Doe alsof je thuis bent op deze groene camping

In het oosten van Gelderland ligt een bijzondere camping: Hof van Moeder Aarde. Hier wonen mensen die allemaal een grote behoefte hebben aan meer groen om zich heen. Samen delen zij namelijk de wens om bewust, duurzaam en zelfvoorzienend te leven. Daarnaast willen zij graag andere mensen laten proeven van dit groene leven. Daarom kan je er bijvoorbeeld gezellig komen kamperen en/of doen alsof je thuis bent in een yurt, caravan of tiny house. We spraken mede-initiatiefnemer Joke Houwers over deze bijzondere plek.
Wonen in het groen
Het idee voor het Hof van Moeder aarde ontstond drie jaar geleden. Joke vertelt enthousiast:
“Een aantal mensen wilden graag buiten wonen met meer ruimte en natuur rondom hun huis. Daarnaast wilden ze graag samen wonen met anderen, maar dan wel in een eigen woning. Zij besloten eerst om te kijken of het mogelijk was om een boerderij te kopen. Uiteindelijk is de samenstelling van de groep door de jaren heen veranderd en besloten ze niet voor een boerderij maar voor een camping te gaan.”
“Een camping geeft volgens ons namelijk veel meer mogelijkheden om met andere mensen in contact te zijn en te delen in gezelligheid, kennis en ervaring. In december 2016 hebben we een camping in de prachtige natuur van de Achterhoek (in Neede) gekocht. Inmiddels wonen we er allemaal. De eerste jaarplaatsen zijn verhuurd en onze gemeenschap breidt zich dus langzaam uit.”
Camping Hof Van Moeder Aarde
Hof van Moeder Aarde
Op dit moment wonen er zes volwassenen en vijf (nog) thuiswonende kinderen op de camping. Joke Houwers vertelt:
“Iedereen heeft hier een eigen woonplek en daarnaast is er een gemeenschappelijke woonkamer. Onze missie is om op een duurzame en vriendelijke manier samen te leven. We streven er naar om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Daarnaast is er ruimte voor lekker eten, mooie muziek en gezellig samenzijn. Dat willen we trouwens niet alleen doen met de mensen die er nu wonen, maar ook met mensen die een korte of lange tijd met ons mee willen doen.”
17577636_1303284289726574_1359634596_N
Doen alsof je thuis bent
Iedereen is welkom om te komen kamperen op het Hof van Moeder Aarde. Joke:
“Mensen die nieuwsgierig zijn naar hoe het is om kleiner te wonen kunnen dat bij ons komen bekijken en uittesten. Zo kunnen mensen er bijvoorbeeld komen kamperen in hun eigen kampeermiddel, maar ze kunnen ook een tiny house, yurt of stacaravan huren. De huurprijzen (voor een seizoensplaats) liggen tussen de 200 en 400 euro per maand. Voor korte periodes zijn de prijzen anders. Als mensen daar meer over willen weten kunnen ze dat op de site vinden of ons mailen.”
“Voor mensen die meer verbinding willen met onze gemeenschap en daar graag deel van willen uitmaken is er ook de mogelijkheid om een seizoens- of jaarplaats te huren. Met deze mensen vinden er eerst enkele gesprekken plaats om te ervaren of er van beide kanten een klik is. We hebben helaas geen plek voor mensen die hier vast willen wonen.”
“Als er mensen zijn die hier graag willen werken dan kan dat ook, maar alleen als ze een goed plan hebben dat iets toevoegt aan onze plek en diegene dat zelf organiseert. Voor mensen met een zorgvraag is er momenteel wel plek om te werken onder begeleiding in de grote biologische moestuin en het groen-onderhoud. Ook is er de mogelijkheid om hier als vrijwilliger te werken.”
Camping Hof Van Moeder Aarde
Toekomstplannen
Op dit moment is de camping pas net open en groeit het langzaam maar zeker. Zo kan je er een biologische winkel vinden, een pluk en moestuin, een speeltuin en een mini-kinderboerderij. Joke zelf hoopt dat deze plek nooit af is maar altijd verder blijft ontwikkelen en groeien:
“We dromen er van om een mooie groene dynamische woon- werkgemeenschap te vormen waar veel mensen bij betrokken zijn en waar we elkaar altijd blijven inspireren.”
Wil jij meer weten over Hof van Moeder Aarde? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.

Over de schrijver

1 gedachte over “Doe alsof je thuis bent op deze groene camping”

  1. Wat een geweldig idee, graag zou ik op zo”n plek willen wonen in mijn zelf gebouwde tiny woning. is dat in de toekomst ook mogelijk in jullie hof.
    met vr gr
    Percy

Reacties zijn gesloten.