Hoeveelheid ijs Noordpool op historisch dieptepunt

Foto: NASA

De hoeveelheid ijs op de Noordpool is kleiner dan ooit. Dit meldt het National Snow and Ice Data Center van de Amerikaanse Universiteit van Colorado. Elke zomer smelt een groot deel van de Noordpool, maar nog nooit zoveel als dit jaar. Het ijs bedekt nu een oppervlakte van slechts 4,1 miljoen km2, en we hebben nog een paar smeltweken te gaan. Het nieuwe record is volgens de wetenschappers “een signaal van een fundamentele verandering van de ijsbedekking in de Noordelijke Ijszee”. Ze zien het smeltende Noordpool ijs als een aanwijzing voor klimaatverandering.
Lees ook
Zo maak je de wereld beter met €10.000
Plannen van autopartijen PVV en VVD zorgen voor meer files
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen bij leveranciers in je regio
Het vorige record in 2007 kwam tot stand omdat het toen ongewoon warm was en veel waaide. Dit jaar was er geen sprake van bijzondere weersomstandigheden. “Het ijs is tegenwoordig zo dun en zwak, dat het niet meer uitmaakt hoe de wind waait,” aldus een van de wetenschappers.
Greenpeace sloeg gisteren alarm over deze bevindingen. De milieu-organisatie denkt dat oliebedrijven zoals Gazprom en Shell het smeltende ijs als een mooie gelegenheid zien om olie in de Noordpool te gaan winnen. De extra olie die zo gewonnen kan worden, zal de klimaatverandering nog verder versterken, vreest Greenpeace. Bovendien is het risico op milieurampen in dit moeilijk toegankelijke gebied zeer groot.
Greenpeace pleit daarom voor het instellen een natuurreservaat rond de Noordpool, waar alle commerciële activiteiten worden verboden. Een woordvoerder van de organisatie: “Naar olie boren bij de Noordpool is als het bouwen van een kolencentrale op de Veluwe. Dat dóe je gewoon niet.”
Bron: National Snow & Ice Data Center, Greenpeace

Over de schrijver

2 reacties op “Hoeveelheid ijs Noordpool op historisch dieptepunt”

  1. Pingback: Poolreiziger start crowdfunding om retourticket te kunnen betalen » hetkanWel.nl

  2. Geen nood, er worden al jaren zonder uw wel bevinden chemtrails gespoten om wolken te maken.
    Niemand die u kan zeggen wat voor effect dit gaat hebben.

Reacties zijn uitgeschakeld.