Het Hof van Cartesius – een groene werkplek

De initiatiefnemers van het Hof van Cartesius willen creatieve ondernemers een groene werkplek bieden midden in de stad Utrecht. Ze willen laten zien dat circulair bouwen kan en daarmee een groen voorbeeld zijn voor de rest van ons land. We spraken initiatiefnemer Bianca Ernst over dit bijzondere initiatief.
Wat is jouw achtergrond?
Ik kom uit de financiële dienstverlening maar ik vind mijn persoonlijke achtergrond veel belangrijker. Als geboren Utrechter en zus van Charlotte Ernst ben ik in Het Hof van Cartesius terecht gekomen. Charlotte is zelfstandig architect en het creatieve brein achter het project. Ik ben ermee bezig om de zakelijke kant van Het Hof te realiseren.
Wat is het Hof precies?
Het Hof van Cartesius in Utrecht is een initiatief van onderaf. Charlotte zocht een groene werkplek waar ze samen met anderen letterlijk én figuurlijk kon bouwen aan de stad. In diezelfde tijd was er een Open Call van de gemeente Utrecht waarin ze zochten naar pioniers met mooie plannen om de Vlampijpzone te herontwikkelen. Dat is een stuk braakliggend terrein bij station Zuilen. Met deze oproep kwam de mogelijkheid om die plek ook echt te gaan creëren.
Het Hof is de winnende inzending van die Open Call. Het is een plan om paviljoens te bouwen van hergebruikte materialen en om die vervolgens circulair in te richten. Deze paviljoens zullen rondom een grote groene openbare binnentuin liggen. Het wordt een plek waar je kunt werken, ontmoeten en verbinden. Kleine ondernemers kunnen zelf circulair hun paviljoen (af)bouwen en lid worden van de coöperatie Het Hof van Cartesius waarmee we de hele Vlampijpzone gaan herontwikkelen.

Afbeelding: Lint
Afbeelding: Lint


Wat is de missie van Het Hof van Cartesius?
We willen creatieve ondernemers een groene werkplek bieden midden in de stad en laten zien dat circulair bouwen kan. We starten klein met Het Hof – 3 paviljoens en een binnentuin van totaal 1450 m2- maar willen we samen met huurders en bewoners de hele Vlampijpzone zelf doorontwikkelen.
Kan je iets over het proces vertellen?
Inmiddels zijn we al 2 jaar onderweg. Pas in september 2015 is het besluit om Het Hof toe te voegen aan de programmakaart van de Vlampijpzone door de Gemeenteraad bekrachtigd. We hebben samen met een expertteam vanuit de Provincie hard gewerkt aan ons verdienmodel, onze organisatievorm en onze ‘businesscase’.
Tegelijkertijd waren we in gesprek met de gemeente over de huurprijs van de grond en voorwaarden waaronder we konden starten. Eén van die voorwaarden was dat we zelf moesten zorgen voor investeerders. De Vlampijpzone is nu braakliggend dus er moet nog heel wat gebeuren. Ondertussen zijn we met een investeerder in contact. Een ondernemer die zelf al actief is in het gebied, risico’s durft te nemen en gelooft in Het Hof als meerwaarde voor het gebied.
Sinds begin dit jaar zijn we bezig om de funding rond te krijgen. Dat is bijna een dagtaak. Charlotte heeft hard gewerkt aan ons netwerk op het gebied van circulair bouwen. Zo zijn we partner van Cirkelstad en hebben we rondleidingen en presentaties gegeven over onze plannen. Ook hebben we een selecte groep van kleine ondernemers gevonden die met ons mee willen bouwen. Het Uitvindersgilde moet hierbij genoemd worden. Zij zijn inmiddels al 1,5 jaar onze partners in crime en kunnen niet wachten totdat ze hun eigen werkplaats kunnen bouwen voor het maken van hun indrukwekkende installaties.
Afbeelding: Lint
Afbeelding: Lint


Wat voor tips zou je geven aan mensen die een soortgelijk project willen opzetten?
Doorzetten en niet opgeven! Veel goede ideeën en initiatieven van bewoners redden het niet omdat de regels en processen er niet op zijn ingericht. Daardoor loop je tegen onbegrip aan of kan je simpelweg door de bomen het bos niet meer zien. Zorg dat je een team van mensen om je heen verzamelt en dat je aandacht krijgt.
Wat zijn je dromen en toekomstplannen voor Het Hof van Cartesius?
We dromen er van dat kleine en grote ondernemers bij ons kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is rondom duurzaam en circulair ondernemen. Bijvoorbeeld met een rijke programmering en relevante workshops. Verder zou het mooi zijn als er een Makerspace en een Wastelab komt met digitale machines en gereedschap waar mensen zelf producten kunnen maken of recyclen.
Daarnaast willen we graag een repaircafé en een deelpaviljoen creëren waar verschillende initiatieven rondom het delen van producten en diensten te vinden zijn. Verder willen we graag een openbare binnentuin die beheerd wordt door de wijk zelf en ruimte biedt voor stadslandbouw en een off-grid restaurant met producten uit eigen tuin.
We willen uiteindelijk compleet zelfvoorzienend worden en een voorbeeld zijn voor de bouwwereld. Onze droom is dat wij een balletje laten rollen waardoor circulair bouwen en ondernemen normaal wordt.
Wil jij meer weten over Het Hof van Cartesius? Klik dan hier voor de Facebookpagina, of bezoek de Open Hofdag op 8 oktober. Ben jij nog op zoek naar een mooie werkplek en/of wil je graag helpen? Neem dan contact op via info@hofvancartesius.nl.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van LINT.
Afbeelding: Lint
Afbeelding: Lint

Over de schrijver