Hoge bomen verlagen de criminaliteit


Bomen remmen de misdaad. Dat is de opzienbarende uitkomst van onderzoeken in de Amerikaanse steden Portland, en Baltimore. Austin Troy van de universiteit van Vermont onderzocht de relatie tussen bomenrijkdom in stadswijken en criminaliteit. Zijn conclusie: 10 % meer bomen betekent een criminaliteitsdaling van ruwweg 12 %.
Gaan bomen en lage criminaliteit samen omdat in rijke buurten nu eenmaal veel bomen groeien? Zo simpel ligt het niet. Het onderzoek neemt effecten van inkomen, leeftijd en etnische afkomst mee, net als de effecten van landelijkheid en bevolkingsdichtheid. Als je dat allemaal wegstreept, blijft het misdaadverlagende effect van ‘puur bomen’ overeind. Minder berovingen, inbraken, diefstal en schietincidenten? In boomrijke buurten gebeuren ze minder. En dat komt door de bomen.
Struiken versus hoge bomen
De discussie ‘groen en misdaad’ is al oud. Rond 1992 stelden onderzoekers juist dat groen misdaad aanmoedigt, Denk aan engerds in de bosjes. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. ‘Baltimore’ had namelijk één uitzondering: braakliggende terreinen tussen woonwijken en industriegebieden. Daar nam de misdaad juist toe met groen. Austin Troy vermoedt dat daar vooral struikgewas groeit, geen majestueuze bomen. En juist bomen blijken dat mooie effect te hebben, ontdekte bosonderzoeker Geoffrey Donovan. Aan mooie, hoge bomen zie je dat een buurt goed wordt onderhouden. In zo’n omgeving verblijven mensen graag. En die geeft het signaal dat bijvoorbeeld hondenuitlaters en recreanten op bankjes meekijken. “Als misdadiger wil ik daar niet rondlopen’ zegt Troy.
Politie
In toekomstig onderzoek willen Troy en zijn collega’s de effecten van verschillende types begroeiing uitfilteren. Voor het moment zeggen ze: de politie kan boomaanplant stimuleren als vorm van misdaadbestrijding.” De onderzoekers vinden dat ook stadsplanners dit effect kunnen meenemen. Mensen in boomrijke wijken zijn vaak fitter, gelukkiger en productiever. Verder werken bomen remmend op veel allergieën en bevorderen ze de mentale gezondheid van mensen die er in de buurt wonen. Nu dus ook blijkt dat ze misdadigers afschrikken, wordt de lijst met voordelen nog langer. Waarom planten we er niet meer in wijken met lagere inkomens?
Bronnen: Grist, Treehugger
Lees ook:
Kentucky Fried maakt afval van regenwoud
Kunst van vuilnisberg geeft mensen waarde
Stormbestendige scholen van PET-flessen

Over de schrijver