben zich energetisch terugverdient in 36 tot 48 maanden in Nederland. Bedenk dat ze 25 jaar stroom leveren en dan zie je dat dat ook geen probleem is. Ze winnen het in ieder geval heel dik van fossiele vormen van energie.

  Qua vervuiling hetzelfde, Silicium is een veelvoorkomend element, panelen zijn daarbij goed recyclebaar. Bedenk ook hierbij dat er bij een kolen of gascentrale ontzettend veel vervuiling en destructie plaatsvind bij alleen al het plaatsen van die centrale, vervolgens vervuilen die centrales alleen maar door. Ook de winning van gas, kolen en uranium gaat met het nodige energieverlies en schade aan het milieu gepaard, en deze moeten continu worden aangevoerd om de centrale te laten produceren. Zonnepanelen hebben dat niet, je moet ze eenmaal bouwen en monteren et voila 25 jaar lang schone stroom.

  Vaak wordt de discussie over het milieu-effect van zonnepanelen, in mijn ogen bewust verdraait door de belanghebbenden van de fossiele lobby, ik noem een Shell en een Gasunie, om zo de boel te vertragen. Als je milieueffecten wilt vergelijken moet je de hele keten van schone energie en fossiele energie naast elkaar zetten. Vaak wordt het hele proces van duurzame energie afgezet tegen alleen de uitstoot (het afvalproduct van het gebruiksproces) van fossiele energie. Dat is natuurlijk een verdraaiing van de realiteit.

  Als je de hele keten vergelijkt van zonnepanelen; van productie, gebruik en eindfase (recycling) met dat van en kolencentrale. Bouw, gebruik (inclusief aanvoer kolen, gas, uranium etc.), en afbraak dan komen zonnepanelen, windmolens en eigenlijk alle vormen van duurzame energie er veel en veel beter uit dan de fossiele energie-soorten. En wees je als lezer van de media ook een beetje bewust van dit soort praktijken. Vaak is even kijken wat er precies wordt vergeleken al voldoende om te zien of je te maken hebt met een waar verhaal of met een lobby-verhaal van een gevestigd belang. Die laatste verhalen kenmerken zich vooral door de al genoemde scheve vergelijkingen en vaak zelfs een volledig buiten beschouwing laten van de energie en vervuilingskosten van het maken van kolencentrales, gascentrales en nucleaire centrales. Ook hoor je in deze verhalen veel over wat er met zonnepanelen moet gebeuren na de gebruiksfase maar wordt er niet met een woord gerept over diezelfde vraag wat er gebeurt als kolen, gas en kerncentrales aan het einde moeten worden afgebroken en wat er vervolgens moet gebeuren met de materialen en de grond waar die op hebben gestaan. Kortom bewust hele appelbomen met peren vergelijken om duurzame energie te frustreren.

  Je kunt die bedrijven moeilijk kwalijk nemen dat ze dit soort zaken zo neerzetten. Zij zien de bui ook wel hangen, op het moment dat mensen zelf hun energie produceren zijn zij hun werk kwijt. En elke maand vertraging die ze duurzame energie kunnen geven is een maand werk en flinke winst voor hun. Op grote schaal is het echter schadelijk in mijn ogen want met dit korte termijnbelang van de gevestigde fossiele bedrijven in Nederland is het niet makkelijk voor goede nieuwe initiatieven van de grond te krijgen. Wees daar dus bedachtzaam op als je de krant leest 🙂

  Om hier een heel bizar maar duidelijk voorbeeld van te geven. Windmolens neerzetten duurt bijna 8 jaar door alle procedures en iedere burger heeft hier inspraak op. Echter Carbon Capture Storage wat een absoluut stukje symptoombestrijding is inplaats van een echte oplossing is er in Nederland in nog geen 2 jaar doorheen gelobbyd en de mensen van Barendrecht hebben er niets over te vinden… Nederland is een verkapt Opec land met buitengewoon sterke fossiele belangen. Gelukkig heeft de politiek dit nu ook door, al lopen ze nu wel 10 jaar achter op Duitsland. Zie http://www.duurzaamheidsoverleg.nl/NL_krijgt_nieuwe_energie.pdf voor een recent breed gedragen politiek rapport van 7 politieke partijen die Nederland in 2050 volledig duurzaam willen hebben.

 6. Goede punten, Grismar. Volgens Douwe kan het uit zoals hij in eerdere posts op hetkanWel uitlegde.

  Waarom de panelen niet in grote getale geinstalleerd worden? Geen idee! Douwe/Jeroen/Marten/Pieter-Jan, hebben jullie daar inzicht in?

  Kijk, wat mij betreft heeft dat met veranderingsprocessen te maken, die gaan altijd traag. Er zijn eerst enkele koplopers nodig die een succesverhaal neerzetten, dan evangelisten die dit verhaal verder vertellen, en dan, langzaam maar zeker, raakt het grote publiek overtuigd.

  Heeft het daarmee te maken?

 7. Goed initiatief. Ik blijf een beetje verdeeld over zonnepanelen. Enerzijds natuurlijk geweldig, energie direct van de zon die anders niets doet dan een huis bijlichten in frequentiegebieden waar je niet overdreven veel aan hebt.

  Maar anderzijds vraag ik me af: kan het echt uit? En als het uit kan, waarom zijn woningbouwverenigingen en eigenaren van groot vastgoed dan niet en masse die panelen aan het installeren? Teveel moeite? De kat uit de boom kijken? Hoop op nog groter voordeel als ze nog even wachten? En dat alles nog even los van eventuele “is helemaal niet groen” discussies.

  Als het dat soort overwegingen zijn, dan hoop ik van harte dat de overheid de early adopters een handje toesteekt en de keuze makkelijker maakt, zodat deze industrie zichzelf eindelijk uit de modder kan trekken. En zie ik ernaar uit meer op hetKanWel te lezen, vooral over waarom ik niet net zo zou moeten denken als de andere angsthazen. (overigens huur ik en bij lange na niet de bovenste verdieping van het pand waarin ik woon, dus ik kan hooguit lobbyen bij de eigenaar…)

Reacties zijn uitgeschakeld.