Hoezo eurocrisis? We maken ons eigen geld!

Screen Shot 2013 03 29 At 10.20.41Zelfgemaakt geld is bezig aan een stevige opmars. Zagen we de lokale munteenheid voorheen toch vooral als een hippie-dingetje  – leuk zo’n apart betaalsysteem, maar in de echte wereld red je het er niet mee- tegenwoordig zie je steeds vaker en steeds meer alternatieve geldsystemen opduiken. Niet verwonderlijk als je kijkt naar de ‘toestand’ van de wereld: bankencrisis, vertrouwenscrisis, financiële crisis. Prima voedingsbodem, niet waar?

Iedereen profiteert

De lokale munteenheid is er niet alleen omdat er weinig vertrouwen is in het ‘echte’ geld, die is er ook omdat je daarmee de lokale economie stimuleert. Je ruilt zaken uit – want uitruilen is uiteindelijk de basis van welk betalingssysteem dan ook- waar beide partijen beter van worden. En waardoor je toegang hebt tot zaken waar je in de ‘echte’ wereld misschien het geld niet voor hebt. Bovendien houd je euro’s over die je in die gewone economie kunt uitgeven.

Sociale cohesie

Lokale geldsystemen bevorderen ook de onderlinge saamhorigheid binnen de groep waarin dat systeem werkt. Het zorgt voor sociale cohesie en in een tijd waarin we weer op zoek zijn naar meer en steviger sociale verbanden – you is immers het nieuwe me– kan zo’n aparte ‘munt’ Screen Shot 2013 03 29 At 10.24.34groepen binden. Zo heb je in de Indische buurt in Amsterdam de Makkie. Die zorgt er onder meer voor dat de bewoners zich meer betrokken voelen bij de buurt. En binnenkort start er een pilot van het Geefcafé, waar je je maaltijd ook kunt betalen in vrijwilligersuren in het café.
Vooral voor social innovators is zo’n alternatief geldsysteem een heel goede mogelijkheid als waarde uitruil, om hun ding te doen dus. Via conventionele weg betaald krijgen voor je product of dienst is niet altijd even eenvoudig. Toch? Een alternatieve manier van betalen kan dan uitkomst bieden.

Waslijst

Wat hebben we dan zoal aan lokale munteenheden? Teveel om op te noemen, zo blijkt na een korte rondgang online. Met allemaal verschillende kenmerken. Zo heb je Stamp Scrip, Barters, Local Exchange Trading Systems (LETS), Tijdbanken, Regiogeld en Commercial Credit Circuits, om maar een paar te noemen. Om het allemaal nog wat diffuser te maken: binnen iedere categorie heb je weer meerdere community currencies aan, die allemaal hun eigen bijzondere kenmerken hebben. Kortom: niets staat jein de weg om je eigen systeem te bedenken.

Naar een nieuwe economie

De lokale munteenheid zal de euro niet vervangen, hoe graag sommigen dat misschien ook wensen. Het zal er wel voor zorgen dat we kapitaal op een andere manier zullen gaan definiëren. Niet alleen meer in termen van munten maar in allerlei termen van onder meer tijd, produkten, advies, kennis. En daarmee zal de economie dus geherdefinieerd worden. En daar zijn we heel erg aan toe. Niet waar?
Wil je zelf in de weer met een lokale munt? Hier lees je er heel veel over en eind juni is er een hele internationale conferentie gewijd aan die alternatieve munt. Kost je geen cent. Alleen tijd.
Lees ook:
Als het EU-noodfonds eens uit ander kapitaal bestond…
Hoera de subsidies worden geschrapt?
Wat ben jij waard?
“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver

4 reacties op “Hoezo eurocrisis? We maken ons eigen geld!”

  1. zakkenvoelers m maffia is hier nu ongelofelijk maar het is waar ze beerooffen ons allemaal in een keer,
    ze weten waar de fout in ziet maar ze interessereen in eigen belang geld van ons afpakken ……

  2. De beheerders van de alternatieve ruilmiddelen hebben geen ambitie om de gevestigde orde de geldmonopolie af te pakken. Hierdoor zullen deze "valuta's" weinig te betekenen hebben.

  3. hoezo euro crissis,,,de politiek lijkt wel een popekast,,ze auwehoeren alleen maar over zetels en onbenullige dingen,als ze zelf nou eens de helft van hun salaris in leveren,en die goore hoge bonissen stop te zetten.en onze vaste lasten niet zo hoog maken gaat het leven beter denk ik.maffia regering stop met graaien, het is beter dat deze regering begint op te zouten,,maar ja na deze sukkels komen er weer nieuwe sukkels,,jammer hoor dat het systeem corupt is,,oplichters zijn het,,jan klaasen en katrijn zijn er niks bij.

Reacties zijn uitgeschakeld.